Schaakclub Hoogeveen

Vorige ] [ Overzicht ] [ Volgende ]

Hoogeveensche Courant 27 januari 2010
Door F.v. Amerongen

Twee schaakteams nog ongeslagen

HOOGEVEEN -

Het eerste en tweede schaakteam van Hoogeveen hebben halverwege de regionale competitie al hun wedstrijden nog gewonnen en een aantal ervan met grote cijfers. Bovendien hebben de concurrenten al tegen andere teams punten laten liggen, zodat de vooruitzichten riant zijn. Maar Parijs is nog ver, zou Zoetemelk zeggen. Het derde en vierde team staan daarentegen onderaan in hun klasse.

Het is wel wat anders dan voorgaande jaren, waarin halverwege de competitie al de conclusie getrokken moest worden dat de promotie niet meer haalbaar was. Bij de seizoensstart hoorde Hoogeveen 1 al enkele jaren bij de kanshebbers voor promotie naar de hoogste regionale klasse, maar door domme uitglijders, vaak ook nog tegen niet eens de sterkste tegenstanders, was die kans al na een paar wedstrijden verkeken. Dit jaar is een groepje jonge spelers definitief doorgebroken naar de top van de club; zij weten vaker wel hun partijen te winnen in plaats van te berusten in remise. Als de promotie inderdaad wordt bereikt, komen de twee toppers van de club, Sadallah en Mol, weer terug in het team. Zij spelen nu in de landelijke competitie voor Emmen, maar als zij terug zijn, heeft Hoogeveen ineens kans om de komende jaren door te stoten naar landelijk niveau.

Het eerste team boekte vorige week weer een ruime 6-2 zege op Lewenborg. Gezien de veel mindere speelsterkte van de zwakke helft van dat team was dat niet onverwacht, maar ze boden zoveel tegenstand dat pas laat op de avond de overwinning duidelijk begon te worden. De meeste Lewenborgers werden pas in de slotfase tot overgave gedwongen, in partijen waarin een klein voordeeltje uiterst moeizaam in winst kon worden omgezet.

Het tweede team pendelt een beetje tussen de eerste en tweede klasse. Na degradatie werd vorig seizoen de promotie net gemist, maar dit jaar kan het kampioenschap het team al haast niet meer ontgaan. Vier van de zeven wedstrijden werden gewonnen, de helft daarvan met heel grote cijfers. En de andere teams staan al drie punten of meer achter. Vorige week werd met het kleinste verschil gewonnen van het vierde van Assen, dat met een aantal jeugdspelers verrassend sterk uit de hoek kwam.

Het derde team speelt ook in de tweede klasse, maar is ipv. het sterkste een van de zwakste teams. Tegen de andere zwakke broeders werd eenmaal gelijkgespeeld en eenmaal verloren. Voor de resterende wedstrijden moet gevreesd worden dat het ongeveer zal gaan als vorige week tegen Assen 3: twee remises, een snelle nederlaag en de andere partijen die in meerderheid uiteindelijk ook verloren gaan.

Het vierde team tenslotte heeft in de derde klasse weinig in de melk te brokkelen. In de thuiswedstrijden mogen twee jonge jeugdspelers die sinds september meedoen met de seniorencompetitie ook ruiken aan de externe competitie. Ze verzamelen zo leerzame ervaringen, maar nog geen punten. En de oudere teamleden mogen vaak ook blij zijn met een remise. Maar voor dit team geldt bij uitstek de (oude?) Olympische gedachte dat deelnemen belangrijker is dan winnen.