Schaakclub Hoogeveen

Eerste team 2017-2018

Hoogeveen terug in KNSB-competitie

Hoogeveen 1. KNSB 3A (achttal)
Teamleider: Marten Berghuis

Programma 2017-2018

Ronde 1 16-09-2017 Hoogeveen Philidor 1847 2 4½ - 3½
Ronde 2 07-10-2017 Zevenaar Hoogeveen 5 - 3
Ronde 3 04-11-2017 Hoogeveen Groninger Combinatie 3 4½ - 3½
Ronde 4 25-11-2017 ASV 2 Hoogeveen -
Ronde 5 16-12-2017 Sneek Hoogeveen -
Ronde 6 03-02-2018 Hoogeveen Emanuel Lasker -
Ronde 7 10-03-2018 SISSA 3 Hoogeveen -
Ronde 8 07-04-2018 Hoogeveen Het Kasteel -
Ronde 9 21-04-2018 BSV Bennekom Hoogeveen -

Opgegeven spelers

NaamRating
Mellema , A. (Andries) 2174
Sadallah , O.G. (Osama) 2060
Berghuis , M. (Marten) 1955
Voss , J.H. (Herman) 1955
Taams , S. (Sander) 1951
Mol , C.A. (Christiaan) 1888
Snuverink , M. (Marc) 1834
Jonge de, E.M. (Edwin) 1790

3e ronde: De tweede overwinning!

We hebben de tweede overwinning geboekt! de thuiswedstrijd tegen GC 3 eindigde in 4½-3½. Overwinningen voor Andries, Sander en Marc, remises voor Osama, Marten en Christiaan en nullen voor Herman en Edwin.

Sander op winst

Behalve 16 schakers waren er ook ettelijke supporters aanwezig. Een schaakvader van de tegenstanders en Esther, Jeroen, Teun, Leo, Jan P en Frans. Bijzondere gast was Evert Hondema. Die ESG-er bedacht de dag voor de wedstrijd dat hij wel eens bij onze wedstrijd kon gaan kijken en een kwartier later werd hem per app gevraagd of hij misschien als arbiter wilde optreden. Mooi toch?

Publiek bij de laatste partijen

Zoals gewoonlijk had het resultaat op alle borden heel anders kunnen uitpakken als ... . Maar dat werd dan ontdekt of met energieke zetten "bewezen" in de drukke analyseruimte.

En ook na de wedstrijd in de pizzeria werd er nog lang geanalyseerd op het bord van Osama.

een toeschouwer

Verslag van de teamleider

Hoogeveen heeft goede zaken gedaan door in de derde ronde te winnen van Groniger Combinatie 3.

Op bord 1 speelde dit keer Osama. Hij had de eer tegen het jeugdtalent Machteld van Foreest te mogen spelen. Osama kon met zwart van het begin af aan druk zetten op de witte stelling, dat daar slechts een pionnetje voorsprong uit voortkwam komt mede door goed spel van de tegenstander. Op het moment suprême maakte Osama een foutje in de afwikkeling. Terugslaan met een toren was winst, het gespeelde terugslaan met pion eindigde in een theoretische remise.

Andries op bord 2 speelde zijn gebruikelijke spelletje. Dat bestaat tegenwoordig uit weinig theoretische hoofdvarianten, maar meer uit lekker een potje schaken. Andries kwam in tijdnood en gelukkig voor hem was de partij pardoes afgelopen door een blunder. Er zou nog een zwaar karwei in het verschiet liggen als er een tweede pion zou worden geofferd voor sterke stukken.

Omdat Sander een uitstekend toernooi heeft gespeeld in de open groep van het Hoogeveen Schaaktoernooi is zijn rating inmiddels 2000+. Dik verdiend begon hij deze wedstrijd dus aan het derde bord. Tegen een gelijkwaardige tegenstander werd meteen druk gecreëerd op de dame vleugel. De tegenstander leek na te laten tegenspel in het centrum te creëren waardoor Sander de overhand kreeg. Het voordeel werd nooit meer weggegeven en laat op de avond was de vis op het droge.

