Bekerteams 2019-2020

Dit jaar weer een KNSB- en een NOSBO-bekerteam

Teamleiders:

Voor KNSB-beker en NOSBO-beker: Andries Mellema

28 nov: HSP/Veendam - Hoogeveen: KNSB-bekeravontuur eindigt wederom in de tweede ronde.

Daags voorafgaande aan de tweede ronde van de KNSB beker kwam het verzoek van Marten om toch niet te spelen, wegens drukte met de studie. Ondergetekende was bereid om in te vallen.

Op donderdag 28 november haalde ik Andries op en reden we naar Hoogezand. In de auto spraken we de verwachting uit dat HSP/Veendam waarschijnlijk Peter Riksten wel op bord 1 zou inzetten. Eenmaal tijdig aangekomen in Wijkgebouw De Kern bleek de speelzaal al bijna speelklaar te zijn. Herman en Willem waren op eigen gelegenheid afgereisd, dus we waren compleet.

Nadat de opstellingen waren genoteerd kwam uit de loting dat Hoogeveen op de oneven borden met de witte legers mocht aantreden. De verwachte tegenstander van Andries bleek toch niet aanwezig, maar verder hadden ze wel een sterk team op de been gebracht met gemiddeld zo'n 70 ratingpunten meer.

De wedstrijd leek nimmer in ons voordeel uit te gaan vallen. Marc en Willem stonden al direct onder druk en bij Herman was het niet veel beter. Alhoewel het tot na 23.00 uur duurde alvorens de eerste uitslag bekend was, ging het daarna ook snel. Zelf wist ik nog net remise te keepen. De materiaalverhouding was de hele partij gelijk, maar mijn tegenstander had een betere pionnenstructuur en de stukken beter gepositioneerd. Pas in het eindspel met elk nog een toren en een handvol pionnen kon de remise worden veiliggesteld.

Herman kwam in materiaal achter te staan en moest uiteindelijk zijn koning omleggen. Willem was een pionverlies niet meer te boven gekomen en ook hier werd de handdoek in de ring gegooid.

Uitschakeling was een feit. Andries kon nu zonder druk rustig zijn reeds opgebouwde voordeeltje verder uitbouwen en kon na 23.30 uur nog een persoonlijk succesje vieren. De eindstand kwam hiermee op een 2,5-1,5 nederlaag voor de onzen.

Ook dit seizoen is de tweede ronde van de KNSB beker dus het eindstation. Van te voren hadden we ons kansen toegedicht, maar HSP/Veendam bleek de terechte winnaar. Nogmaals gefeliciteerd langs deze weg en succes in de volgende ronde(n)!

Marc

HSP/Veendam1950Hoogeveen 18812½-1½