Schaakclub Hoogeveen

Eerste team 2015-2016

Hoogeveen debuteert in landelijke KNSB-competitie

Hoogeveen 1. KNSB-klasse 3B (achttal)
Teamleider: Marten Berghuis

Programma 2015-2016

R126 sepDSG Pallas - Hoogeveen 4½-3½
R210 okt Hoogeveen - Winterswijk 3½-4½
R37 nov Hoogeveen - De Toren Arnhem - VSV 23½-4½
R412 decCaissa 3 - Hoogeveen 5-3
R59 jan Hoogeveen - Almere 1 5-3
R613 febStaunton - Hoogeveen 4-4
R719 mrtHoogeveen - Caïssa-Eenhoorn 2 2-6
R82 apr SG Max Euwe 3- Hoogeveen 6-2
R923 aprHoogeveen - ENO 4½-3½

Stand

Individuele resultaten

Opgegeven spelers

Osama Sadallah2008
Herman Voss1978
Christiaan Mol1975
Marten Berghuis1970
Edwin de Jonge1889
Sander Taams1872
Bert Janmaat1782
Marc Snuverink1737

Hoogeveen neemt met overwinning afscheid van de KNSB-competitie.

Zaterdag 23 april was vooralsnog de laatste KNSB competitie wedstrijd van Hoogeveen. We waren een ronde eerder al zeker van degradatie, dat gold echter ook voor onze tegenstanders. We mochten met E.N.O. uit Nijverdal uitvechten wie er met de rode lantaarn vandoor zou gaan in klasse 3B.

De schaakliefhebbers uit het oosten waren ruim op tijd aanwezig, ze hadden er dus blijkbaar zin in! We mochten zelfs een oud-Hoogeveens clubkampioen verwelkomen. Freek de Goede behaalde het kampioenschap in 1958 -1959. Freek speelt nu al jaren bij E.N.O en wilde deze wedstrijd voor geen goud missen.

Om 13.00 uur werden de klokken in werking gezet, onder de deskundige leiding van Jean, nogmaals dank voor het in goede banen leiden van deze middag! Op papier was Hoogeveen favoriet, maar dat zegt niet altijd alles. Op twee borden was er een ratingoverwicht in Hoogeveens voordeel, de overige borden ontliepen elkaar niet veel qua speelsterkte. Onze teamleider Marten kon helaas niet spelen, maar er zijn belangrijker dingen in het leven, zoals een verjaardag van een dierbare. Wel was hij aanwezig om de eerste uren gade te slaan. Bert verkoos een iets wat zuidelijkere bestemming boven het schaakbord. Als invallers hadden we Ruud en Jeroen beschikbaar gevonden, waarvoor dank!

Waar wij van Hoogeveen dit jaar Esther als mascotte hadden, zelfs bij de verre uitwedstrijd in Amsterdam, daar hadden onze tegenstanders dit maal hun mascotte meegenomen naar Hoogeveen. Vaak staan er twee dames op het bord, maar nu stond er ook één naast vanaf de eerste zet. Misschien was Marc daardoor een beetje afgeleid, want binnen 12 zetten stond hij met wit een kwaliteit en een pion achter en er leken meer donkere wolken op komst. Een onnauwkeurige zet van zijn tegenstander deed echter de wolken verdwijnen en de zon tevoorschijn komen. De verhouding in materiaal was hersteld en het initiatief lag ineens bij wit.

Ondertussen op bord 7 kwam er een remise-aanbod van een oud-Hoogeveens clubkampioen. Edwin is een nette kerel en hij weet dat je zo"n aanbod niet mag afslaan. Uiteraard was de stelling daar ook naar en stemde de teamleider in met het aanbod. Freek en Edwin verdwenen daarna naar de ruimte bij de bar om te analyseren. Sander wist op bord 5 zijn ratingoverwicht om te zetten in winst. Hij wist de eigen dame te behouden, waar zijn tegenstander de zijne wel verloor. Hiermee kwam de tussenstand van 1,5 - 0,5 op het scorebord.

Op bord 1 was Herman als derde klaar. Zijn tegenstander was dit seizoen nog ongeslagen, maar moest nu toch een nederlaag incasseren. Herman had een stuk tegen twee pionnen geofferd en dat bleek juist. Osama op bord 2 had weliswaar een fors ratingoverwicht, maar zijn tegenstander kwam heel goed uit de opening en had zelfs reële winstkansen. Toen de aanval op de koning van Osama was afgeslagen, wist ons zesvoudig clubkampioen wel raad met het vervolg van de partij en mocht hij even later de felicitaties in ontvangst nemen. Tussenstand 3,5 - 0,5.

Op bord 4 had Marc een voorsprong genomen van een paard tegen twee pionnen. Na een grote afruil bleef er echter een stelling over met een grote remise marge. De eindstelling van de partij was dan ook Koning en Paard tegen Koning wat dus remise betekent, want geen mat meer mogelijk.

