Schaakclub Hoogeveen

Eerste zaterdagteam 2017-2018

Hoogeveen speelt ook in de nieuwe open zaterdagcompetitie van de KNSB weer in de 3e klasse

Hoogeveen 1. KNSB 3A (achttal)
Teamleider: Christiaan Mol

Programma 2018-2019

Ronde Datum Thuis Uit Uitslag
Ronde 1 15-09-2018 Spassky's Hoogeveen 5½-2½
Ronde 2 06-10-2018 Hoogeveen HSP/Veendam 5½-2½
Ronde 3 03-11-2018 Haren & Oostermoer Hoogeveen 4½-3½
Ronde 4 24-11-2018 Hoogeveen Schaakwoude 3½-4½
Ronde 5 15-12-2018 Philidor 1847 2 Hoogeveen -
Ronde 6 09-02-2019 Hoogeveen Assen 2 -
Ronde 7 16-03-2019 Mid-Fryslân Hoogeveen -
Ronde 8 13-04-2019 Hoogeveen SISSA -
Ronde 9 11-05-2019 Staunton Hoogeveen

Game of Thrones

Zou het niet leuk zijn om onze schaakverslagen filmtitels mee te geven? Dat stelde een teamgenoot voor naar aanleiding van de Matrix, een verslag dat vorige keer niet verschenen is. Gelijk kwam er een aantal suggesties op de app binnen van The Lord of the Rings tot The Good the Bad and the Ugly en van Reservoir Dogs tot Groundhog Day en nog veel meer. In het nachtelijk uur kwam er een suggestie voorbij van the Game of Thrones Fight Scenes. Waarschijnlijk als verwijzing naar de wedstrijd.

Voor wat mijn eigen partij betreft had ik het gevoel dat ik in een film van Louis de Funes beland was, vooral in het eindspel, dolkomische avonturen maar wel met een slechte afloop helaas.

Tot zover de bespiegelingen vooraf aan de wedstrijd in de vierde ronde KNSB tussen Hoogeveen en Schaakwoude. Het was de eerste keer in de historie dat beide teams elkaar troffen en de stand op de ranglijst leerde ons dat het wel eens kantje boord zou kunnen worden. Schaakwoude had een halfje meer.

In een lekker verwarmde speelzaal gaf de jarige en trakterende wedstrijdleider Jeroen op 13.00 uur het startsein om te beginnen.

Aanvankelijk zag het er al snel niet goed uit voor ons. Bert moest een gevaarlijke aanval over de h-lijn zien te keepen en Edwin overzag een combinatie wat hem twee pionnen kostte en een koning midden op het bord. Bij Marc was het onduidelijk en de rest in evenwicht.

Bert moest inderdaad de vlag strijken. De aanval van zijn tegenstander was weliswaar niet doorgeslagen, maar een en ander had hem wel twee pionnen gekost. Er resteerde een toreneindspel plus twee pionnen dat niet meer te houden was. (0-1).

Niet lang daarna gaf Leo ontgoocheld op. In een stelling waar niets aan de hand was en Leo misschien wel wat beter stond liet hij plotseling zijn dame insluiten. Een abrupt einde aan een partij waar Leo zeker niet minder stond. (0-2).

Marten is lekker op dreef dit seizoen. Ook vandaag liet hij weer zien hoe je een partij naar je toe trekt. Geduldig, steeds de goede zetten doen en op een gegeven moment kunnen de stukken weer in de doos. (1-2).

Daarna kwam was het de beurt aan Andries. In een strakke partij van Andries overzag zijn tegenstander een kleine combinatie op c3. Zijn tegenstander hield het gelijk voor gezien. Lekker puntje! (2-2).

We kwamen weer op achterstand doordat Willem een stukoffer volledig verkeerd getaxeerd had. Een paard op h6 werd geofferd in de veronderstelling dat er voldoende compensatie was en een sterke aanval zou ontstaan. Niets was minder waar. Helaas voor Willem stond zijn tegenstander gewoon een stuk voor. (2-3).

