Schaakclub Hoogeveen

Bekerteams 2022-2023

Dit jaar weer een KNSB- en een NOSBO-bekerteam

KNSB-beker

In de eerste ronde werd gewonnen van Schaakwoude.

NOSBO-beker

Een andere opzet van de NOSBO beker: Bekerwedstrijden in drie ratingklassen:

Open klasse: Hoogeveen vrijgeloot in ronde 1

Klasse t/m 1900: Hoogeveen wint van Lewenborg in ronde 1

In de klasse t/m rating 1650 doet Hoogeveen niet mee.

Ronde 1: Gewonnen van Schaakwoude

Hoogeveen was voor de eerste ronde KNSB beker vrijgeloot. In de volgende ronde zou een revanche match tegen de Spassky‘s wachten, de kampioen van vorig seizoen in 3A. Teamleider Davin kreeg een mailtje van Schaakwoude of we misschien toch wilden spelen voor de kans op revanche tegen de Spassky‘s, het zat zo. Schaakwoude wilde eigenlijk ook meedoen aan de KNSB beker ware het niet dat ze te laat waren een team door te geven. Koos Stolk (competitieleider KNSB) verwees de sympathieke Friezen door naar Davin en wij waren de beroerdste niet op de voorwaarde dat de wedstrijd op dinsdag avond 4 oktober in Hoogeveen gespeeld zou worden. Toen al het voorwerk gedaan was restte ons nog het werk achter het schaakbord.

Toparbiter Marc zorgde dat alles soepel verliep, deed de loting die ons de zwarte stukken op bord 1 en 3 gaf en†startte de klokken iets na 19:30. Elez speelde een Zwitsers gambiet. Normaal gesproken spreken we van een Zwitsers gambiet na de zetten 1. f4 f5 2. e4 fxe4 3. Pc3 Pf6 4. g4 of nadat je een tactische remise speelt in de hoop op een gunstige loting de volgende ronde in een Zwitsers toernooi. In het geval van Elez was het een gambiet op het Zwitserse uurwerk naast het bord. In werkelijkheid komen die DGT klokken uit Nederland maar een kniesoor die daar op let.

Nadat alle spelers hun openingskennis op het bord tentoongespreid hadden kon worden geconcludeerd dat de witborden van Hoogeveen in het voordeel waren en vice versa voor Schaakwoude. De stellingen kwamen in het middenspel terecht en de meeste spelers waren weer aangewezen op hun eigen denkkracht, creativiteit en langste adem.

Gelukkig hoefde ik het na 4 dagen stoptober (*kuch kuch, oké oktober begon op een zaterdag dus 3 dagen) niet aan te laten komen op de langste adem. In elk geval rookte mijn tegenstander een zware pijp na wat onnauwkeurigheden, was de sigaar naar een blunder en was de resterende stelling een kolfje naar mijn hand. Een lichess analyse gaf een nauwkeurigheid met de computer van 97%. Nu maar hopen dat er geen Carlsen-Niemann taferelen gaan plaatsvinden de volgende ronde. Even een zijprongetje, wat als mensen die dingen zonder bluetooth of andere verbindingen voor hun plezier daar hebben zitten en ineens verdacht worden na een gênante vondst bij onverwachts fouilleren? Ieder z‘n ding maar niks voor mij.

In elk geval was de partij van Christiaan na de opening geen thrillseeker. Als ik het goed heb staat de gespeelde opening te boek als ambitieus voor zwart. Deze ambities werden de kop ingedrukt. Met kunst en vliegwerk werd het materiaalverlies beperkt tot een aantal- en tenslotte 1 pion, daarover later meer.

Osama rechtte zijn rug tegen een ruimteoverwicht van zijn tegenstander. Osama -niet claustrofobisch aangelegd- zocht naar tactische uitwegen en vond deze in een partij waarin een echo van zijn leven resoneerde. Hij zocht eerst zijn heil in het Hollandse en op dat terrein was het niet goed vertoeven. Als opgeleid veearts sprong hij fier om met zijn paarden (en deze voelen zich thuis in de wei, Osama werkt al jaren in Hoogeveen in de kaas (en wei)). De dienstdoende lopers van de tegenstander hadden geen antwoord op het kletterende dierendaggeweld. Osama vergaloppeerde zich niet en trok een vol punt over de streep.

Toen Elez. Een veelbelovende stelling bleef bij het niveau van cripto-influencer. Nog even zal de partij in de lichess-analyse de grote pieken (en dalen) hebben laten zien maar eenmaal vanuit death valley bleek de mount everest vooral een mooie herinnering. Een hoogtepunt dat (zelfs met Carlsen-Niemann taferelen?) niet meer bereikt zou worden. Death Valley was Elez‘s thuisbasis en de dubbele D promotie waarbij Elez een zet later zijn dame weer verloor zal wat extra zout in de wonden hebben gestrooid.

Dan nog een belofte, dat was Christiaan ooit ook voordat hij 13(!) keer clubkampioen werd. Toreneindspelen zijn berucht, Christiaan is dat niet. Christiaan is de rots in de branding en zijn behandeling van het toreneindspel bleek de verdedigingswerken van Gibraltar. Het winnende halfje werd op zijn naam geschreven.