Jeroen viel in op bord 8 en wist een remise te behalen, hij leek eerst beter te staan, maar een halfje als invaller is een prima resultaat! Hiermee was de teamoverwinning een feit, want 4,5 bordpunten waren binnen. Ruud stond prima na de opening met gezonde druk op de zwarte stukken op de damevleugel, maar moest desondanks in een nederlaag berusten op bord 6, jammer maar helaas. Christiaan speelt een ongelukkig seizoen, de gifbeker moet helemaal leeg en dus kreeg hij ook nu geen loon naar werken. Hij had een mooi ruimteoverwicht op de damevleugel, maar de zwarte loper als verdediger van de koning werd node gemist.

De eindstand is hiermee op een 4,5 - 3,5 overwinning gekomen. Er werd nog druk nagepraat aan de bar en diverse partijen werden nog uitvoerig geanalyseerd. We hebben deze mooie dag afgesloten bij het Balkan restaurant Ohrid, waar ook het schaakbord nog ter tafel kwam en diverse varianten de revue passeerden. Onze eetlust was dan wel gestild, maar de schaakhonger bij sommigen blijft altijd.

Hoogeveen kan met opgeheven hoofd de KNSB vaarwel zeggen. We gaan zeker weer terugkeren, hopelijk al na één seizoen. We wensen Nijverdal ook alle succes volgend seizoen in de promotieklasse van de SBO en wie weet tot ziens in 2017-2018!     Marc

R9Hoogeveen1853ENO17804½-3½
1.Herman Voss2019Etien Alssema19791 - 0
2.Osama Sadallah2103Axel Grunnekemeijer16411 - 0
3.Christiaan Mol1874Matthew Johnson Temisaren19730 - 1
4.Marc Snuverink1811Johan op den Dries2010rem
5.Sander Taams1867Niels Voortman15661 - 0
6.Ruud Winkel1729Rody Brinkhuis17180 - 1
7.Edwin de Jonge1823Freek de Goede1741rem
8.Jeroen Bottema1595Marco Lamers1615rem

8e ronde: Weer nederlaag, nu tegen de koploper. Dus degradatie

Op zaterdag 2 april stond de 8ste ronde van de KNSB gepland. Voor ons betekende dat een uitwedstrijd tegen koploper Max Euwe 3 uit Enschede. Schakers zijn over het algemeen wel reële en objectieve denkers, we wisten dus voorafgaand aan het seizoen dat het als promovendus lastig zou worden om te handhaven. Deze wedstrijd was de laatste kans, hoe kleine deze kans ook was, om te handhaven... Dat is niet gelukt, we verloren met 6-2.

"Osamatador" Sadallah was verhinderd en werd vervangen door Leo "Slappe Loper" Spaans. Om er een resultaat uit te persen hadden we bedacht dat onze 2000+ spelers ergens in het midden/onderaan de opstelling met wit gingen spelen om een vol punt te pakken. Taak van de anderen was om niet te verliezen. Dat bijna iedereen tegen een ratingoverwicht moest opboksen was van te voren bekend en helaas konden we niet stunten.

Bord 1: Christiaan kwam positioneel prima te staan tegen een "titel" houder. Soms weegt een klein plusje op tegen het ratingoverwicht van de tegenstander waardoor remise dan toch een prima resultaat is.

Bord 2: Leo had de zware taak om resultaat te halen tegen iemand met 300 ratingpunten meer. Het zou niet de eerste keer zijn dat het lukt maar in deze partij kwam hij er nauwelijks aan te pas. De tegenstander had een goed openingsvoordeel en het tegenspel van Leo op de damevleugel was niet voldoende. Een "slappe loper" deed Leo de das om, aldus Leo zelf.

Bord 3: Bert moest eveneens een groot ratingoverwicht overbruggen. Bert had een isolani maar de stukken leken niet lekker samen te werken. Er werd lang gevochten maar een nederlaag kon niet worden voorkomen.

Bord 4: Hier mocht Marc zijn favoriete zwart opening wederom in praktijk brengen maar helaas weer zonder resultaat. Het voordeel van verliezen met een opening die je vaak speelt is dat je de lekken kan dichten en het de partij erop nog sterker kan spelen.

Bord 5: Hier speelde ondergetekende. In het middenspel werd een pion gewonnen en ergens voor de 40ste zet nog een tweede. Het eindspel was tricky wegens ongelijke lopers maar het was nooit remise. Na de partij leerde ik dat ik tegen de topscorer van 3B speelde (6,5/7), de winst voelde daardoor wel goed.

Bord 6: Sander speelt altijd erg creatief, niet de saaie logische zetten maar eerder de avontuurlijke zetten. Het brengt hem wel vaak in de problemen en dat was hier ook het geval. Een vrijpion op de 7e rij bleek voldoende compensatie voor een volle toren! De remise na hardwerken was erg knap.

Bord 7: Herman leek optisch wel sterk te staan, actieve stukken, ruimte, sterke vrijpion, maar na een diepere blik bleek er wel een kwal voor ingeleverd te zijn. Toen de tegenstander met zijn stukken kon binnendringen in de stelling was een nederlaag niet meer te voorkomen.