Daarna een remise van Marc. Volgens Marc een partij om snel te vergeten. Zijn tegenstander stond vanaf zet 17 veelal +2 maar verzuimde om de genadeklap uit te delen. Marc wist er een remise uit te slepen, het maximale resultaat. (2,5-3,5)

Ikzelf was na een evenwichtige partij in een eindspel met een kwaliteit minder, maar wel met drie pionnen voor beland. Winstkansen aan beide zijden werden gemist, daarna verzuimd remise te maken en daarna nog een keer. Tja, en dan het deksel op de neus. (2,5-4,5)

Edwin was als laatste nog bezig. Zijn twee pionnen achterstand had hij intussen ruimschoots goedgemaakt en hij was bezig om de partij naar zich toe te trekken. Uiteindelijk in een dame eindspel met twee pionnen meer wist Edwin aan een eeuwig schaak te ontsnappen en kon een 1 laten noteren. Zo behoudt Edwin de perfecte score! (3,5-4,5).

Helaas verloren dus met het kleinst mogelijke verschil. Voetbaltrainers hoor je dan altijd zeggen: “Op basis van ons vertoonde spel hadden we verdiend om te winnen. We waren zeker niet minder. We hebben onze kansen gehad. We stonden goed, etc.”

Dat ga ik allemaal niet doen, maar onze volgende tegenstander is gewaarschuwd! Herman Voss

R4Hoogeveen1844Schaakwoude19203½-4½
1.Voss , J.H. (Herman) 1909 Rauw , G.J. (Gert Jan) 2103 0 - 1
2.Janmaat , A. (Bert) 1712 Veen van der, R. (Ronald) 1975 0 - 1
3.Mellema , A. (Andries) 2123 Hoekstra , S. (Sjoerd) 1972 1 - 0
4.Berghuis , M. (Marten) 2038 Hazenberg , R. (Roel) 1950 1 - 0
5.Jonge de, E.M. (Edwin) 1755 Jong de, W.P.J. (Wietse) 1864 1 - 0
6.Spaans , L. (Leo) 1653 Broersma , H. (Henk) 1860 0 - 1
7.Snuverink , M. (Marc) 1772 Zagema , J.S. (Jan Sybren) 1860 rem
8.Boontje , W. (Willem) 1787 Heide van der, G. (Gerben) 1774 0 - 1
programma

Weer kleine nederlaag tegen Haren&Oostermoer

Zaterdag 3 november 2018 stond de derde ronde op het programma. We mochten uit naar Zuidlaren om aan te treden tegen Haren&Oostermoer. Het ging lang gelijk op, maar uiteindelijk moesten we toch in een nederlaag berusten, met het kleinst mogelijke verschil: 4½-3½ voor het combinatieteam van de schaakclubs Haren en Oostermoer.

Het combinatieteam is voor Hoogeveen geen vreemde. In het seizoen 2014-2015 troffen de teams elkaar in de laatste ronde promotieklasse NOSBO, toen werd het 4-4 en promoveerden beiden naar de KNSB competitie. Helaas kon Hoogeveen haar debuut in de KNSB competitie toen geen vervolg geven. In het seizoen 2016-2017 kwamen de teams elkaar weer tegen in de promotieklasse NOSBO, maar toen wist Hoogeveen met een overwinning het kampioenschap extra glans te geven door met de volle 18 punten uit 9 wedstrijden weer te promoveren naar de KNSB. In het verleden behaalde resultaten geven echter geen garanties in de toekomst. Dat bleek op 3 november.

We speelden in een danszaal, waarbij we onszelf continu in de spiegel aan konden staren. In dezelfde zaal speelde ook het tweede team van Haren & Oostermoer thuis. Na enige vertraging konden de wedstrijden beginnen. Als eerste was Leo klaar. Zijn tegenstander Bart Romijn is voor Hoogeveen geen onbekende. Hij heeft in het verleden bij Hoogeveen geschaakt, maar iedereen kent Bart nog meer wegens zijn uitstekende competitieleiderschap van vele jaren in de NOSBO. Leo stond misschien iets beter, maar de klok was in het voordeel van de Be Quick supporter. Remise was derhalve het resultaat.

