Milan Mostertman wint Paastoernooi voor de derde keer

Uitslagen Paastoernooi 2018

Foto's Paastoernooi 2018

winnaar Milan Mostertman

Het Paastoernooi van Schaakclub Hoogeveen is voor de derde keer gewonnen door Milan Mostertman uit Groningen.

De winnaar was al twee jaar gestopt met wedstrijdschaak om zich volledig aan de studie te kunnen wijden. Maar een familie-uitje met vader en broers naar het vertrouwde toernooi in Hoogeveen was een goede aanleiding om weer eens achter het schaakbord plaats te nemen.

Hij debuteerde als tienjarig talent bij het eerste paastoernooi en won de edities van 2008 en 2015. Daarna maakte hij nog deel uit van het Meesterklasseteam van Groninger Combinatie (? helaas is het competitiearchief van de KNSB erg kort van memorie) tot hij het schaakbord aan de wilgen hing. Maar echt talent komt meestal "moeiteloos" bovendrijven.

In de slotronde werd Boris de Jonge, winnaar van de laatste twee edities, verslagen. Die werd hopeloos klemgezet en opgerold op een manier dat omstanders dachten: ja, zo zou ik dat ook doen. Maar daarin toont zich de meester, voer als simpel clubschaker maar eens zo"n aanval correct uit, dan zie je dat iedere aarzeling meteen wordt afgestraft door een sterke tegenstander. En daar gaf Milan Boris de kans niet toe.

Het 16e Paastoernooi was net als de twee vorige edities al dagen voor de sluiting volgeboekt. Schaken in Hoogeveen is kennelijk populair, want ook het Amateurtoernooi van het meerdaagse evenement in het Gemeentehuis in oktober is al jaren ruim tevoren volgeboekt.

Het deelnemersveld was als gewoonlijk van alle markten thuis: van een paar basisschoolleerlingen tot een paar 75-plussers; van beginners tot spelers uit de landelijke topteams. En flinke delegaties uit Groningen, Zwolle, Emmen, Meppel en Assen maar ook nog spelers uit Twente, Leeuwarden, Winschoten en Deventer. En 10 procent vrouwen, overeenkomstig het landelijk gemiddelde.

De enige Hoogevener die met een prijs naar huis ging was jeugdspeler Noël Koene.