Bord 8: Edwin was niet in z"n beste doen. Er werd een kwal geblunderd zonder compensatie en in het middenspel viel de stelling als een kaartenhuis in elkaar. “Er zijn ergere dingen in de wereld” aldus Marc. De laatste wedstrijd mogen we nog thuis tegen hekkensluiter ENO. Waar vooral zal worden gespeeld voor de eer om niet laatste te worden.

Marten

R8SG Max Euwe 32009Hoogeveen18576 - 2
1.CM Jasper de Jong2102Christiaan Mol1874rem
2.Helmut Haselhorst1989Leo Spaans16761 - 0
3.Maarten Vinke2067Bert Janmaat17071 - 0
4.Thomas van Veelen1982Marc Snuverink18111 - 0
5.Sjoerd van Willigen2044Marten Berghuis20820 - 1
6.Ton Ellenbroek1941Sander Taams1867rem
7.Wouter de Haas2022Herman Voss20191 - 0
8.Kristianne Tempelman1926Edwin de Jonge18231 - 0

7e ronde: Aan een zijden draagje na grote nederlaag.

Op zaterdag 19 maart speelden we een thuiswedstrijd tegen het tweede van Caïssa Eenhoorn. De bezoekers maakten de lange reis vanuit Hoorn en voorafgaand aan het seizoen waren we dan ook blij om dit team thuis te mogen ontvangen. Omdat we onze directie concurrent Staunton in de vorige ronde net niet hadden verslagen (4-4) moesten we ook deze wedstrijd weer vol op de winst gaan om degradatie af te wenden. Dat is niet gelukt, we kregen onze zwaarste nederlaag van het seizoen te verduren... 6-2.

Bij het eerste rondje langs de borden was ik zeer hoopvol, het leek alsof de meeste spelers goed uit de opening kwamen. Herman, Osama, Sander en Edwin leken tenminste te beschikken over een initiatief terwijl er op de overige borden nog vrij weinig aan de hand was. Ik heb dat overigens opvallend vaak, als ik positief ben bij het eerste rondje is dat vaak slecht nieuws en het omgekeerde is ook vaak waar. Het bijzondere talent van bijvoorbeeld Osama om in de analyse een stelling die je als toeschouwer hebt bekeken op het bord te toveren en te voorzien van de beste voortzetting is niet aan mij gegeven.

Bord 1 (zwart): Dat was ondergetekende onder het motto: als wij met geen mogelijkheid kunnen voorspellen wie van hun aan welk bord speelt dan doen wij hetzelfde. Na twee zetten zat mijn tegenstander in de denktank, uiteindelijk kwam er wel wat theorie op het bord. Wit had een gezonde openingsplus maar ik liet hem verleiden (of hij had een zet van mij gemist) tot een eindspel met dame tegen twee torens waarin ik de twee torens had (en twee vrijpionnen). Ik schatte mijn mogelijkheden kansrijk in (computer geeft 0,0) maar het alom bekende gezegde "vrije pionnen moeten lopen" ging in dit geval niet op. De koning kwam op de tocht te staan, wit maakte gevaarlijke vrijpionnen en was eerder. Eén zwarte pion mocht nog promoveren maar het was te laat om mat te voorkomen.

Bord 2: Herman had een invaller tegenover zich die zich had voorbereid op mij. Hermans stelling zag er vanaf de opening goed uit en toen hij een bres kon slaan in de vijandelijke koningsstelling met allerlei matdreigingen was het snel gebeurd.

Bord 3: Osama leek met zwart voor de winst te gaan met een snelle pionnenopmars, of in elk geval pion opmars wat hem ruimtevoordeel gaf. In het middenspel had Osama een kleine kwaliteit voorsprong maar moest deze even later weer teruggeven wegens een vijandelijke vrijpion. Het werd remise.

Bord 4: Sander leek het openingsgevecht te hebben gewonnen doordat de tegenstander zijn pionnenstructuur wat raar en zwak was. Daarna heb ik nog gezien dat hij wat pionnen verloor door een vijandelijke toren op de 2e rij. Op het moment zelf dacht ik dat hij deze weer terug kon winnen op de 7e rij maar gezien de gekozen voortzetting was dit blijkbaar niet mogelijk, een nederlaag.

Bord 5: Marc prefereert het spelen met de zwarte stukken en mocht de opening spelen die hem deze voorkeur geeft. Met de opening op zich was weinig mis maar de tegenstander speelde sterk, Marc verloor pionnen zonder initiatief over te kunnen nemen en verloor ook de partij.

Bord 6: Edwin had niet te klagen over zijn opening. Niet dat er gelijk een winnend voordeel was maar het zag er gewoon goed uit, veel ruimte, stukken op de goede velden, geen zwaktes, dat soort dingen. Aan zijn lichaamshouding was even later te zien dat er wat dreigingen gemist waren, ook hier een 0.

Bord 7: Bert stond in het middenspel twee pionnen achter maar had wat tegen dreigingen. Deze bleken de achterstand niet goed te kunnen maken. Toen de tegenstander een koningsaanval lanceerde moest Bert niet veel later opgeven. Overigens was Bert vol lof over het spel van zijn tegenstander, dat is bewonderenswaardig. Ondanks de donkere degradatiewolken draait het natuurlijk in eerste instantie om plezier hebben in het schaken.

