Schaakclub Hoogeveen

Eerste zaterdagteam 2021-2022

Hoogeveen 1, KNSB 3A (achttal)
Teamleider:

Opgegeven spelers

Berghuis, M. (Marten)1999
Boontje, W. (Willem)1799
Hulsebosch, W.G. (Wim)1837
Jonge de, E.M. (Edwin)1877
Mellema, A. (Andries)2156
Mol, C.A. (Christiaan)1894
Sadallah, O.G. (Osama)2024
Snuverink, M. (Marc)1801

Programma 2021-2022

Ronde Datum Thuis Uit Uitslag
Ronde 118-09-2021 Haren & Oostermoer 1- Hoogeveen 10 - 8 *)
Ronde 209-10-2021 Hoogeveen 1- SG Max Euwe 32½-5½
Ronde 306-11-2021 Schaakwoude 1- Hoogeveen 13 - 4
Ronde 427-11-2021 Hoogeveen 1- Spassky's 1uitgesteld
Ronde 518-12-2021 Groninger Combinatie 3- Hoogeveen 1-
Ronde 605-02-2022 Hoogeveen 1- HSP/Veendam 1-
Ronde 712-03-2022 Staunton Groningen 1- Hoogeveen 1-
Ronde 923-04-2022 Hoogeveen 1- Hardenberg 1-
*) uitslag geannuleerd, H&O teruggetrokken **) Ronde 8 vrij, Philidor 1847 2 teruggetrokken

Geef nooit op! Hoogeveen zwijnt tegen Schaakwoude.

Op zaterdag 6 november heeft Hoogeveen 1 nipt gewonnen van Schaakwoude. Lang zag het ernaar uit dat we een nederlaag moesten gaan slikken, maar met het nodige fortuin wisten we toch de volle buit mee te nemen uit Friesland.

Op de zaterdagochtend verzamelden we op tijd voor de meest verre uitwedstrijd van dit seizoen. Google Maps herkende nog niet alle wegen, maar we kwamen met weinig vertraging net na half één aan op de mooie speellocatie De Kruisweg, te Damwoude. De nieuwe corona maatregelen voor de binnen sporten zorgden voor enig oponthoud. Rond 13.00 uur werd een poging ondernomen om de Corona Toegangs Bewijzen te scannen, echter de CoronaCheck Scanner app bleek niet te werken. Omdat een speler hierdoor niet wilde spelen, werd besloten om een bord leeg te laten. De tegenstander was zo aardig om ook een speler terug te trekken, zodat de wedstrijd met 7 tegen 7 werd gespeeld.

Mijn buurman Willem op bord 8 leek een prettig overwicht te hebben. Zelf speelde ik op bord 7 mijn geliefde Mujannah opening, maar kwam bepaald niet echt lekker uit de opening. Andries was wegens herziene opstelling, want 7 tegen 7, terecht gekomen op bord 6. In plaats van achter de witte stukken, zat hij opeens tegen de zwarte legers aan te kijken. Hij had echter wel een flinke ratingplus ten opzichte van zijn tegenstander, dus de hoop was dan ook dat dit tot uiting komt in het resultaat. De opening zag er in ieder geval prima uit.

Op bord 5 zat Edwin. Hij had een zwaar Hoogeveen schaaktoernooi achter de rug, desondanks leek hij vandaag weer de degelijke speler, zoals we hem kennen. Op bord 4 wist Christiaan zijn goede vorm vanuit het zelfde toernooi mee te nemen naar Damwoude. Zijn tegenstander deed enkele mindere zetten in de opening en Christiaan wist daar wel raad mee. Op bord 3 kwam er een echte Marten stelling op het bord met een prettig overwicht en een veelbelovende aanval in de maak. Op bord 2 zat één van de twee Osama‘s in de zaal. Onze eigen Osama mocht tegen de op papier sterkste tegenstander, hij kwam echter prima uit de opening. Daarnaast stond er een lege tafel, die anders voor bord 1 was bedoeld.

Twee Osama‘s in de zaal, hoor ik u denken? Jazeker! Schaakwoude 2 ontving Mid-Fryslân 1 en daar wist de gedeeld winnaar van het Hoogeveen toernooi Osama Arabi een vol punt binnen te slepen. Het hielp zijn team overigens niet, want Mid-Fryslân 1 ging met 5½-2½ onderuit.

Als eerste was Edwin klaar en hij wist een remise te melden. Het evenwicht was nooit doorbroken en dan is remise het logische gevolg. De volgende uitslag kwam van Willem. Hij stond goed, wees een remiseaanbod af, deed echter direct daarna een grafzet, waardoor hij een nederlaag moest slikken. Gelukkig wist Christiaan niet veel later het voordeel uit de opening om te zetten in een overwining. Tussenstand derhalve 1,5-1,5.