Op bord 4 kwam Herman in een vervelende stelling terecht nadat de dames geruild werden. Uiteindelijk was de schade een pion voor een kwal en hoewel er lang werd doorgespeeld was verlies onvermijdelijk.

Op 5 kon Marten tevreden zijn over een geslaagde opening. In het middenspel werd er echter een weg ingeslagen die vooral spel opleverde voor de tegenstander. Toen het ergste achter de rug was werd er met oog op de andere borden in een iets beter eindspel remise aangeboden en geaccepteerd. Op bord 6 ging Christiaan zijn partij lange tijd gelijk op. De partij leek nog alle kanten op te kunnen toen rond ongeveer dezelfde tijd remise aangeboden en geaccepteerd werd.

Op 7 mocht Marc aantreden tegen een ander jeugdtalent: Loek van der Hagen. Het is mij nog steeds een raadsel waarom zo'n aanvalsspeler als Marc de opening speelde die hij speelde maar het is duidelijk dat zijn resultaten er niet om liegen. Wellicht leuk voor de afwisseling. Marc snoepte een pion mee en dit werd niet afgestraft, een gewonnen materiaalverhouding werd even later vakkundig naar winst gespeeld.

Op bord 8 speelde Edwin met wit tegen een gevaarlijke opening maar goed spel levert in principe altijd witvoordeel op. We moeten nog even wachten op de goede vorm van Edwin, hier werd de partij meteen verloren door stukverlies.

Met dank aan de toeschouwers en aan arbiter Evert Hondema, Marten .

Hoogeveen 1934Groninger Combinatie 3 19324½-3½
Osama Sadallah2067 Machteld van Foreest 1899 rem
Andries Mellema2118 Robert de Boer2002 1 - 0
Sander Taams2002 Govert Pellikaan2003 1 - 0
Herman Voss 1985 Fons van Hamond 1942 0 - 1
Marten Berghuis1952 Henk Bosveld 1957 rem
Christiaan Mol 1866 Ewout Clarenburg 1969 rem
Marc Snuverink1816 Loek van der Hagen 1772 1 - 0
Edwin de Jonge1663 Kawar Yakinsyah1908 0 - 1
programma

2e ronde: 5-3 nederlaag in Zevenaar, ongeslagen reeks ten einde.

Op zaterdag 7 oktober stond de tweede ronde van de KNSB competitie op het programma, ‘uit’ tegen Zevenaar. Hoogeveen was al anderhalf jaar ongeslagen, maar we wisten dat er een keer een einde aan deze reeks zou komen. De laatste wedstrijd van het seizoen 2015-2016 werd gewonnen, evenals alle wedstrijden in het seizoen 2016-2017 met het kampioenschap van de NOSBO tot gevolg. Zelfs de eerste wedstrijd van dit seizoen wist Hoogeveen in winst om te zetten, maar tegen Zevenaar bleek het onvermijdelijke waarheid te worden.

Op tijd vertrokken onze helden naar de meest verre uitwedstrijd van het seizoen. Sommige arriveerden zelfs al voordat de speelzaal was geopend, gelukkig was een kop koffie bij een plaatselijk café een goede tussenstop. Herman en Marc arriveerden tegelijk met de beheerder. Die vroeg waar we vandaan kwamen. ‘Uit Hoogeveen’ werd er in koor geantwoord. Aha, het hoge noorden, volgens de beheerder. Hij kwam zelf uit Heerenveen en ‘ons’ noorderlingen lag hem wel. Hij had ook wel eens bezoekers uit ‘het westen’ gehad die vonden de Zevenaren maar een stelletje boeren. Die gingen destijds met een nederlaag weer naar huis, wist de beheerder met een glimlach te vertellen. Herman en Marc snapten dat er respectvol over de Gelderlanders gesproken diende te worden, anders zou een nederlaag ons ook zeker ten deel vallen.