Bord 8: Op eigen verzoek nam Christiaan het slotbord voor zijn rekening. Helaas werd er geen eind gemaakt aan z"n vormcrisis. Hoewel, vormcrisis, de kansen worden wel gecreëerd maar niet geïncasseerd. Helaas verzandde de partij in een remise. Dat gebeurt echter de besten, als je de beste van Nederland wil worden moet je gewoon al je partijen remise spelen.

Marten Berghuis

r7Hoogeveen1907Caissa-Eenhoorn 219152 - 6
1.Marten Berghuis2052Joseph Molenaar20880 - 1
2.Herman Voss1992Sernin van de Krol16321 - 0
3.Osama Sadallah2070Ronald Ritsema1977rem
4.Sander Taams1936Arjon Buikstra20020 - 1
5.Marc Snuverink1848Bas Dudink19720 - 1
6.Edwin de Jonge1744Abel Romkes19350 - 1
7.Bert Janmaat1713Nick Manshanden18270 - 1
8.Christiaan Mol1898Fred Avis1890rem

6e ronde: Weer een punt tegen Staunton.

Op zaterdag 13 februari werd het vierpunten duel Staunton - Hoogeveen gespeeld. De gemiddelde rating is in hun voordeel en ze hebben ook 2 matchpunten meer. Aan de andere kant hebben wij beter gescoord op bordpunten en hebben de meeste spelers bij ons een plus TPR. Hoewel we vorig jaar nog gelijk speelden tegen Staunton 2 beloofde dit een spannende match te worden.

Als eerste was Bert klaar. Hij kwam prima uit de opening en zijn remise aanbod vanuit een gelijke of iets betere stelling werd aangenomen. Dit was een welkome remise want als ik Staunton was zou ik denken dat de punten gescoord moeten worden op de onderste borden.

Sander kwam al snel goed te staan, zijn paard mocht een vorkje meeprikken en at een loper op. Met een stuk meer was de rest van de partij een kwestie van techniek zoals ze dan altijd zo mooi zeggen

.

Marc speelde met een isolani en even leek het of er een pion af zou gaan. Marc dook nog even goed in de stelling en loste alle problemen op met een fraai schijnoffer. Er volgde nog een grote afruil en er werd remise overeengekomen in een gelijke stelling.

Christiaan kwam niet lekker uit de opening en moest werken met een slechte stelling als een louche klusjesman die een huis verbouwt. Hij kreeg geen kans om de boel te repareren en moest uiteindelijk zijn koning omleggen.

Edwin stond in materiaal lang gelijk maar met enkele pion zetten werden zijn stukken naar passieve velden gedirigeerd. Dit ging gepaard met een open koningsstelling van de tegenstander maar diens stukken kregen juist hele actieve velden waardoor Edwin daar geen gebruik van kon maken. Het einde van de partij is mij ontgaan maar Edwin kwam er niet meer bovenop.

Op bord 3 genoot Marten de hele partij een mooi ruimte overwicht met later verbonden vrijpionnen. Toen zwart in lichte tijdnood een poging deed het initiatief naar zich toe te trekken werden de pionnen te sterk en besliste een combinatie de partij.

Bij een 3-3 stand speelden Herman en Osama nog, Herman met licht voordeel en Osama met een gelijke stelling. Hoewel Herman lange tijd passief had gestaan was de balans in materiaal nooit uit evenwicht. Er kwam een eindspel op het bord waarin Herman een pion won en met een legertje vrijpionnen het bord op stoomde. De tegenstrever had het beter kunnen doen door de stukken op het bord te laten, in de partij kwam er een gewonnen pionnen eindspel op het bord.

Osama zijn partij bleek toch niet zo makkelijk te keepen als het leek. Zijn paard in de vijandelijke stelling bleek meer een probleem dan een gevaar. Er gingen wat pionnen verloren en toen het vermogen van Osama z"n stelling met 1pk afnam was het snel gebeurd. 4-4 houdt de spanning nog in de competitie, geen man overboord. Al met al wel een terechte uitslag in een match die tot op de laatste partij spannend bleef.

Marten.

R6Staunton1979Hoogeveen19114 - 4
1.Paul Hummel2074Osama Sadallah21031 - 0
2.Jonas Hilwerda2001Herman Voss20190 - 1
3.Hans Polee2069Marten Berghuis20820 - 1
4.Joop Hummel1930Christiaan Mol18741 - 0
5.Yeb Blom1938Sander Taams18670 - 1
6.Erwin van Pelt1977Marc Snuverink1811rem
7.Theo Ebels1961Bert Janmaat1707rem
8.Piet Mulder1885Edwin de Jonge18231 - 0

5e ronde: De eerste punten! tegen Almere 1.

Op zaterdag 9 januari mochten we de eerste competitiewedstrijd van 2016 aftrappen tegen Almere 1. Almere heeft 1 schaakvereniging waarbij zowel het eerste als tweede team derde klasse KNSB spelen. In plaats van één team strijdend voor promotie en 1 team strijdend tegen degradatie hebben ze de sterke spelers verdeeld over beide teams zo heb ik mij laten vertellen. Almere was van te voren op papier de favoriet. Voor Hoogeveen was dit de laatste kans om de kansen op lijfsbehoud realistisch te houden, na de eerste vier nipte nederlagen.

