Schaakclub Hoogeveen

Eerste team avondcompetitie 2022-2023

Hoogeveen N1. Hoofdklasse B (achttal)

Tegenstanders 2022-2023

ESG I, Hoogeveen I, Assen I, Roden, Het Kasteel I, SISSA I, Groninger Combinatie II, Groninger Combinatie III

Uitslagen

Stand


2e ronde (15-11-2022): Feest

Hoewel er geen sprake was van een lustrum, een jaarafsluiting of een andere club gerelateerde festiviteit, had de dinsdagavond 15 november 2022 toch alles weg van een feestavond. Niet alleen had onze barman Ed de respectabele leeftijd weten te bereken van 75 jaar (of drie kwartjes, zoals hij het zelf omschreef), ook onze kopman Andries was jarig. Samen met het bericht dat de Goedheiligman ondanks een gezonken pakjesboot toch weer Nederlands grondgebied bereikt had waren al deze gedenkwaardige momenten aanleiding voor een even gedenkwaardige avond in Hoogeveen.

Een leuke wetenswaardigheid is trouwens de overeenkomst tussen Andries en Sinterklaas, van beide mythische personages weet niemand precies de exacte leeftijd. Ook cryptische omschrijvingen over welke getallen er precies konden worden omgedraaid droegen niet bij in een juiste schatting. Ach, uiteindelijk gaf Andries een rondje en had niemand het er meer over. Waar men het wel uitvoerig over had was de mooie schaakavond, de partijen, de schakers en de markante personages die in deze wereld af en toe voorbij komen. Geen wonder ook dat er na een partij die om half 10 beëindigd werd een kreet geslaakt werd als: “Het zit er weer op”. Mijn eerste gedachte hierover was dat deze schaker waarschijnlijk teleurgesteld was over zijn spel of over de uitslag, maar naarmate de avond vorderde begon ik steeds meer te denken dat hij het simpelweg jammer vond dat zijn deelname aan de competitie van zo‘n prachtige vereniging die avond al afgelopen was. Zelfs noeste arbeiders die diensten draaien tot 11 uur ‘s avonds fietsen door wind en regen om het slot van zo‘n speelavond te mogen meemaken. Helaas voor Osama was zijn team net klaar, het had een klinkende overwinning geboekt tegen het eerste team van Roden.

De avond begon voor Bart Romijn al feestelijk. Aan het achtste bord mocht hij zijn fel begeerde debuut maken voor Hoogeveen 1. Bart was duidelijk gedreven om zich zo snel mogelijk te laden gelden. Zijn tegenstander werd erdoor overrompeld. Om half 9 kon ik nog net het laatste stukje van zijn partij aanschouwen, waar hij met een pion op d7, een lelijk gepende dame op d8 en torens op b1 en d1 een stelling op het bord had waar hij de komende nachten nog wel over zal dromen. Dat duurde nog wel even trouwens, want Bart liet weten zeker niet voor het einde weg te gaan. Elez Limani speelde in Groningen nog de Balkan-battle, vanavond speelde hij de Battle of the caps. Op bord 3 ruilde hij met zwart op een gunstig moment de zware stukken af en ging een prettig eindspel in. Een pion die tot op e2 mocht komen promoveerde tot dame, wat de witspeler zijn paard kostte. Met een loper extra en een gelijk aantal pionnen kon Elez de stand uitbouwen naar een 2-0 voorsprong voor Hoogeveen.

Edwin de Jonge speelde deze avond op bord 7 met zwart, omdat hij in de wedstrijd tegen SISSA al met wit gespeeld had. Dit ging hem voor de wind, want een gepende pion op e3 zorgde voor een pion op d4 die gratis op te halen bleek. Gratis is niet duur, dus Edwin speelde vanaf dat moment met een pion meer. Dat werden er even later twee en hoewel de koningsaanval op de lege fianchetto niet door leek te slaan, was het eindspel duidelijk gewonnen. Het derde punt werd op het scoreformulier genoteerd. Robert Stallinga speelde aan het vierde bord met wit. Een zwarte pion op d5 werd alleen gedekt door een paard op f6, wat Robert vakkundig wegjaagde door een manoeuvre met onder andere g4-g5. Zachtjes gingen de paardenvoetjes ... naar h5. Waar het paard aan de rand stond en niets meer verdedigde. De pion die Robert voor kwam, bleef hij de rest van de avond voor staan, al vroeg ik me even af of het geen blok aan zijn been werd. Zwart leek ook nog wel wat initiatief te hebben. Toen de speler uit Roden echter een loper cadeau deed gaf hij direct op. 4-0 de tussenstand.