Als tweede moest Willem zijn koning omleggen. Er ging iets mis met een toren die binnenkwam, als ik goed ben geïnformeerd. Onze topinvaller Edwin deed echter wat we van hem verwacht hadden, winnen! Met 3 uit 3 is hij niet onopgemerkt gebleven. Het schijnt dat de voorzitter van Almelo al met een dikke envelop is gesignaleerd in Hoogeveen, maar we laten hem niet zomaar gaan. De stelling leek zeker niet in het voordeel van Edwin, maar het eindspel was hem wel toevertrouwd. Een invaller met 3 uit 3, waar zie je dat tegenwoordig nog?

Tussenstand 1,5-1,5. Een blik op de overige borden gaven mij nog niet heel veel vertrouwen in een succesvolle afloop, maar er was ook niet ergens duidelijk een mindere stelling waar te nemen.

Of het helemaal in chronologische volgorde is, weet ik niet, maar de volgende uitslagen kwamen daarna tot stand. Marten op bord twee wist zijn tegenstander te verslaan, Andries op bord één moest echter een nederlaag slikken. Jeroen viel in op bord 4 en wist met verve een remisestelling om te zetten in een dito uitslag. Tussenstand 3-3.

Toen ging het echter mis. De vorm is bij ondergetekende ver te zoeken. Heel ver. Een remise achtige stelling werd om zeep geholpen en een derde nul dit seizoen was een feit. Herman zijn tegenstander wist daarna een remise eindspel goed te keepen, waardoor een 4,5 -3,5 overwinning voor het thuisteam werkelijk was.

Gelukkig was er in het café beneden nog heel lekker pub food. En ook pub toetjes. En zelfs pub drankjes tussendoor. Als het op het schaakbord niet gaat, dan maar genieten van andere dingen.

Marc

Haren & Oostermoer1866Hoogeveen18254½-3½
Vincent Valens2223Andries Mellema21231-0
Johan Klinkhammer2028Marten Berghuis20380-1
Carel Steevensz1891Herman Voss 1909rem
Andreas Tasma1788Jeroen Bottema1565rem
Paulo Valiente 1811Marc Snuverink17721-0
Anne Haitsma1732Willem Boontje17871-0
Tomas Hiemstra1702Edwin de Jonge 17550-1
Bart Romijn1752Leo Spaans1653rem
programma

Mooie overwinning op HSP/Veendam

Na het winnen van NOSBO-bekerfinale in 2014 speelde Hoogeveen weer eens tegen HSP/ Veendam. De vorige speelronde had Hoogeveen verloren met 5½-2½ van de Spassky‘s en HSP/Veendam gewonnen. Op papier waren HSP/Veendam de favoriet, maar Hoogeveen hoopt de stunt van 2014 te herhalen.

Alle partijen gingen in de beginfase gelijk op. Plotseling ging Marten zijn loper offeren op e6. Zijn stukoffer werd niet aangenomen. Nu had Marten een pion meer en een sterke koningsaanval. Marten wist de partij goed af te sluiten. Goeie partij!

Ondertussen was over de rest van de partijen nog niets te zeggen. Het ging ongeveer gelijk op. Zoals vaker vallen de beslissingen in de laatste uur.

Willem speelde een degelijke partij. Zijn tegenstander probeerde langzaam het initiatief te nemen, maar Willem verdedigde goed en kreeg zelf initiatief. Het werd Willem gemakkelijk gemaakt doordat zijn tegenstander door de vlag ging.

Tijdnood speelde bij mijn tegenstander een grote rol. Na een rustige opening, werd er kwaliteit geofferd door mijn tegenstander. Ik was vervolgens gedwongen een stuk te offeren. Uiteindelijk kreeg ik 2 pionnen voor “kleine kwal”. In tijdnood deed mijn tegenstander niet de sterkste zetten en na stukverlies gaf hij het op.