De wedstrijd begon slecht doordat Sander na drie kwartier spelen al lelijk mis had gegrepen. Er werd een verkeerd plan gekozen. In eerste instantie leek alles nog wel te repareren met zelfs een plusje voor Sander maar een misrekening gooide roet in het eten. Het opgeven was wellicht wat snel maar in elk geval wist de rest van het team wat hun te doen stond.

Osama en Christiaan kregen in min of meer gelijke stellingen remise aangeboden. Het mocht dan wel 0 - 1 voor Almere staan maar op de overige borden was er nog genoeg mogelijk van onze kant. Er werd niet verder gestreden en de remises werden derhalve geaccepteerd.

Marten dwong zijn tegenstander in de opening Kf8 te spelen, de compensatie van de tegenstrever lag in zeer actieve lopers die het op de monarch van ondergetekende hadden voorzien. Omdat er een loper afgeruild dreigde te worden werd er zetherhaling afgedwongen door de tegenstander. Herman nam met zwart snel een voorsprong in ontwikkeling en kon met behulp van activiteit en penningen na 17 zetten al een stuk en daarmee de partij winnen. De tussenstand was hiermee op 2,5-2,5 gekomen.

De matchpunten lagen binnen handbereik doordat de overige borden toch tenminste gelijk leken. Marc zijn tijdnood leek besmettelijk want waar Marc op een gegeven moment met ongeveer 6 minuten op de klok speelde, waar zijn tegenstander nog ruim een uur had, was de stand op de klok anderhalf uur later bijna gelijk getrokken. De tegenstander greep mis met een koningszet waardoor Marc een stuk won en daarbovenop nog eens een gezonde vrijpion had.

Edwin dwong damewinst tegen toren en stuk af. De tegenstander had nog een vrijpion als troef maar deze pion bleef een pion en Edwin z"n dame mocht alle stukken van de tegenstander opruimen. Met Edwin zijn overwinning in de tas was ook de eerste KNSB competitie team overwinning van Hoogeveen een feit!

Bert zijn partij leek al geruime tijd een dichtgeschoven pot remise. Aangezien Bert eerder wat makkelijker had gestaan en teamwinst reeds binnen was probeerde Bert het nog even. Het was toen echter de tegenstander die nog wat kansen in de stelling bracht maar Bert speelde de juiste zetten, niks aan de hand: remise. Eindstand derhalve 5-3 en daarmee dus de de eerste matchpunten van Hoogeveen! Waar in andere wedstrijden het kwartje nog wel eens de verkeerde kant op viel was het deze keer een terechte overwinning.

Dank nogmaals aan Jeroen voor het helpen klaarzetten, het wedstrijdleiderschap en ook het opruimen. Daarnaast dank aan Hans (Hut, uit Emmen), Esther en Leo voor hun steun en het beheren van de bar!

R5Hoogeveen1907Almere 119135 - 3
1.Osama Sadallah2070Johannes Kossen2018rem
2.Marten Berghuis2052Diederic "t Hooft2056rem
3.Herman Voss1992Dennis van Leusden20701 - 0
4.Sander Taams1936Ahnaf Tajwar Uddin19100 - 1
5.Christiaan Mol1898Mike van Niel1970rem
6.Edwin de Jonge1744Richard van "t Schip19851 - 0
7.Marc Snuverink1848Ton Sprong15851 - 0
8.Bert Janmaat1713Johan Bertelkamp1711rem

4e ronde: Caïssa 3, nog steeds de nul.

Op 12-12 speelden we onze 4e KNSB wedstrijd uit tegen Caissa 3 in Amsterdam. Na 3 wedstrijden is het punten totaal nog altijd 0, al hebben we een aantal keer aan de overwinning mogen ruiken en mag het een wonder heten dat we nog niet van die 0 af zijn. Caissa 3 is vorig seizoen gedegradeerd uit de 2e klasse en zijn deze wedstrijd de favoriet.

We speelden in volgorde van rating, ik begin bij bord 1.

Osama kwam kansrijk uit de opening. De lopers stonden gericht op de vijandelijke Koning en ook de toren en de dame konden meedoen in de aanval. Optisch leek het allemaal prima maar zwart bleek te beschikken over taaie verdedigingsmogelijkheden. Er moest een kwaliteit ingeleverd worden door Osama maar even later bewees zijn tegenstander een wederdienst door een volle toren kado te doen waardoor het volle punt voor Hoogeveen geteld kon worden.

Op bord 2 speelde ondergetekende. De tegenstrever speelde een zijvariant van een zijvariant zodat er al vrij snel een beroep moest worden gedaan op eigen spel in plaats van voorgeschreven theorie. Het initiatief lag geruime tijd bij de tegenstander die veel tijd nodig had voor z"n zetten. Toen de tijd echt een probleem ging worden voor de Amsterdammer en de stelling grotendeels geneutraliseerd was kwam er een remise aanbod. Een rondje langs de borden leerde dat bijna iedereen slechter stond en ook de stelling op m"n eigen bord, hoewel objectief gelijk, lag mij nog niet echt. Remise werd aangenomen maar achteraf was doorspelen verstandiger geweest... Zo eerlijk moeten we dan ook maar zijn.