Waar er een feest was bij het debuut van Bart was er ook een feest bij de rentree van Bert Janmaat. De vrolijkste schaker van Hoogeveen speelde op bord 6 en bezorgde zijn tegenstander al snel een dubbelpion op de f-lijn. Qua pionstructuur een voordeeltje, helaas werd er na wat ruilen een situatie met lopers van ongelijke kleur op het bord gebracht. Lang leek het erop dat Bert een eindspel inging wat zo lang zou duren dat hij uiteindelijk het gebouw zou moeten afsluiten, maar voordat die taak overgedragen werd deed de zwartspeler een dame cadeau. Bert verontschuldigde zich, maar sloeg deze er wel af. Hij stelde hiermee de teamwinst definitief veilig.

Onze jarige Job speelde vanzelfsprekend aan het eerste bord, maar had een taaie tegenstander. Ook hij bezorgde zijn tegenstander een dubbelpion op de f-lijn en nadat de dames geruild waren leek Andries een wat makkelijkere stelling te hebben. Het initiatief van wit was weg en het eindspel was er eentje waar Andries een kwaliteit tegen een pion had, een positie die hij tot winst wist te brengen. 6 voor Hoogeveen, nog geen punten voor Roden.

Teamleider Mostert speelde vorige week nog een keurige partij tegen de wedstrijdleider van dienst van vandaag, Marc Snuverink. Helaas wist hij hier geen reeks van te maken. In een partij waarin hij kampte met gebrek aan tijd en inspiratie, worstelde Davin zich zonder plan naar een toevallige pion winst. Richting het eindspel miste hij nog een stukwinst, maar na een zet of 3 werd deze alsnog cadeau gedaan. Davin bleek geen ezel, hij stootte zich niet tweemaal aan dezelfde steen, sloeg de loper en pakte het zevende punt voor Hoogeveen. Onze voorzitter Marten Berghuis was vrij kort daarna ook klaar. Hij speelde met wit aan bord 2 en was al de hele avond met een aanval bezig, waar hij een mooi loperpaar op de d-lijn had en een toren op g3. Door mijn eigen planloosheid heb ik het precieze verloop van het middenspel niet meer gezien, maar in de eindstelling was er een witte loper binnengedrongen in een lege fianchetto. De zwarte stelling stortte sneller in dan een mountainbike op een zaterdagavond. Doordat g8 was afgedekt bleek het schaakje op f6 met de loper direct mat. Hiermee bepaalde Marten de eindstand op het maximale 8-0.

Het feest duurde nog tot ruim na twaalven. Speciale dank aan Bart Romijn voor het invallen, maar zeker ook aan onze jarige barman Ed voor het serveren van de drankjes en de delicate versnaperingen rondom het koffie-uur (het barpersoneel begint lijkt een terugkerend thema te worden?). Op 8 december treffen we een tegenstander van formaat in Groningen 2, maar eerst volgt volgende week nog een spannende bekerwedstrijd tegen Lewenborg in de strijd om de NOSBO Cup voor spelers met een rating tot 1900.

Davin Mostert.

