Schaakclub Hoogeveen

Jeugd bij de senioren

Seizoen 2012 - 2013

Dit jaar weer drie nieuwe jeugdleden in de interne competitie: Wouter, Arjan en Anton. Leuk dat ook de vader van Arjan en de moeder van Anton zich hebben opgegeven als aspirant lid en deelnemen in de interne competitie.

Seizoen 2011 - 2012

Dit seizoen zagen we de entree van de zeer jeugdige tweeling Marco en Jeroen Fieten in de interne competitie. Met hun venijnige toreneindspel wisten ze menig tegenstander te verrassen. Ze eindigden in beide perioden stevig in de bovenste helft van de competitie.

Seizoen 2009-2010

Er doen weer jeugdspelers mee in de interne ('senioren'-)competitie. Sander, Finn, Astrid, Bert en Patrick hebben de overstap gemaakt vanuit de schaakschool. Ze blijven in het jeugd-uurtje nog doorgaan met lessen voor Stap 4. Dit maakt deel uit van het beleid om de jeugd goed te begeleiden bij hun overstap naar de seniorencompetitie.

Bert begon met een verrassing door Sybesma een remise af te dwingen in de eerste bekerronde.

Maar de anderen hebben intussen ook al (meerdere) punten gepakt. En Bert en Patrick hebben al een keer meegespeeld in het vierde team.

Seizoen 2007-2008

Jurjen, Edwin en Marten beschouwen we niet meer als jeugdspelers. Ze hebben zich knap weten te handhaven in de A-groep en spelen extern een belangrijke rol in het eerste en tweede team. En nog belangrijker, ze zitten dit seizoen na afloop levendig te analyseren in de bar met Osama en Christiaan. Als je daar niet veel van opsteekt...

Marc Snuverink van "jaargang '93", zie onder, heeft een grote stap vooruit gezet en voegt zich na o.a. een paar goede toernooien bij de subtop van de club.

Tom Jocker is gestopt. Thijmen is veel stabieler gaan spelen en is nadrukkelijk in de race voor promotie naar de B-groep. Jan Schepers heeft het nog moeilijk.

seizoen 2006-2007

Jurjen Rooze handhaaft zich al een poosje in de top van de A-groep! Marten Berghuis en Edwin de Jonge zijn volop in gevecht met sterke senioren in de top van de B-groep en Mark v/d Neut heeft ineens een stap vooruit gemaakt: gaat onbedreigd aan de leiding in de B-groep en scoort ook in de externe competitie goed tegen sterke tegenstanders. Tom Jocker bungelt weer onderaan in de B-Groep.
Thijmen Norel blijft teveel verliezen om mee te komen in de C-groep maar houdt wel plezier in het spel. Jan Schepers maakt dit seizoen zijn debuut in de C-groep en pakt al af en toe een puntje mee. Gewoon partijen blijven spelen en liefst met enige regelmaat studeren, dan komt de sprong naar boven vanzelf wel.
Tim Wiersma is wel klaar voor de overstap, maar voor hem spelen vervoersproblemen (Beilen!) nog een rol.

seizoen 2005-2006

Een aangename verrassing: aan het begin van het seizoen stapt een jongeman de club binnen en zegt nu wel eens te willen schaken tegen spelers van vlees en bloed. Hij blijkt het spel heel lang geleden (voor een tiener tenminste)(in ‘96/‘97) van Oldenkamp geleerd te hebben en zijn kunnen verder geperfectioneerd met veel spelen op internet. Voorzichtig beginnen in de C-groep, kampioen worden en in de tweede periode met een derde plaats in de B-groep meteen doorstoten naar de A-groep En de beker voor de beste C-speler.

Mark v/d Neut blijft met degelijk spel in de middenmoot v/d B-groep maar komt nog niet echt verder. Edwin de Jonge maakt ineens een sprong vooruit en promoveert achter Jurjen mee naar de B-groep waar hij zich in de subtop handhaaft. Op de ratinglijst is de sprong ook goed te zien, op de KNSB-lijst van mei krijgt hij 206 punten erbij en is daarmee landelijk de sterkste stijger!