Marten

Uitslag in Netstand

R1Hoogeveen 1958 -Schaakwoude 1949 2½-1½
1.Sadallah, O.G. (Osama)2034-Veen van der, R. (Ronald)19761-0
2.Berghuis, M. (Marten)2018-Lemstra, B. (Bart)19481-0
3.Mol, C.A. (Christiaan)1950-Broersma, S. (Sven)1965rem
4.Limani, E.L. (Elez)1829-Heide van der, G. (Gerben)19080-1

Alle ogen op Hoogeveen

Waar in grote delen van de wereld volop gekeken wordt naar een kampioenschap in Qatar, bleek schaakminnend Noord-Nederland zich vooral te richten op een nieuw en spectaculair toernooi. We hebben het natuurlijk over de NOSBO-Cup voor spelers met een rating tot 1900. Maar liefst 5 ploegen waren vrijgeloot voor de eerste ronde, maar dat gold niet voor Hoogeveen. In de ouverture van dit hagelnieuwe bekertoernooi nam Hoogeveen het namelijk op tegen een oude bekende, Lewenborg. Gevoelige lezers dienen hier nu te stoppen. Vorig jaar heeft Lewenborg namelijk een genadeloze klap uitgedeeld door Hoogeveen in het open toernooi na snelschaken uit te schakelen. Zowel in de reguliere wedstrijden als in de 3+2 partijen vielen de stukken nog sneller van het bord dan one-love banden van de armen van aanvoerders op een WK. Vandaar dat deze bekerkraker ook enig publiek trok en het een spannende avond beloofde te worden.

Hoewel er met een wat korter tempo gespeeld werd duurden alle partijen in deze 4 tegen 4 match tot in de tijdnoodfase. Leo Spaans speelde op bord 4 tegen de Senegalese variant van de Caro-Kann. Voor de lezers die niet zo thuis zijn in de openingstheorie, dit is een blok van vier achterin, pionnen op f7, f6, g7 en g6. Het leek erop dat Leo deze opening toch nog eens moet bekijken, want een thematisch offer had hij niet voorzien. Leo leek er aardig uit te komen en een loper tegen een pion aan dit alles over te hebben gehouden, maar stond wel behoorlijk open. Hij kreeg op dat moment remise aangeboden en snelde naar teamleider Mostert.

Davin, die nog de meeste tijd over leek te hebben, keek de borden na en concludeerde dat alle borden op dat moment gelijkwaardig waren. Elez Limani had op bord 3 namelijk zojuist een klein wonder verricht door na een hele avond met een stuk minder gespeeld te hebben, de g-pion van de witspeler in beslag te nemen en zo af te wikkelen naar een remisestelling. De randpion zou immers niet verder komen. Christiaan Mol gebaarde echter vanaf het eerste bord dat er doorgespeeld moest worden. Hoewel Christiaan er niet slecht voor stond, nam Davin dat advies maar over en Leo speelde verder.

Elez bleek even later als eerste klaar, de partij was inderdaad geŽindigd in een remise. Hoe Elez niet gezien kon hebben dat de grote afruil in het middenspel zou leiden tot stukverlies is me onduidelijk gebleven. Zelf zij hij erover dat hij dit jaar nog niet zo slecht gespeeld had als vandaag. Wellicht dat hij er met zijn gedachten niet bij was door de wedstrijd tegen BraziliŽ, die ServiŽ vrijdag moet gaan spelen. Op deze manier toch nog remise houden is echter wel sterk, dus knap herpakt van Elez.

Davin zag Christiaan op dat moment een pion voorsprong nemen in een toreneindspel, Leo raakte onder de druk vandaan en ruilde wat zware stukken af. Davin speelde ondertussen een eindspel op z’n Duits. Met een klein trucje kon Davin de zwarte koning op de 8e rij houden en mat voorkomen kostte een toren. Dat er inmiddels een paard, een loper en een toren rondom de witte koning stonden mocht voor zwart niet meer baten. 1,5-0,5 tussenstand.

De laatste twee partijen moesten dus een punt opleveren, bij een remise en een verlies zou er wederom gesnelschaakt moeten worden. Twee keer verliezen leek niet te gaan gebeuren, maar je weet het natuurlijk nooit. Daarom was het zeker nog even spannend in het slot van deze eerste knock-out ronde. Ik vind het jammer dat ik dit voor de volledigheid toch in het verslag moet opnemen, maar Christiaan verloor uiteindelijk zijn eindspel. Ondoordacht ruilde hij torens af, waarna wit met een krachtig pionzetje de baan vrijmaakte voor de pion op de h-lijn. Christiaan gaf direct op en ik hoop dat hij in de nacht van dinsdag op woensdag nog heeft kunnen slapen. Zelf gaf hij aan de bar te kennen daar weinig moed op te hebben. Jammer, Christiaan!

Don Leo liet zien dat het eindeloze snelschaken op vrijdag- en zaterdagavonden zijn vruchten afwerpt. In tijdnoodfase was zijn tegenstander inmiddels door zijn vlag gegaan, iets wat beide spelers trouwens niet hebben opgemerkt tijdens de partij. Leo speelde zijn stelling uit en kon de winst ook op die manier afdwingen. Goed gedaan, Leo. Hiermee werd de eindstand bepaald op 2,5-1,5 en stootte Hoogeveen direct door naar de kwartfinales van dit prestigieuze toernooi.

Davin Mostert.

R1Hoogeveen 1831 -Lewenborg 1680 2½-1½
1.Mol, C.A. (Christiaan)1950-Dijkhuizen, K.G. (Klaas)18240-1
2.Mostert, D.C.J. (Davin)1862-Veen van, J.W. (Jan Wiebe)17051-0
3.Limani, E.L. (Elez)1829-Frieswijk, R.A. (Rudy)1580rem
4.Spaans, L. (Leo)1682-Prins, P.A. (Albert)16111-0