Hoogeveen I 1872 -Roden I 1602 8-0
Mellema, A. (Andries)2193-Boskma, L. (Lieuwe)17981 - 0
Berghuis, M. (Marten)2018-Zwanepol, J. (Johan)16211 - 0
Limani, E.L. (Elez)1829-Matulessy, R.R. (Richard)17611 - 0
Stallinga, R.M. (Robert)1892-Bos, B.F. (Bernard)16111 - 0
Mostert, D.C.J. (Davin)1862-Teensma, J. (Jeppe)15211 - 0
Janmaat, A. (Bert)1737-Spijker van, J. (Jan)15771 - 0
Jonge de, E.M. (Edwin)1731-Burgh van der, A.J. (Arend)14771 - 0
Romijn, B. (Bart)1713-Duisterwinkel, J.A. (Jan)14501 - 0

1e ronde (28-10-2022): All you need is love

Voorheen voelden wedstrijden tegen Sissa voor mij altijd aan als knock-out ronde tegen een Italiaanse voetbalclub. De hele wedstrijd beter zijn, maar toch aan het kortste eind trekken aan het eind van de avond. Een soort catenaccio, één uitvalletje en je kon gaan douchen. Cruijff zei hierover dat ze niet van je kunnen winnen, maar je kunt wel van ze verliezen. Dat gevoel, dat was er vanavond helemaal niet. De ploeg die Sissa op de been bracht was qua rating gemiddeld 350 punten hoger dan dat van Hoogeveen. Iedereen moest een topdag hebben, en zelfs dan hadden we een behoorlijk portie geluk nodig om hier te winnen. Toch waren er dingen die wel duidelijk in ons voordeel waren. Zo was het denksportcentrum niet beschikbaar, waardoor we speelden in het Hooghoudt Proeflokaal. Schakers die spelen in een café voelen zich als een vis in het water. De gezellige terrassen, leuke kroegen en een overvloed aan vrouwelijk schoon dat zo nu en dan voorbij wandelde zorgden ervoor dat de aankomst in het Groningse centrum voelde als een vrijgezellenavond om nooit meer te vergeten. Na een allerhartelijkst ontvangst werd er toch om belangrijke punten gespeeld in de ouverture van het nieuwe NOSBO-seizoen. Een affiche waar grootmeesters als Sipke Ernst en Jorden van Foreest als schaakfans graag op afkwamen.

Erik Hoveling verving onze voorzitter, die geveld was door het C-woord. Vrij vroeg op de avond keek hij op bord 7 aan tegen een ongelukkige positie. De uitslag was geen winst en geen remise, wel een miniatuurtje. Erik zelf zei dat hij de keuze had tussen mat, dameverlies of opgeven. Het laatste resulteerde in de 1-0 voorsprong voor Sissa. Don Leo Spaans speelde aan bord 6 een opening die leek op het Frans. Leo had wel twee lopers op a7 en b7, maar een zettenreeks op de damevleugel zorgde toch voor verlies. Achteraf bleek de opening te zijn ontstaan vanuit het Spaans, maar kennelijk was Leo de zetvolgorde in die opening nog sneller vergeten dan zijn pincode. 2-0 Sissa, maar Leo kon weekend vieren.

Sander Benjamins was eveneens invaller en speelde op het achtste bord. Hij trof daar een FM die een koningsaanval door wilde duwen en een loper op g7 positioneerde. Sander dreigde met Dxb2 en moest iets proberen, wat helaas niet werkte. Ook hier volgde dameverlies en daardoor tevens een 3-0 tussenstand. Elez Limani speelde in een Balkan-battle tegen Edim Salihbegović. Deze partij op bord 4 was direct een spannende met een offer op f7, waarna Elez om spel te krijgen zijn stuk direct teruggaf. Met een pion achter en een koning op g6 streed hij nog dapper, maar na een aftrekschaakje verloor Elez nog een pion en kreeg wit ook nog eens het initiatief nog steviger in handen. Even later stond hij de kwaliteit en een pion achter, waarna na een ruil een toreneindspel werd ingeleid. Wit had hier met pionnen op d6 en c6 een stelling bereikt waarin onze zwartspeler moest buigen. 4-0. Elez sprak met Edim nog na over de partij in een taal die ik inschatte op Servisch. Elez liet ons in ieder geval weten goed gespeeld te hebben, maar wel veel te snel.