Na Jurjen komt in het voorjaar ook Marten Berghuis nog binnenstappen en na een eerste nederlaag verslaat hij de ene na de andere senior-C-speler en haalt in 10 van de 15 ronden genoeg punten om als vierde mee te promoveren naar de B-groep. De andere promovendus is Tom Jocker die met flinke voorsprong C-kampioen geworden is in de tweede periode. Thijmen Norel blijft wat hangen in de middenmoot en Ezra Lesimanuaja, Johan Tuls en Joey Untied zijn gestopt.

seizoen 2004-2005

Een flinke groep jeugdspelers in een heel grote C-groep. Mark v/d Neut promoveert terug naar B, degradeert weer en sluit het seizoen af met een periodekampioenschap in de C-groep en krijgt ook de beker voor de beste C-speler van het seizoen. James Mantel en Joey Untied komen erbij, v/d Wollenberg stopt ermee.

seizoen 2003-2004

Mark van der Neut is in 2002-2003 een succesvolle wegbereider geweest die zich dit seizoen kon handhaven in de B-groep. Edwin de Jonge(kampioen 2003), Ezra Lesimanuaja, Thijmen Norel en Christian van de Wollenberg zijn dit seizoen ingestapt, aan het eind van het seizoen gevolgd door kampioen 2004 Tom Jocker. Ze bleven allemaal in de C-groep.

seizoen 2002-2003

Dit jaar is jeugdkampioen Mark v/d Neut begonnen in de interne competitie. In de eerste periode boekte hij maar liefst 6 winstpartijen en ging meteen over naar de B-groep. Louis Prins bleef in de middenmoot van de C-groep.

seizoen 2001-2002

Na een aantal jaren zonder 'jong bloed' in de interne competitie heeft Louis Prins de overstap gemaakt naar de seniorencompetitie. Hij heeft zich goed geweerd en haalde her en der zijn puntjes in de C-groep.


Lang geleden...

In het seizoen 1993-1994 zijn drie talenten van de jaargang '80-'81 begonnen in de interne. Michiel Bosma, Marijn Hofstra en Marc Snuverink. Michiel heeft het geschopt tot subtopper in de A-groep en eerste-teamspeler tot hij eind 2001 voor zijn studie naar Groningen vertrok.
Marijn en Marc zijn pas later doorgestoten naar de A-groep maar zijn al jaren gewaardeerde trainers bij de schaakschool. Marijn moest in 2009 opzeggen maar Marc is dan al enkele jaren vaste kracht in het eerste en is op de ALV in 2009 tot voorzitter verkozen.

Al enkele jaren eerder maakte een veelbelovend clubje uit jaargang '75 zijn entree in de interne. Er speelde in die tijd een groepje van ca. tien 14-18 jarigen op vrijdagavond in een zaaltje aan de Bilderdijkstraat. Daarvan zijn er veel overgestapt naar de interne competitie: Luuk van Kooten, Christiaan Mol, Peter Nijmeijer, Dick de Jong, Rutger Aalbregtse, Robert Noordam...
Luuk van Kooten was veruit het grootste talent, begon in de C-groep en werd elke periode afgetekend kampioen. Hij werd in zijn laatste jaar algemeen clubkampioen en vertrok daarna naar Groningen waar hij doorgroeide tot vaste kracht in Groningen 1 in de Meesterklasse.
Christiaan Mol is in Hoogeveen gebleven en pakte in het jaar daarop het clubkampioenschap en deed dat daarna nog tien keer. Hij heeft twee jaar nog bij ESG gespeeld om sterkere tegenstand te krijgen, maar is daarna toch weer teruggekomen. Sinds 2007 speelt hij extern voor Haren

Laatst bijgewerkt: okt. 2012