Meestal slaan Marten zijn aanvallen door en behaalt hij daardoor de prachtigste overwinningen, maar vandaag miste hij een verplichte dameruil, waardoor zijn twee geïnvesteerde pionnen niets meer waard bleken met een nederlaag tot gevolg. Andries wist echter de stand weer gelijk te trekken door een toreneindspel met een pion meer resoluut uit te spelen.

Meestal slaan Marten zijn aanvallen door en behaalt hij daardoor de prachtigste overwinningen, maar vandaag miste hij een verplichte dameruil, waardoor zijn twee geïnvesteerde pionnen niets meer waard bleken met een nederlaag tot gevolg. Andries wist echter de stand weer gelijk te trekken door een toreneindspel met een pion meer resoluut uit te spelen.

Met een score van 2,5-2,5 waren er nog twee partijen bezig. Het leek bij beide borden verkeerd af te gaan lopen voor Hoogeveen. Osama had ergens in de partij een opgesloten paard, maar wist met een ruil van paard en loper tegen een toren nog voldoende tegenkansen te creëren. Op het oog leek zijn tegenstander de betere stelling te hebben, maar toch werd er tot zetherhaling besloten en was daarmee remise het resultaat. In de analyse bleek Osama zelfs de betere stelling te hebben, dat was tijdens de partij niet eenvoudig te vinden.

Met een 3-3 tussenstand en nog één partij te spelen, zou de uitslag van het team op bord 7 beslecht worden. In het eindspel stond ik twee pionnen achter en het was eigenlijk wachten op de genadeklap. Omdat ik nog rommelkansen had en mijn motto in teamverband geef nooit op is, speelde ik nog door. Mijn hoop was gericht op eeuwig schaak. Met een poging om mijn toren actief te krijgen, kwam er echter op een gegeven moment een mat in vijf in de stelling, maar mijn tegenstander vergat een nuttig tussenschaakje te geven, waardoor ik nog iets langer leek te leven. Dit alles was al in tijdnood, omdat we eigenlijk alleen op de 30 seconden increment speelden die er per zet bijkomt op de klok. De partij duurde dan ook ruim 5 uur. Mijn tegenstander deed nog enkele mindere zetten en opeens deed mijn toren wel actief mee en stond mijn tegenstander zelfs mat. Een onverwacht einde van de partij, maar hierdoor wist Hoogeveen de uitwedstrijd wel met 3-4 te winnen.

Nog niet helemaal beseffend dat we hadden gewonnen, aanvaarden we de terugreis naar Hoogeveen. De overwinning werd traditiegetrouw gevierd bij de Italiaan, waar ook het eten er weer goed uitzag. Een belangrijke overwinning voor Hoogeveen, omdat we nu de onderste regionen van klasse 3A verlaten. Het valt echter nog te bezien of dit seizoen de competitie wel wordt uitgespeeld, want er zullen vast nog meer corona beperkende maatregelen gaan volgen en het is niet ondenkbaar dat een competitie stop tot de mogelijke maatregelen behoord. We gaan zien wat de toekomst brengt.

De volgende wedstrijd van Hoogeveen 1 is, ijs en weder dienende, thuis op 27 november tegen Spassky‘s. Dit vriendenteam uit Groningen staat bekend om hun legendarische wedstrijdverslagen. Een groot genot om tegen ze te mogen spelen en om later het verslag daarover te mogen lezen.

Marc Snuverink

Schaakwoude 11926-Hoogeveen 119313-4
NO0-NO00-0
Rauw, G.J. (Gert Jan)2112-Sadallah, O.G. (Osama)2016rem
Broersma, S. (Sven)1885-Berghuis, M. (Marten)20271-0
Veen van der, R. (Ronald)1987-Mol, C.A. (Christiaan)19140-1
Heide van der, G. (Gerben)1922-Jonge de, E.M. (Edwin)1794rem
Visser, M. (Mathijs)1889-Mellema, A. (Andries)21440-1
Torensma, C. (Christian)1823-Snuverink, M. (Marc)17910-1
Broersma, H. (Henk)1864-Boontje, W. (Willem)18291-0
programma

Van koploper naar nummer laatst

Hoogeveen 1 heeft een 2,5 - 5,5 nederlaag moeten slikken tegen SG Max Euwe 3 uit Enschede. Lang leek een resultaat tot de mogelijkheden, maar uiteindelijk verloren we toch nog met duidelijke cijfers.

De dag begon goed met prachtig weer. Het zonnetje scheen en er was nog totaal geen sprake van donkere wolken. De speelzaal werd ouderwets ingericht, zonder de anderhalve meter te hoeven te hanteren. De bar werd voor deze mooie dag niet door één, maar zelfs door twee dames beheerd. Esther en Jenny, langs deze weg wederom dank!