Edwin de Jonge leek initiatief te hebben genomen ten koste van een pion. Toen zijn tegenstander echter lang rokeerde was dat voordeel weg en stond hij een pion achter, die verderop in de partij zelfs tot op e3 mocht komen. Na ruil van zware stukken zag Edwin het niet meer zitten en gaf hij op. Teamleider Davin Mostert koos voor een complexe stelling met een toren en een pion tegen twee lichte stukken. De computer vertelde later dat dit niet verstandig was, maar de stelling zag er toch nog niet makkelijk uit. Helaas liet hij zijn dame insluiten en na een derde dameverlies deze avond volgde de onvermijdelijke 6-0 tussenstand in het voordeel van Sissa.

Drie keer dameverlies, hoe kon zoiets gebeuren? Eigenlijk was er zelfs vier keer dameverlies geleden. Want naast de drie schaakstukken die van het bord gingen was er nog een belangrijke dame niet aanwezig vanavond. Hoewel er lieftallige dames werkten die iedereen van drankjes voorzagen, werd Ria natuurlijk alom gemist. Zeker als je 6-0 achter staat, dan verlang je naar een tosti, een broodje gezond of een gehaktbal zoals die bij geen enkele club in de NOSBO geëvenaard kan worden. Zo tegen de kerstperiode, dan zie je dagdromend even Robert ten Brink binnenlopen, om Ria naar ons toe te begeleiden met de lekkerste hapjes. Helaas was de werkelijkheid niet zacht en zoet, maar hard en bitter. De enigen die daar nog iets aan konden doen waren onze spelers op de borden 1 en 2.

Andries Mellema genoot duidelijk van zijn rentree in een Hoogeveens team. In een Siciliaanse variant met pion op e6 ging Andries aan het eind van het middenspel voor een mataanval. Met toren, dame en loper werd uiteindelijk mat gezet op h8. Hij sprak de woorden: “De eer is gere”. Scoretechnisch gezien was dit zeker waar, Jorden kon het alleen niet laten te wijzen op een klein foutje in de uitvoering van Andries, waar zijn opponent hem in de partij in ieder geval niet op kon betrappen. Leuk om te zien hoe schaakliefhebbers uit de regio zoveel plezier beleven aan het bezoek uit Hoogeveen. Marc Snuverink was aan bord 2 beland in een stelling waarbij hij Dxh2 gespeeld had, maar verder erg gedrongen stond. Wit voerde de aanval op, de zwarte koning stond inmiddels op d8, en Marc leek eronderuit te komen. Toen wit een laatste keer druk opvoerde kon Marc met een schitterend dubbel torenoffer een sluitend matnet dicht doen klappen. Via e5 kwam zijn dame in het spel en was binnen mum van tijd dodelijk. Zeer knap gespeeld! Ondanks de 6-2 nederlaag bleven we als Hoogeveen nog lang plakken en bleef het nog een tijd onrustig in Groningen…

Hierbij nogmaals dank aan de vier(!) jongens die bereid waren in te vallen. Dinsdag over twee weken spelen we onze eerste thuiswedstrijd, waarin we in een kolkend Salawaku hopen af te rekenen met het eerste van Roden.

Davin Mostert.

SISSA I 2031 - Hoogeveen I 1700 6-2
Hemmes, M.J.W. (Maarten)1857- Mellema, A. (Andries)21930-1
Jong de, M. (Mathijs)1995- Snuverink, M. (Marc)18370-1
Rietman, J.F. (Frits)2236- Mostert, D.C.J. (Davin)18621-0
Salihbegovic, E. (Edim)2082- Limani, E.L. (Elez)18291-0
Manenschijn, W. (Wouter)1807- Jonge de, E.M. (Edwin)17311-0
Elgersma, S.J. (Simon)2185- Spaans, L. (Leo)16821-0
Roorda, M. (Maarten)1820- Hoveling, J.G.H. (Erik)9901-0
Lambrechts, K.J.J. (Koen)2263- Benjamins, S.J.P. (Sander)14761-0
programma