De beheerder bleek een goede gastheer, want binnen enkele minuten stonden Herman en Marc met een bakje koffie in de mooie speelzaal, een naastgelegen locatie van een kerk. Deze was al klaargezet voor de mensen die een dag later na de dienst ook een bakje koffie zouden nuttigen. Twee rijen van vier tafels werden opgesteld en de schakers druppelden binnen zodat rond één uur de klokken in werking gezet konden worden.

Hoogeveen sleutelt normaalgesproken niet aan de opstelling, tenzij er een goede reden is om af te wijken. Andries was echter al een week niet topfit en zag het niet zitten om op bord 1 het op te moeten nemen tegen Guust Homs, bij velen bekend als de vriendelijke arbiter tijdens het Tata Steel toernooi te Wijk aan Zee. Onze teamleider Marten had dus geruild met Andries en wist een keurige remise te behalen. Volgens Herman had Marten nog wel kansen op meer gehad, maar remise tegen iemand met ruim 200 ratingpunten meer is een goed resultaat! Op bord twee leek Osama lang prettig te staan, echter werd het ook hier remise. Andries zat dus op ‘drie’ en wist zijn prettige stelling na de opening te verzilveren in het eindspel. De enige partij overigens die nog na 5 uur ’s middags bezig was. De rest werd allemaal rond de 40ste zet beslist, zo rond vijf uur. Op bord 4 speelde Herman een goede partij, maar ook hier was remise het resultaat.

Op de bovenste vier borden derhalve een 2,5 - 1,5 ‘overwinning’ voor de onzen. Helaas is het geen bekerwedstrijd en dient er nog op vier borden meer gespeeld te worden. Waar in de eerste ronde tegen Leeuwarden de onderste vier borden 2,5 punt binnen sleepten, was het nu een schamel halfje. Sander zat op bord 5 en had al snel een voordeeltje qua stelling. Het leek alsof zijn tegenstander met de moed der wanhoop een aanval op de koningsstelling begon. Helaas bleek dit een juiste keuze want opeens stonden Sander zijn stukken helemaal verkeerd en moest hij in een nederlaag berusten. Christiaan op bord 6 stond volgens mij niet slecht, maar moest toch een nul incasseren.

Marc speelde op bord 7 en probeerde voor het eerst sinds lange tijd eens niet in tijdnood te komen. Na 10 zetten werd er tevreden geconstateerd dat Marc een tijdsvoordeeltje had ten opzichte van zijn tegenstander. Zet 11 werd echter vrijwel à tempo gespeeld en bleek een pionverlies in te luiden zonder enige compensatie. De rest van de partij was het knokken voor een halfje en toen er in tijdnood voor beiden driemaal dezelfde stelling kon worden geclaimd, wist Marc wat hem te doen stond. De klok werd stilgezet, de zet werd genoteerd en toen de tegenstander zijn eigen notatie controleerde kwam hij tot dezelfde conclusie. De genoteerde zet (maar dus niet daadwerkelijk gespeeld!) bleek driemaal dezelfde stelling en dus remise tot gevolg. Op bord 8 kwam Edwin zijn tegenstander later binnen. Dat tijdsvoordeel bleek Edwin ook lange tijd te behouden, echter de partij bleek niet zo gunstig te verlopen. Ook hier een nederlaag tot gevolg.

Ondanks deze teamnederlaag kijken we terug op een leuke dag. Mede dankzij de supporters die waren meegereisd en het gezellige afsluitende etentje bij de plaatselijke Griek. Kalinichta! Marc

Zevenaar1929 Hoogeveen 19515 - 3
Guust Homs2189 Marten Berghuis1955 rem
Arie Huysman 1982 Osama Sadallah2060 rem
Vincent Pelgrom 1980 Andries Mellema2174 0 - 1
Kevin Verfuerth1927 Herman Voss1955 rem
Thorsten Brandt 1945 Sander Taams1951 1 - 0
Toon Janssen 1853 Christiaan Mol1888 1 - 0
Reinier Janssen 1870 Marc Snuverink1834 rem
Marijn Freriks1687 Edwin de Jonge1790 1 - 0
programma

1e ronde: Hoogeveen start goed, 4½-3½ tegen Philidor 2.