Herman kreeg vanuit de opening een actieve stelling. De tegenstander rokeerde niet en gaf de voorkeur aan het zetten met zijn reeds ontwikkelde stukken in plaats van nieuwe stukken te ontwikkelen. Toen de ontwikkelde stukken werden geruild kwam Herman erg actief te staan met z"n lichte stukken. De tegenstander bracht diverse stukken terug naar de onderste rij om belangrijke pionnen te verdedigen maar uiteindelijk kwam er een vorkje en dreigde er promotie waardoor Herman een punt mocht tellen na deze knappe prestatie.

Sander nam bord 4 voor zijn rekening en kwam al vrij snel passief te staan. Er moest geofferd worden om het hoofd boven water te houden. Wel ontstond er een stelling waarin de computerbeoordeling ineens van +2 naar -2 kan schieten, het soort stelling waar Sander over het algemeen wel wat mee kan. Helaas speelde de tegenstander nauwkeurig en liet hij zijn voordeel niet meer glippen. Christiaan had geruime tijd gelijkwaardig spel tot er een pion werd ingeleverd, in de analyse bleek dit natuurlijk niet nodig maar op het moment suprême blijkt dit altijd lastiger. Het werd afgewikkeld naar een toreneindspel waarin Christiaan met een pion minder het onderspit delfde.

Marc mocht zijn favoriete zwarte opening spelen tegen een tegenstander met de FM titel. Waar er normaal gehoopt wordt op actief spel vanuit de opening was het hier vooral de witspeler met het initiatief. Een ‘niet geschoten altijd mis‘ remise aanbod werd verrassend aangenomen. Edwin z‘n stelling bleef geruime tijd binnen de remise marge tot en een pion af ging. Hoewel stelling met ongelijke lopers vaak remise zijn geldt dat niet voor ongelijke lopers + toren. Een vergevorderde vijandelijke pion deed Edwin de das om.

Bert speelde op bord 8 en heeft een tijd lang niet best gestaan. Een gezonde dosis vechtlust en een onnauwkeurige tegenstander zorgden er voor dat Bert terug kwam in de partij. In de cruciale stelling werd de verkeerde pion gebruikt voor de doorbraak. In de analyse ruimte werd ondertussen bewezen dat doorbraak met de f-pion in plaats van de h-pion een geforceerde remise op zou leveren. Helaas wederom een nederlaag, al waren er hier en daar mooie persoonlijke resultaten. Vol goede moed treden we op 9 januari 2016 thuis aan tegen Almere 1.

Marten

R4Caissa 32029Hoogeveen19075 - 3
1.Jos ten Hacken2108Osama Sadallah20700 - 1
2.Albert Riemens2035Marten Berghuis2052rem
3.Avni Sula1999Herman Voss19920 - 1
4.Rik Salomons2023Sander Taams19361 - 0
5.Martin Bottema2097Christiaan Mol18981 - 0
6.FM Günther Ballon2037Marc Snuverink1848rem
7.Aldo van de Woestijne1962Edwin de Jonge17441 - 0
8.Cees Visser1974Bert Janmaat17131 - 0

3e ronde: De Toren Arnhem - VSV 2, Weer een domper, weer net verloren.

Op zaterdag 7 november speelden we de derde wedstrijd van het seizoen thuis tegen De Toren Arnhem VSV 2. Wij willen ons handhaven en tegen deze tegenstander kunnen we op papier punten pakken. De eerste twee wedstrijden hadden zij gewonnen met 4,5-3,5 en wij verloren onze eerste twee wedstrijden met die cijfers.

Na ruim een uur spelen kon Hoogeveen het eerste bordpunt tellen. In een gelijke stelling werd er bij Marten zomaar een stuk cadeau gedaan, de grap was dat het geslagen stuk na dameruil nog een stuk kon pakken met schaak alvorens de dameruil af te ronden.

Ongeveer een uur daarna kwam Marc zijn punt melden. Hij stond bepaald niet lekker maar had wel bepaalde matbeelden in de stelling. Door een slordigheid van de tegenstander moest deze een dame geven om niet mat te gaan.

Intussen had Osama een pion gewonnen maar nog een lange weg van winst af. De remise aanbiedingen van Sander en Christiaan werden niet aangenomen maar die van Osama wel. Plusremise maar gezien de stand op dat moment leek het te kunnen.

Christiaan kwam niet lekker uit de opening en even later ging er ook materiaal van het bord af. E;énn pion leek hij op het eerste gezicht nog te kunnen lijden maar er ging een tweede pion af zonder compensatie elders in de stelling. Verlies dus.

Edwin speelde een heerlijke partij waarin hij vooral al z‘n pionnen naar voren gooide. Hij bracht zijn tegenstander in moeilijkheden, won een kwal, bleef een heerlijke stelling houden met mat dreigingen en won uiteindelijk zijn partij.