Even later zette Edwin zijn zegereeks van de vorige speelronde voort. In de eindfase waarbij ze allebei in tijdnood zaten, profiteerde hij van de fouten van de tegenstander. Een 100% score en topscoorder. Niet slecht voor een invaller!

Leo had zijn dag niet. De opening zag er goed uit, alleen hij gaf een pion weg en later nog een keer kwaliteit. Deze partij was niet meer te redden. Gauw vergeten.

Marc speelde zijn favoriete opening. Het ging gelijk op, maar langzamerhand kreeg zijn tegenstander het initiatief. Marc bleef hard zwoegen, maar kon verlies niet meer voorkomen.

Na de tijdnoodfase in een scherpe partij bood Herman remise aan. Remise-aanbod werd uiteraard geweigerd. Herman dwong alsnog remise af door zijn paard te offeren tegen een pion, zodat de tegenstander alleen een loper en een verkeerde randpion had. De teamoverwinning is nu een feit.

De vorige speelronde was het Bert die bijna voor een verrassing zorgde aan bord 1. Hij miste een eeuwig schaak, wat niet te voorkomen was. Vandaag mocht Andries aan bord 1 spelen. Een remise-aanbod van Andries na de opening werd geweigerd. In een gelijkgaande strijd trok Andries in het eindspel aan het langste eind.

Christiaan

Hoogeveen 1868 HSP/Veendam19815½-2½
Mellema, A. (Andries)2120Riksten, P.H. (Peter)21491-0
Berghuis, M. (Marten)2020Havinga, B.J. (Johanan)20151-0
Voss, J.H. (Herman)1904Wielenga, W. (Wiebe)1971rem
Mol, C.A. (Christiaan)1885Heijnen, E.R. (Erwin)20221-0
Snuverink, M. (Marc)1828Hoogeveen, R. (Rienk)19390-1
Boontje, W. (Willem)1812Scharft, J. (Johan)19811-0
Jonge de, E.M. (Edwin)1683Cliteur, O.P. (Olaf)18831-0
Spaans, L. (Leo)1688Bontjer, B. (Bernard)18840-1
programma

Eerste begint seizoen met nederlaag

Het KNSB-team heeft zaterdag nog 2½ bordpunt mee kunnen nemen uit Groningen. De Spassky’s waren vorig seizoen als tweede geëindigd in klasse 3B en "wij" zijn behoorlijk verzwakt door het opzeggen van Osama en Sander en een afmelding van Andries. Maar Willem is toch een welkome aanvulling!

Spassky's1990Hoogeveen18225½-2½
Kroon, R.C. (Roelof)2133Janmaat, A. (Bert)17521-0
Houtman, J. (Joop)2113Berghuis, M. (Marten)2020rem
Postma, J. (Jan)1981Voss, J.H. (Herman)1904rem
Putten van, H.T. (Henk)2068Mol, C.A. (Christiaan)1885rem
Logtmeijer, M.A. (Maurits)1955Snuverink, M. (Marc)18281-0
Janse, J.E. (Evert)2047Boontje, W. (Willem)18121-0
Bodewes, P.M. (Peter)1867Jonge de, E.M. (Edwin)16830-1
Yska, R.J. (Rolf)1758Spaans, L. (Leo)16881-0
programma

Stand

Klasse 3AMP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Spassky's824X4.565.58
2. Philidor 1847 2623X3.56.567
3. SISSA617.54.5X53.54.5
4. Schaakwoude416.53X34.56
5. HSP/Veendam4153.5X4.54.52.5
6. Assen 2413.521.54.5X5.5
7. Haren & Oostermoer315.53.53.5X44.5
8. Staunton314.5253.54X
9. Hoogeveen2152.53.55.53.5X
10. Mid-Fryslân05.50122.5X