Zo rond half één druppelden de tegenstanders van Hoogeveen 1 en 2 de zaal binnen. Ons tweede kreeg Groninger Combinatie 6 op bezoek. Het was een mooi gezicht bij de start van de wedstrijden om de speelzaal met 32 schakers te aanschouwen. Gedurende de dag liepen er zo nu en dan ook nog supporters en reporters binnen. De dames achter de bar hadden het er maar druk mee.

Twee teamgenoten waren verhinderd, maar gelukkig waren Davin en Leo bereid om in te vallen. De precieze volgorde van uitslagen is mij ontgaan, maar ik zal toch een poging wagen het eindresultaat goed weer te geven.

De eerste nederlaag kwam op bord 6 bij Wim tot stand. Hij stond niet best en een remiseaanbod werd door zijn tegenstandster dan ook terecht afgewezen. Helaas bleek een nederlaag onvermijdelijk. Op de bovenste borden ging het stukken beter. Christiaan stond iets beter tegen de op papier sterkste tegenstander. Andries kreeg het Milner-Barry gambiet op het bord en de twee gratis pionnen die hij daarmee won, heeft zijn tegenstander nooit meer teruggezien. Met een mooi torenoffer besliste hij de partij. Omdat Leo op bord 8 beter stond, begonnen we stilletjes op een resultaat te hopen. Op borden 1 en 2 werd de vrede getekend bij Marten en Christiaan. Een tussenstand derhalve van 2-2.

Bij Davin en Edwin leek remise een te verwachten resultaat. Maar toen begonnen zich de eerste donkere wolken te vormen. In mijn eigen partij op bord 7 gaf mijn tegenstander een kwaliteit om zijn verbonden vrijpionnen meer ruimte te geven. Na enkele gemiste kansen om gelijkspel te bewaren, moest ik toch het onderspit delven. Er pakten zich hierna nog meer donkere wolken samen.

Leo stond een kwaliteit voor, maar was wellicht te druk met bedenken hoe hij de winst binnen kon slepen, dat hij vergat dat zijn koning op de tocht stond. Hij kwam in een eeuwig schaak terecht, maar door een slechte zet, werd het zelfs nog mat. De tussenstand kwam hiermee op 2-4 en gezien de stellingen op de laatste borden was een nederlaag niet meer te voorkomen. Davin speelde remise en tot overmaat van ramp verloor Edwin toch nog zijn partij. De eindstand van 2frac12;-5frac12; was hiermee een feit.

Hoogeveen ging na de eerste ronde aan kop, maar staat na de tweede speelronde op de laatste plaats. Hoe dit kan? De tegenstander uit de eerste ronde schijnt zich teruggetrokken te hebben en die uitslagen zullen dan worden geschrapt uit de stand.

Op 6 november speelt Hoogeveen 1 een uitwedstrijd in Damwoude. Hopelijk schijnt de zon dan weer volop en blijven huilbuien ons bespaard.

Marc

Hoogeveen 11901- SG Max Euwe 31940 2½-5½
Berghuis, M. (Marten)2011- Timmerman, J.W. (Jan Willem)1935rem
Mol, C.A. (Christiaan)1902- Haas de, W. (Wouter)2060rem
Mellema, A. (Andries)2147- Veltman, A.M. (Anne)19831-0
Mostert, D.C.J. (Davin)1882- Vleeming, V. (Vincent)1893rem
Jonge de, E.M. (Edwin)1869- Dellair, A.M. (Abdul)19310-1
Hulsebosch, W.G. (Wim)1845- Tempelman, K. (Kristianne)18900-1
Snuverink, M. (Marc)1801- Grotenhuis, G.H. (Gerard)19240-1
Spaans, L. (Leo)1750- Piest, J.A. (Sjaak)19060-1

Eerste team start met perfecte score tegen Haren&Oostermoer: 0-8 !

Koploper, koffie en koelbox

Hoogeveen 1 is het nieuwe KNSB seizoen begonnen met een perfecte score. Met 8-0 werd de uitwedstrijd gewonnen van Haren & Oostermoer.

Met Haren & Oostermoer hebben we in het verleden al vaak de degens gekruist. Meest memorabele wedstrijd was de 4-4 in de promotieklasse NOSBO in het seizoen 2014-2015. Haren & Oostermoer werd daarmee weliswaar kampioen, maar Hoogeveen eindigde als tweede en promoveerde daarmee voor in het eerst in de clubhistorie naar de KNSB competitie.

Hoogeveen speelt dit seizoen in de derde klasse KNSB. In het wegens corona afgebroken seizoen 2019-2020 was Hoogeveen koploper in de vierde klasse KNSB, maar dit gaf geen recht op promotie. Omdat er enkele plekken vrij kwamen in de derde klasse promoveerde Hoogeveen alsnog.

