Schaakclub Hoogeveen

HOOGEVEEN III 1982-1983

Dit seizoen bezat Hoogeveen III vrij goede spelers, althans gezien de plaatsen die ze innamen op de spelersranglijst. Doch ondanks hun speelsterkte is het dit team niet gelukt kampioen te worden.
Men moet ten minste aannemen dat dit de bedoeling was bij het indelen van de spelers van het team. De vraag die gesteld kan worden is, in hoeverre zo'n groep nu ook werkelijk als een team fungeert. Volgens mijn bescheiden mening, helemaal niet. De spelers zijn te weinig gemotiveerd. Dit werd veroorzaakt doordat de spelers uit zo'n team te veel gewisseld worden naar en vanuit andere teams. De band met hun eigen team gaat zo verloren en daardoor is de wil en de inzet voor het team ook niet aanwezig. Wij wonnen van de sterkste doch verloren onze wedstrijd tegen een zwak team.
Wat hier in de toekomst tegen te doen is, is niet zo moeilijk. Elk team krijgt z'n vaste aantal spelers plus enkele reaervespelers. In hoge uitzondering en met medeweten van de teamleider mag een speler uitgeleend worden aan een ander team.
Laten we a.u.b. in het vervolg niet met kunst en vliegwerk hetzelfde systeem als het afgelopen seizoen hanteren.
Overigens haast ik mij wel om het eerste team te feliciteren met hun kampioenschap. Dit was dacht ik de enige groep die als team heeft gefungeerd.
Van Grijfland.

Basisspelers: K.J. Baas, P. Boven, J. Krikken, M.G. Knoef, T.R.P. v.Grijfland, J. Oudman, W.A. Piepot, K. Spitse.

Eindstand derde klasse

1Veendam II5-1021½KP
2Gieten5-820P
3Hoogeveen III5-615
4ESG IV5-416
5Veendam V5-210½
6Rochade IV5-07
bron: clubblad mei/juli 1983