Schaakclub Hoogeveen

Vorige ] [ Overzicht ]

Hoogeveensche Courant 9 maart 2010
Door J. Bottema

Kampioenschap voor Hoogeveen 2

WINSCHOTEN/HOOGEVEEN -

Het tweede team van Schaakclub Hoogeveen is vrijdag kampioen geworden in klasse 2C van de regionale schaakbond Nosbo. In een spannende wedstrijd tegen Van der Linde 2 was er aan het eind van de avond een heldenrol weggelegd voor Lieffert de Jonge.

Hoogeveen 2 is het eerste team dat zich dit jaar kampioen mag noemen in een van de competities van de Nosbo. Verwonderlijk is dit niet want het zestal heeft de competitie dit jaar gedomineerd. Tegen Van der Linde 2 ging het echter bijna mis en werd zelfs gevreesd voor een nederlaag.

De avond begon goed. Invaller Wim Stevens kreeg een jeugdspeler tegenover zich. Deze behandelde de opening niet goed, waarna Stevens een flinke aanval op de koningsvleugel kon opzetten en de partij binnen de kortste keren in winst kon omzetten. Het duurde daarna lang voor de volgende partij was afgelopen. Het was teamleider Tino Jonker die verloor. Ook hij kwam niet goed uit de opening. Jonker verdedigde zich kranig, maar moest de partij toch opgeven. Daarna volgden drie remises. René Los had een scherpe stelling op het bord staan. Beide spelers durfden de strijd niet aan en er werd tot een puntendeling besloten. Een in tijdnood verkerende Jeroen Bottema, nam op advies van zijn teamleider, een remiseaanbod van zijn tegenstander aan. De laatste remise kwam van Frans van Amerongen. Ook zijn stelling was niet florissant. Hij wist met een actieve toren echter tegenspel te creëren, waarna de vrede getekend werd.

v/d Linde 2 - Hoogeveen 2: Dijkstra - De Jonge

Alles hing dus af van de laatste partij. Lieffert de Jonge had op papier genoeg aan remise om het kampioenschap binnen te halen. Zijn stelling was echter zeer beroerd. De tegenstander van De Jonge kon elk moment de beslissende koningsaanval inzetten. Met de moed der wanhoop probeerde De Jonge een tegenaanval te beginnen. Na een mooi torenoffer lukte dit ook. Zijn tegenstander, die in hevige tijdnood verkeerde, onderschatte het gevaar van de aanval van De Jonge en probeerde zijn eigen aanvalsplannen voort te zetten. Dit lukte echter niet meer want De Jonge had hem binnen enkele zetten mat staan. Hierdoor behaalde Hoogeveen 2 de zesde overwinning op rij en het kampioenschap.

Morgen staan twee externe partijen op het programma. Hoogeveen 1 treedt aan tegen Groningen 5. Bij winst nemen de Hoogeveners een belangrijke horde op weg naar promotie naar de promotieklasse van de Nosbo. Dit is al jaren een vurige wens van de vereniging, maar elk jaar gooit het eerste team door een domme nederlaag ergens in het begin van de competitie haar eigen glazen in. De mannen en een vrouw van teamleider Marten Berghuis hebben dat dit jaar niet gedaan en na zes ronden staan ze fier bovenaan. De Groningers zijn echter niet te onderschatten tegenstanders. Ook Hoogeveen 3 moet morgen spelen. De wedstrijd tegen Eelde/Paterwolde betekent misschien wel de laatste kans om degradatie te voorkomen.

In de interne competitie heeft Christiaan Mol zijn achterstand in de tweede periode op Osama Sadallah goedgemaakt. Mol had zelf grote moeite met Rudi Danker. Lange tijd leek deze partij op remise uit te lopen. Laat op de avond wist Mol echter toch nog door de verdediging van Danker heen te breken en de winst op zijn naam te schrijven. Sadallah verkeerde lang in grote moeilijkheden tegen Marc Snuverink. Ook hier viel de beslissing pas aan het eind van de avond, toen bleek dat het voordeel van Snuverink net niet voldoende was voor winst en de partij remise werd.