Schaakclub Hoogeveen

Overzicht ] - [ volgende: Woody (6) ]

Een gewone schaakavond in 1980

19.15 De voorzitter, de wedstrijdleider en de materiaalcommissaris zijn reeds aanwezig, alsmede enkele spelers waaronder Theo Bakker. Nerveus loopt hij heen en weer. Vanavond staat voor hem de beslissende partij tegen Van der Kooy op het programma. Je ziet hem denken, als ik die nou ook eens win dan . . .
Even later is hij aan het inspelen tegen een sparringpartner.
Langzamerhand loopt het clublokaal vol en Jansen deelt een stencil rond met de indeling van de Nosbo-competitie. Krikken wordt erdoor herinnerd aan de advertenties in het clubblad. Een goede zet van Jansen. Waarschijnlijk de eerste dit jaar. Krikken heeft spoedig zijn antwoord gevonden. Hij loopt naar Pieters met de mededeling, dat zaterdag alle advertenties binnen zijn. (en ze waren er!)
19.30 Kelfkens zoekt een klok op en zet het uurwerk van zijn tegenstander in beweging (reglementen zijn er niet voor niets). Van Til zal in het vervolg wel op tijd komen en misschien nog wel beter schaken.
Knoef doet zijn eerste zet tegen De Jonge. (Probeer maar eens te winnen na deze sterke zet!) evenals Flower tegen Arun Karwal (zou dat jongetje wel kunnen schaken?) en Ekkels tegen Van Grijfland (zou hij ook wat denken?).
19.45 Ondertussen komt Van Til binnen. Zijn klok loopt al een kwartier en hij zet zich achter het bord tegenover Kelfkens, maar Heller wacht nog op Scholte (hoe kon Scholte weten dat we dit jaar ècht om half acht beginnen?).
20.00 Aan alle borden wordt gespeeld. Je hoort niets (Voerman is er niet en dus ontbreekt zelfs het gebruikelijke gerammel van het kwartjeszakje). Toch wordt er koffie gedronken.
20.00/21.00 Krikken bespiedt af en toe het spel van Knoef (Martin, als jij niet beter schaakt kan het nog jaren duren voor jij ook van Van Herksen wint). Jansen zit rustig achter het bord. Kennelijk verloopt het spel niet zoals hij wenst.
Stevens mist de gebruikelijke kennersblik (Krol is blijkbaar geen zacht eitje) en Flower friemelt nerveus met zijn vingers (hij ontdekt dat Arun Karwal wel kan schaken). Schipdam geeft intussen op, een avond vroeg thuis is ook wat waard.
21.15 Jansen doet zijn eerste ronde door de zaal (Van Grijfland is al met zijn derde bezig), ondertussen met een echte blik van een kampioen toekijkend wat de concurrentie er nu van maakt.
Waarschijnlijk meer dan hijzelf, want het begint duidelijk te worden dat ook Renken, al pijprokend, van plan is de kampioen in navolging van Van Bergen en Kelfkens een nul te bezorgen. Een kampioenschap is een zware last!!
22.15 Broens gaat naar huis.Voor het eerst dit jaar verloren. Maar de partij was fraai en Broens is tevreden. (Het deelnemen is belangrijker dan de overwinning, een onvervalste Olympische gedachte!). Flower breekt af tegen Arun Karwal en Jeroen Bakker laat tegen Hofman zijn laatste pion promoveren. Met broer Theo gaat het ondertussen niet naar wens en Van der Kooys stelling wordt zienderogen beter.
Van Grijfland wandelt niet meer. Alle tijd heeft hij nodig om een dreigende nederlaag tegen Ekkels te voorkomen en van Renkens gezicht is af te lezen dat hij het wel ziet zitten. Pieters komt enige stukken voor tegen Piepot en de laatste staakt de strijd.
23.00 Van Herksen gaat naar huis en vult de uitslagenlijst in. Niemand hoort dat hij gewonnen heeft. (Studeren en schaken zorgen ervoor dat de mens nederig blijft). Van Til heeft remise gemaakt door eeuwig schaak tegen Kelfkens in betere stelling (bescheidenheid of faam van zijn tegenstander?).
Oldenkamp doet de stukken in de goede doos (het paard van Krikken, dat hij had kunnen winnen, maar ook zijn eigen koning, die hij moest omleggen). Krikken kijkt nu met een winnaarsblik naar het spel van Knoef (Martin, ik geloof nu dat je nooit zover komt dat je ook van Van Herksen wint!). Van Grijflands stukken zitten intussen in de verkeerde doos en Oldenkamp kan nog niet naar huis.
23.30 Jansen heeft zijn derde partij verloren en Theo Bakker weet nu zeker, dat hij Van der Kooij niet van de bovenste plaats heeft verdrongen. Een doodgewone schaakavond is weer voorbij! Doodgewoon? Niet helemaal, want Oudman was er niet. Nog steeds niet terug van de Amerikaanse reis.

Clubblad oktober 1980, Auteur: Jan Pieters