Bert kreeg een koningsaanval om de oren en moest alle zijlen bijzetten om niet mat te gaan. Tegenstander gooide er een loper tegenaan maar dat was niet goed. Dames werden geruild waardoor de aanval afzwakte. De stelling met twee paarden tegen toren had Bert moeten winnen of op z‘n minst remise houden. Helaas liep er een pion door na een trucje van de tegenstander waardoor Bert op kon geven.

Sander had geruime tijd een stelling waar weinig muziek in zat. Sander had een loper over en de tegenstander een paard. In dit geval was het paard sterker. Op een voor de tegenstander gunstig moment werden deze stukken geruild. Ik was niet bij de analyse van het pionneneindspel maar het leek erop alsof Sander een tempo tekort kwam waardoor hij verloor.

Herman was het langst bezig. Geruime tijd stond hij prima tot goed, genoeg voor remise in elk geval. In tijdnood, ik gok zo rond zet 39 verloor hij een pion. De stelling ging toen bergafwaarts. Remise was het maximaal haalbare maar de tegenstander bleef goede zetten doen en toen er nog meer pionnen afgingen werd de partij alsnog verloren. Een erg ongelukkig nederlaag met wederom dezelfde cijfers. Marten

En tot overmaat van ramp hebben de concurrenten allemaal al 1, 2 of meer matchpunten gepakt. Webm.

R3Hoogeveen1907 - De Toren Arnhem - VSV 219483½-4½
1.Osama Sadallah2070 - Jeroen van Onzen2083rem
2.Herman Voss1992 - Sebas Beumer20740 - 1
3.Marten Berghuis2052 - Mathieu Roskam19191 - 0
4.Christiaan Mol1898 - Leo Hovestadt20070 - 1
5.Sander Taams1936 - Thomas van Nispenrode20090 - 1
6.Marc Snuverink1848 - Jorick Laan18541 - 0
7.Bert Janmaat1713 - Malcolm Lok18250 - 1
8.Edwin de Jonge1744 - Rein Visee18121 - 0

2e ronde: Redelijk kansloos ten onder tegen Winterswijk.

Op zaterdag 10 - 10 speelden we ons eerste thuiswedstrijd in de KNSB tegen Winterswijk. Het team van Winterswijk is op papier iets sterker maar het is wel één van de teams waar we punten tegen kunnen pakken.

Osama zijn partij ging lang gelijk op totdat hij pardoes een stuk in moest leveren tegen een sterke ingevlogen Duitser. Vanaf dat moment was het keepen als Cilissen tegen penalties alleen lukte het Osama wel er een halfje aan over te houden.

Marten offerde een stuk tegen 2 belangrijke pionnen. Nauwkeurige zetten spelen koste veel tijd en bij zet 30 werd er al gretig gebruik gemaakt van de 30seconden increment per zet. Als een bestolen vrachtwagenchauffeur op zoek naar de combinatie die er achteraf ook zeker in bleek te zitten. Helaas niet gevonden waardoor er berust werd in eeuwig schaak.

Herman speelde met zwart een goede partij op bord 3. Tegen het einde van de middag hoorde/zag je ineens een schaker hoofdschuddend balen, het bleek Hermans tegenstander. Puntje in de pocket.

Christiaan had waarschijnlijk constant een miniem plusje maar het was niet genoeg om er een vol punt mee te krijgen. De tegenstander deed ook geen gekke dingen, remise was denk ik wel een terechte uitslag.

Sander op 5 trapte in trucje wat een pion verloor maar herstelde zich prima. Het leek zelfs alsof hij het beste van het spel had omdat hij zijn tegenstander goed vast kon zetten. Een interessante ‘King-Walk‘ van de tegenstander ging mat dreigen en bleek niet tegen te houden dus ging de partij alsnog verloren.

Marc op 5 had niet helemaal zijn dag. Deed een stuk en kwal cadeau waardoor de achterstand dus exact 1 toren was. De compensatie was gering waardoor Marc niet lang erna zijn Koning om moest leggen.

Edwin haalde op bord 6 het onderste uit de Caro-Kann en net toen hij gelijk had gemaakt met potentie tot meer bood hij remise aan. Dit werd aangenomen.

Bert kwam op bord 8 niet goed uit de opening als bij een stuitligging. Hij herstelde zich goed jammer genoeg niet erop en erover maar wel genoeg om remise te maken.

Een nipte nederlaag maar geen moment heeft het er naar uit gezien dat er meer voor ons had ingezeten.

Eerste team 2015 De nazit!
R2 Hoogeveen1890WSG Winterswijk19563½-4½
1.Osama Sadallah2036Reinhard Funke2129rem
2.Marten Berghuis1941Jochem Mullink2017rem
3.Herman Voss1978Marcel Krosenbrink19961 - 0
4.Christiaan Mol1915Henri Abbink1929rem
5.Sander Taams1873Arjan van Lith19230 - 1
6.Marc Snuverink1854Henrik Loesing19640 - 1
7.Edwin de Jonge1822Bert te Sligte1854rem
8.Bert Janmaat1697Gerard Harbers1839rem
l

1e ronde: Hoogeveen krijgt te weinig met een 4½-3½ nederlaag.

