Schaakclub Hoogeveen

Eerste team 2016-2017

Hoogeveen terug in NOSBO-competitie

Hoogeveen 1. NOSBO Promotieklasse (achttal)
Teamleider: Marten Berghuis

Programma 2016-2017

R129 sepHSP/Veendam 2 - Hoogeveen 2-6
R211 okt Hoogeveen - Middelstum 6-2
R311 nov Assen 2- Hoogeveen 2½-5½
R429 nov Hoogeveen - Leek5½-2½
R516 janESG - Hoogeveen 2½-5½
R67 feb Hoogeveen - Staunton 2 5½-2½
R713 mrtGroninger Combinatie 4 - Hoogeveen 2½-5½
R87 aprHoogeveen - Het Kasteel 5½-2½
R919 mei Haren&Oostermoer- Hoogeveen 3-5

Stand

Opgegeven spelers

Andries Mellema2200
Osama Sadallah2087
Marten Berghuis2059
Herman Voss2045
Sander Taams1881
Marc Snuverink1823
Edwin de Jonge1767
Leo Spaans1731

Stand
Individuele resultaten

Laatste ronde: Haren&Oostermoer - Hoogeveen : 3-5

In het seizoen 2010-2011 verloor Feyenoord in Eindhoven met 10-0 van PSV, zes jaar later is Feyenoord kampioen van Nederland. In datzelfde seizoen verloor ons eerste team met 8-0 van SISSA, zes jaar later zijn we kampioen.

Het kan verkeren, net als SISSA toen heeft schaakclub Hoogeveen nu de promotieklasse gewonnen door alle wedstrijden te winnen. Dat dit best bijzonder is blijkt uit de archieven van de NOSBO-competitie. Vanaf het seizoen ’94/’95 zijn wij het vijfde team dat alle wedstrijden in de promotieklasse wist te winnen. Een ronde voor het einde waren we al zeker van ons kampioenschap, de laatste ronde op vrijdag 19 mei tegen Haren&Oostermoer was voor de statistieken.

Andries en Marten hadden hun vijfde wedstrijd voor Z.S.G. in de KNSB gespeeld waardoor ze niet meer speelgerechtigd waren voor de laatste wedstrijd van Hoogeveen, Herman is op vakantie en Osama moest werken waardoor we aantraden met vier invallers. Omdat Haren&Oostermoer ook een aantal invallers moest opstellen werd het een gelijkwaardige strijd.

Op bord 1 speelde René tegen het jeugdige talent Loek van der Hagen. Er werden in elk geval 3 remises afgeslagen, 2 van René en 1 van Loek. Uiteindelijk werd er alsnog akkoord gegaan met remise. Op bord 2 speelde Jeroen tegen Harry Gielen. Halverwege de avond was het duidelijk dat Jeroen het lastig had tegen de ruim 200 elo punten sterkere tegenstander. Jeroen kreeg echter een vol punt in z'n schoot geworpen doordat de tegenstander het naar eigen zeggen te mooi wilde doen.

Op bord 3 speelde Edwin tegen Paulo Valiente. De partij werd langzaam opgebouwd en Edwin dacht aan een remise aanbod. Gelukkig is er doorgespeeld want niet veel later stond Edwin ineens een sloot materiaal voor zonder enige compensatie voor de tegenstander. Het volle punt werd snel geïncasseerd. Bert hield op bord 4 de stelling potdicht. De zware stukken werden geruild en er waren geen kansen om de stelling open te breken. Remise door herhaling van zetten was een logisch gevolg.

Op bord 5 speelde Sander tegen de sterke invaller Bart Romijn. Sander won handig een pionnetje maar helaas werd er afgewikkeld naar een toreneindspel met pion meer. Het remise gehalte in toreneindspelen is hoog, zeker als de voorsprong slechts een pion is. Het resultaat was uiteindelijk inderdaad remise. Op bord 6 kon Marc door te winnen ongedeeld topscorer van de promotieklasse worden. Vanuit de opening leek Marc met zwart geruime tijd onder druk te staan. De tegenstander creëerde een vrijpion maar in tijdnood werd er veel te veel materieel geïnvesteerd om deze vrijpion gevaarlijk te maken. Marc mocht 3 pionnen snoepen en was op tijd om de vrijpion te stoppen, winst dus. 8 uit 9 proficiat!

Theo mocht invallen op bord 7. De partij begon rustig maar de strijd leek los te barsten nadat het centrum open ging. Theo verloor een pion en zag deze nooit meer terug. Helaas een 0 tot gevolg. Leo speelde op zijn vaste bord 8. Vanuit de opening kwam zijn paard erg lelijk te staan en er werd een pion geofferd om wat mooi velden te creëren voor zijn stukken. Er was zeker compensatie voor de pion maar Leo zal niet ontevreden geweest zijn met de remise.