De teamleider van Haren & Oostermoer was zo aardig om ons tijdig te informeren dat ze helaas geen achttal konden opstellen. Dit scheelde Andries een ritje naar Haren. Onder het genot van een kopje koffie werden om 13.00 uur de klokken in werking gesteld op een hele mooie speellocatie, want een mooie grote open ruimte in een net verbouwde basisschool.

Na anderhalf uur gaf een blik op de borden een goed gevoel voor een teamoverwinning, maar op een tweetal borden stonden we beduidend minder en op enkele was remise nog een te verwachten uitslag qua stellingen.

Edwin bracht na 1 uur en drie kwartier de 2-0 op het scorebord. Ik heb niet veel van de partij gezien, maar zoals wel vaker geeft het surplus van rating de doorslag.

Niet veel later legde mijn tegenstander de koning om. Het pionneneindspel was verloren voor zwart en ik hoefde het niet meer te bewijzen. Bij de analyse vertelde mijn jeugdige tegenstander dat hij zelf ook op deze basisschool had gezeten en dat het na de verbouwing er nog mooier uitzag. Zelf was ik het meest onder de indruk van een muur vol met boeken, waar zie je zoiets nog?

Osama stond een groot deel van de partij minder, maar toen zijn tegenstander een kans op duidelijk voordeel had gemist, wist Osama de bordjes te verhangen. Wellicht had zijn tegenstander nog wat langer kunnen tegenstribbelen, maar hij gaf zich gewonnen en wachtte verder onheil niet meer af.

Het beslissende bordpunt werd binnengesleept door Marten. Hij wist Mister Haren Paulo Valiente in een heel mooie partij te verslaan. In de eindstelling waande Marten zich als een klein kind in een snoepjeswinkel. Alles was lekker en lag zo voor het grijpen. Hij koos niet voor een lekker damehapje, maar snoepte een toren mee en het punt kon in ontvangst genomen worden.

Met een 5-0 tussenstand begonnen wij ons af te vragen of er wellicht een historisch unieke 8-0 in het vat zou zitten. Davin stond minder, maar sloeg toch een remise aanbod af, omdat hij nog wel genoeg kansen zag op meer.

Mister Hoogeveen Christiaan was de volgende die een punt in ontvangst kon nemen. Een gewonnen pionneneindspel kun je wel aan hem overlaten.

Willem was begonnen aan een winnende aanval, maar hij moest wel blijven opletten, want zijn tegenstander dreigde ook nog van alles.

Ondertussen stonden de spelers die klaar waren buiten te genieten van dat wat Osama had meegenomen in een koelbox. Binnen was er heerlijke koffie en thee, maar een overwinning vier je daar natuurlijk niet mee.

Willem wist nog voor half vijf het volgende punt binnen te hengelen. Een 7-0 tussenstand derhalve en dan is het kijken wat er op het laatste bord gebeurt. Davin wist wat hem te doen stond en wist niet veel later de mindere stelling van eerder toch om te draaien en alsnog de volle winst binnen te slepen. Een unieke 8-0 op het scorebord, daar had het halverwege de middag nog niet naar uitgezien. Zo"n uitslag betekent ook automatisch dat we koploper zijn, maar dat zegt uiteraard nog niets na één ronde.

Het duurde overigens niet lang voordat het nieuws uit het hoge noorden ook in de hoofdstad bekend was. Erik ten Hag stuurde zijn spelers "s avonds de wei in met de opdracht deze score te overtreffen. Helaas voor Cambuur wist Ajax dan ook met 9-0 te winnen.

De dag werd met een klein gezelschap afgesloten te Hoogeveen bij de plaatselijke pizzeria. Daarna werd de grote stamtafel in Café de Lijst bezet en werd er nog veel gelachen en bleef het nog lang onrustig.

Op zaterdag 9 oktober speelt Hoogeveen 1 thuis tegen SG Max Euwe 3 uit Enschede. Ook Hoogeveen 2 speelt dan thuis, tegen Groninger Combinatie 6.

...
Marc

Haren&Oostermoer1558- Hoogeveen19300 - 8
NO0- Mellema, A. (Andries)21560R - 1R
Tasma, A.W. (Andreas)1777- Sadallah, O.G. (Osama)20240 - 1
Valiente, P. (Paulo)1857- Berghuis, M. (Marten)19990 - 1
Feen van der, E. (Emiel)1699- Mol, C.A. (Christiaan)18940 - 1
Vos, W.J. (Wouter)0- Jonge de, E.M. (Edwin)18770 - 1
Bontsema, T.R. (Ton)1479- Mostert, D.C.J. (Davin)18920 - 1
Dijksterhuis, T.J. (Thieme)980- Snuverink, M. (Marc)18010 - 1
Derksen, J. (Jan)0- Boontje, W. (Willem)17990 - 1
programma