Op zaterdag 26 september debuteerden we in de KNSB competitie uit tegen Pallas Deventer. Osama en Bert hadden afgezegd, Leo en Jeroen waren de invallers.

Herman offerde in de opening een pion en stond zo actief dat de gemiddelde activiteitenbegeleider er overspannen van zou worden. De pion werd nooit teruggewonnen en hoewel het eindspel met pion minder remiseachtig leek bleek een dergelijk eindspel wel besteed te zijn aan zijn tegenstander die het vakkundig naar winst speelde.

Christiaan was door griep geveld maar besloot toch te spelen. Hij stond de hele partij net iets minder maar op het moment dat zijn tegenstander een fout maakte (onreglementaire zet) bood Christiaan een genade remise aan die met 2 handen werd aangenomen omdat Christiaan prompt gewonnen zou staan.

Marten speelde een zijvariantje in het siciliaans en gaf al snel zijn witvoordeel weg als Nederland in 1859. Hij speelde als een natte krant en leek opgerold te worden als een verse haring bij de visboer. De plus van de tegenstander was echter puur positioneel en verdween dan ook weer na een reeks onnauwkeurige zetten. Eerst werd het remiseaanbod van Marten afgeslagen en later sloeg Marten zelf remise af. Er zaten nog wat trucjes in maar dit werd in tijdnood allemaal gepareerd waardoor de uitslag alsnog remise werd.

Marc bracht zijn ‘alles naar voren‘ stijl ten tonele en creëerde meer ruimte dan de oerknal. Het wierp zijn vruchten af want even later had hij meer penningen dan het hoofdkantoor van de NYPD en dat resulteerde in een damewinst tegen 2 stukken. Er werden wat pionnen cadeau gedaan maar de stelling bleef ruim in de winstmarge voor Marc. Omdat Marc zag dat de andere borden eveneens goed stonden bood hij remise aan. Het aanbod werd na zo‘n half uur aangenomen omdat zijn tegenstander de overige borden eerst wilde afwachten.

Vrij snel had Sander op bord 5 de vis op het droge. Hij had zulk mooi spel op de koningsvleugel dat het leek alsof je een Mozart in het paleis op de Dam hoorde. In plaats van zijn heil op de damevleugel te zoeken probeerde zijn tegenstander te counteren op de koningsvleugel en dat pakte verkeerd uit.

De partij van Edwin was niet de meest spectaculaire van de dag. Tijdnood van de tegenstander deed hem uiteindelijk de das om.

Leo gaf met wit aan bord 7 een lesje frans voor bèta personen. In tijdnood werd er op prachtige manier een kwal gewonnen en het eindspel leek een kwestie van uitspelen. Het ontbrak echter aan finesse en de dubbele vrijpionnen van de tegenstander werden almaar sterker. Na een slopende partij kon Leo er helaas geen elo van maken.

Jeroen leek nooit echt lekker gestaan te hebben. Zijn koning werd bestormd door een leger vijandelijke pionnen. Lang ging er geen materiaal af maar toen er een onnauwkeurige verdedigende zet werd gedaan was het eigenlijk gelijk over en uit.

R1DSG Pallas1956Hoogeveen18354½-3½
1.Morris Merza2129Herman Voss19781 - 0
2.Jim Klinge1925Christiaan Mol1915rem
3.Pim Heijne1966Marten Berghuis1941rem
4.Guy Bielderman2082Marc Snuverink1854rem
5.Radboud de Roos1925Sander Taams18730 - 1
6.Johnny Paans1882Edwin de Jonge18220 - 1
7.Max van de Pavoordt1856Leo Spaans16381 - 0
8.Chris Rindertsma1883Jeroen Bottema16581 - 0

Eindstand

Klasse 3BRavMpBp12345678910
1.SG Max Euwe 319951546X746
2.Caissa-Eenhoorn 219681242½X435467
3.Caissa 320221241X445
4.DSG Pallas19491040½44X57
5.Staunton19821035½143X4
6.Almere 119629375X5634
7.De Toren Arnhem - VSV 2194093233X4
8.WSG Winterswijk194072944124X
9.Hoogeveen188653122345X
10.ENO1812125½14X

 

Hoogeveen Ro123456789NWBrdkl RcTPRW-We
1.Osama Sadallah2103-½½1½0½-1741.41z20072059-0.234
2.Marten Berghuis2082½½1½½101-852.62w20202111+0.328
3.Herman Voss2019010111101962.71w19942117+1.277
4.Christiaan Mol1874½½00½0½½0941w19771808-0.780
5.Leo Spaans16760------0-204.5 19221122-0.401
6.Sander Taams18671000010½194.81z19201839-0.307
7.Marc Snuverink1811½01½1½00½945.33z19421902+1.021
8.Ruud Winkel1729--------01061w1718918-0.515
9.Bert Janmaat1707-½00½½00-76.91w18931667-0.404
10.Edwin de Jonge18231½101000½9471z18871847+0.276
11.Jeroen Bottema15950-------½2½8 17491556-0.129