Een sportieve revanche na de nederlaag in de bekerfinale. Volgend seizoen is ons doel om te handhaven in de KNSB!

R9Haren&Oostermoer1694Hoogeveen17163-5
1.Loek van der Hagen1728René Los1644rem
2.Harry Gielen1776Jeroen Bottema15550-1
3.Paulo Valiente1788Edwin de Jonge17680-1
4.Andreas Tasma1766Bert Janmaat1743rem
5.Bart Romijn1748Sander Taams1948rem
6.Stephan van der Hagen1499Marc Snuverink18200-1
7.Joris Spanjer1463Theo Witkamp16361-0
8.Anne Haitsma1784Leo Spaans1616rem
programma

8e ronde: Weer 5½ -2½, maar het kampioenschap is binnen!.

Voor het eerst in de historie van schaakclub Hoogeveen zijn we NOSBO kampioen geworden. Twee seizoenen geleden promoveerden we weliswaar naar de KNSB maar dat was als de runner up van de promotieklasse.

Op dinsdag 4-4-2017 (onthoud die datum!) speelden we een thuiswedstrijd tegen Het Kasteel. Het Kasteel stond voorafgaand aan de wedstrijd gedeeld tweede in de promotieklasse en doen het daarmee boven verwachting goed. Geen afzeggingen dus we traden op volle oorlogssterkte aan.

Andries kreeg verreweg de sterkste tegenstander tegenover zich. Deze speelt al sinds jaar en dag dezelfde opening maar dit was niet bekend bij Andries, geen voorbereiding dus. Het bleek lastig een voordeel te halen en uiteindelijk kwamen de spelers remise overeen.

Op bord 2 speelde Osama een uitstekende partij. Er werd volop en vrijwel risicoloos aangevallen en een kwaliteit geofferd. De tegenstander bezweek onder de druk . Op bord 3 had Marten de hele partij het betere van het spel. Er werd een pion gewonnen en afgewikkeld naar een eindspel met gelijke lopers. Normaal gesproken is dat gewonnen voor de partij met een pion meer maar hier werd het verkeerde plan gekozen, remise.

Op bord 4 kreeg Herman een aanval over zich heen. Een concessie in zijn pionnenstructuur betekende tegelijkertijd aanvalskansen over een open lijn. Toen de aanval afgeslagen was, was het de beurt aan Herman die er wel het volle punt mee bereikte.

Op bord 5 mocht Sander tegen de topscorer van de opponenten. Deze verzwakte zijn koningsstelling in de hoop op een aanval. Sander had geen zwaktes en speelt tegenwoordig opvallend positioneel. Voorlopig werpt het z'n vruchten af, de partij werd in Sander z'n voordeel beslist. Op bord 6 speelde Marc tegen een door hem gehate opening. De tegenstander schaakt nog maar sinds kort maar het internet heeft hem geen windeieren gelegd. Een prima partij waarin beide spelers zich konden vinden in remise.

Op bord 7 leek de partij gedurende de avond geruime tijd af te stevenen op een remise. Wie er het eerst risico heeft genomen durf ik niet te zeggen maar later op de avond leek remise juist het minst waarschijnlijke resultaat, de dood of de gladiolen. De gladiolen waren er voor de tegenstandster. Op bord 8 kwam Leo goed te staan vanuit de opening. Meer ruimte werd omgezet in pionwinst en langzaam maar zeker werd de stelling onhoudbaar voor de opponent.

Doelstelling 1 van het seizoen is gehaald en dit was ook wel de belangrijkste. Donderdag mogen we finale van de NOSBO beker spelen tegen Haren & Oostermoer.

R8Hoogeveen1940Het Kasteel17595½ - 2½
1.Andries Mellema2197Paul Assen2075rem
2.Osama Sadallah2054Stephan Broertjes18011-0
3.Marten Berghuis1992Arjen Wemmenhove1769rem
4.Herman Voss1964Jeffrey ten Velde17491-0
5.Sander Taams1969Jan Snoeijer17811-0
6.Marc Snuverink1881Valentijn van de Scheer rem
7.Edwin de Jonge1792Marlinde Waardenburg16420-1
8.Leo Spaans1671Jan Gerritsen14951-0
programma

7e ronde: Groningen 4 uit: 2½ -5½.

Op donderdag 16 maart werd de wedstrijd Groninger Combinatie 4 - Hoogeveen gespeeld. Omdat de nummer twee Assen 2 op maandag hun wedstrijd tegen het tegen degradatie vechtende ESG had gewonnen konden we nog geen kampioen worden in deze ronde. Bovendien mocht de andere nummer twee, Het Kasteel, nog op vrijdag spelen. Bij winst kunnen we de volgende ronde kampioen worden.

