Schaakclub Hoogeveen

Noël Koene Noordelijk jeugdkampioen schaken

Noël Koene is zaterdag 5 januari jeugdkampioen in de categorie D van de Noordelijke schaakbond Nosbo geworden. Daarmee heeft hij zich ook geplaatst voor het NK dat met Hemelvaart in Rijswijk wordt gehouden.

Noël won het toernooi met 8 punten uit 9 ronden. Een knappe prestatie. De categorie D is voor kinderen tot en met 12 jaar. Noël is vlak voor kerst 10 geworden. Wanneer hij een week later was geboren had hij in categorie E mogen meespelen. Zaterdag waren al zijn tegenstanders ouder dan hij.

Dit deerde Noël niet want hij ging als een raket van start en wist zijn eerste zes partijen te winnen. Vooral de laatste twee van die reeks waren belangrijk. Hij won van Leon Nijmeijer en Sonno Folkers, de spelers die tweede en derde zouden worden. Noël had met nog drie ronden te gaan een vol punt voorsprong op de rest van het veld en had zijn doel, plaatsing voor het NK, nagenoeg bereikt.

Zoals vaker in de sport was de concentratie na het harde werk even weg en verloor Noël in de zevende ronde. Er was echter nog niks aan de hand, want hij voerde nog steeds de ranglijst aan. Noël herpakte zich knap, won de laatste twee partijen en ging met de kampioenschapsbeker naar huis.

Noel kampioen D