Hoogeveen start het nieuwe seizoen uitstekend door thuis meteen te winnen van degradant Philidor 1847 2. Philidor heeft wel wat speelsterkte ingeboet ten opzichte van vorig seizoen, hun derde team speelt ook in de derde klasse KNSB en ze hebben de spelers over 2 teams verdeeld. Van te voren hadden we ingeschat dat er tegen dit team wat te halen viel.

Op bord 1 speelde Andries met zwart. Er kwam een variant op het bord die bij mijn weten niet te boek staat als er ambitieus. Het lukte Andries om in het middenspel een kwaliteit te winnen maar een reeks slechte zetten zorgden er voor dat de partij zelfs verloren ging. Op bord 2 was Osama het langst bezig. De materiaalverhouding blijf lange tijd gelijk en in het eindspel speelde Osama op mat op de koningsvleugel en de tegenstander op promotie op de damevleugel, er bleek mat in te zitten waardoor Osama matchwinnaar werd.

Op bord 3 speelde Marten tegen Fidemeester Maarten Etmans. Vanuit de opening kreeg zwart een interessante aanval maar wel ten koste van een zwakke pionnenstructuur. De computer zegt dat zwart iets beter stond maar de aanval sloeg niet door wegens sterk verdedigen van de tegenstander. In tijdnood werd een paar keer mis gegrepen waardoor de stelling een ruïne werd, derhalve een 0. Op bord 4 hield Herman geruime tijd een prettige druk op de zwarte stelling. Een keurige overwinning waarop volgens mij weinig viel af te dingen.

Op bord 5 zag Sander twee pionnen tegen zich geofferd worden maar het was niet helemaal duidelijk waar de compensatie zat. Toen Sander zijn ontwikkeling kon afronden stond hij twee gezonde pionnen voor, een kolfje naar Sanders hand. Op bord 6 had Christiaan een gezonde stelling maar grote tijdnood. Christiaan had een stuk voor drie pionnen maar kon, zo bleek in de analyse, waarschijnlijk twee pionnen terugwinnen. Lastig om allemaal te berekenen binnen 30 seconden, remise was daarom zo onverstandig nog niet.

Op bord 7 leek Marc uit de opening onder druk te staan maar hier vocht hij zich prima uit. Twee paarden in de vijandelijke stelling leken de vis op het droge te slepen, later bleek er mat in 4 te zijn gemist! Ook hier tijdnood en er werd gekozen voor remise door zetherhaling. Op bord 8 kon Edwin met wit geen vuist maken. Het materiaal bleef echter lange tijd gelijk en er werd gekozen voor remise, daar zal Edwin denk ik niet ontevreden over zijn.

Marten.

uitslag

Hoogeveen1951Philidor 1847 219424½-3½
Andries Mellema2174Jippe Kamstra 21270 - 1
Osama Sadallah2060Wessel van der Berg19841 - 0
Marten Berghuis1955Maarten Etmans 19820 - 1
Herman Voss1955 Siegbert de Jong19681 - 0
Sander Taams1951 Hette van Popta 19361 - 0
Christiaan Mol1888Catharinus Mulder 1926rem
Marc Snuverink1834Erik Kruit1887rem
Edwin de Jonge1790Siem van Eijk van1723rem
programma

Stand

Klasse 3AMP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Emanuel Lasker 6 16 X - 5 - - 5 - 6 - -
2. Sneek 5 14 - X - - 5 - 4 - 5 -
3. BSV Bennekom 4 14 3 - X - - - 5 - - 6
4. Hoogeveen 4 12 - - - X 4.5 4.5 - 3 - -
5. Groninger Combinatie 3 2 12.5 - 3 - 3.5 X - - - 6 -
6. Philidor 1847 2 2 11.5 3 - - 3.5 - X - - - 5
7. Het Kasteel 2 11 - 4 3 - - - X - - 4
8. Zevenaar 2 10.5 2 - - 5 - - - X 3.5 -
9. ASV 2 2 9.5 - 3 - - 2 - - 4.5 X -
10. SISSA 3 1 9 - - 2 - - 3 4 - - X