We trapten af in onze voorspelbare standaardopstelling. Op bord 1 had Andries steeds het betere van het spel. Het voordeeltje leek bij vlagen marginaal en als de tegenstander niet in Andries zijn truc was getrapt lag er nog een moeilijk maar voordelig eindspel in het verschiet. Andries‘ truc betaalde zich echter uit met ondekbaar mat in alle varianten.

Op bord 2 haalde Osama z'n oude favoriete zwart opening weer van stal. Er werd een pion gewonnen met complicaties als compensatie. Osama bood de complicaties ogenschijnlijk makkelijk het hoofd en eindigde de partij fraai. ‘When you see a good move, look for a better one’ — Emanuel Lasker.

Op bord 3 verliep de opening voor ondergetekende voortvarend. Een kwaliteitsoffer van de tegenstander, uit nood geboren, werd aangenomen en de compensatie bleek groter dan ingeschat. Tijdnood wegens de complicaties zorgden mede voor een slordige zettenreeks waarin de tegenstander de partij zo goed als had kunnen beslissen. De tegenstander verzuimde echter de genadeklap uit te delen waardoor ondergetekende stelling er steeds beter uit kwam te zien. Nog steeds een kwal voor maar spelen op increment deed besluiten tot eeuwig schaak.

Op bord 4 speelde Herman tegen een opening die hij niet liever niet treft. Toch won Herman ergens een pion en de partij leek geruime tijd minstens remise. Een lastige klus maar Herman haalde het maximale er uit. Op bord 5 verloor Sander. Dat is verbazingwekkend omdat de laatste keer dat ik langs kwam om te kijken er een typische Sander stelling op het bord stond. Een weinig positionele partij met veel rommel kansen. Er werd een stuk geofferd met als compensatie een vrijpion maar waar het mis ging heb ik niet gezien.

Op bord 6 rook Marc bloed. Winst voor hem betekende namelijk ongedeeld eerste op de topscorer lijst van de promotieklasse. Nadat er enkele winnende zetten werden gemist bleef er een stelling over met 3 pionnen en Toren voor Marc tegen Paard en Toren. Dat is natuurlijk behoorlijk positief aangezien toren tegen toren paard al theoretisch remise is. Marc wist dan ook de winst binnen te slepen. Op bord 7 leek Edwin geruime tijd het betere van het spel te hebben. Lange tijd degelijk en een ogenschijnlijk mooie aanval en initiatief na een pion offer/pion verlies. Als een echte teamspeler ging hij akkoord met remise.

Op bord 8 speelde Leo tegen een opening die je niet zo vaak ziet. Ik zal niks verklappen maar het is vernoemd naar een bedreigde diersoort dus je kan het olifantengambiet, het vierpaardenspel en vooruit de 'bird opening' alvast afstrepen. Hij zette er een opstelling tegenover die hij "eens op internet had gezien". Niet slecht maar ook niet het beste, beide partijen bereikten geen duidelijk voordeel en een puntendeling leek een eerlijk resultaat.

De volgende wedstrijd is tegen gedeelde nummer twee Het Kasteel. Zij doen het verrassend goed en we kijken uit naar deze topper. Bij winst zijn we kampioen maar als zij hun kampioenschapaspiraties levend willen houden zullen ze hun huid duur willen verkopen. To be continued..

R7Groninger Combinatie 41757Hoogeveen19402½ - 5½.
1.Bert Westerkamp1926Andries Mellema21970-1
2.Frans Vermeulen1870Osama Sadallah20540-1
3.Meine Straatman1743Marten Berghuis1992rem
4.Russell Spears1718Herman Voss19640-1
5.Eddie Janssen1691Sander Taams19691-0
6.Jaap Ham1742Marc Snuverink18810-1
7.Roel Broekman1691Edwin de Jonge1792rem
8.Ynte Visser1673Leo Spaans1671rem
programma

6e ronde: Een onderhand bekende uitslag tegen Staunton 2: 5½ - 2½.

Op dinsdag 7 februari werd de Hoogeveen - Staunton 2 gespeeld. Voorafgaand aan het seizoen hadden we ingeschat dat we met Staunton 2 en Haren & Oostermoer om het kampioenschap zouden spelen. Beide clubs hebben al punten laten liggen maar uiteraard zouden we ons met een overwinning een stuk veiliger voelen. In het KNSB seizoen vorig jaar behaalden we een 4-4 gelijkspel tegen hun eerste team en dat zonder onze kopman Andries. Een overwinning hier op hun tweede moet wat dat betreft toch kunnen.

Op bord 8 verloor Leo al vroeg in de opening gelijk een stuk en de enige compensatie bestond uit een extra pion. Aan doorzettingsvermogen heeft het Leo nooit ontbreken, 0 heb je half kan je krijgen. De partij was als laatste klaar, helaas met het verwachte resultaat.

Op bord 7 snoepte Edwin twee pionnen mee maar dat ging wel ten koste van zijn ontwikkeling/rokade. Het voordeel van een dubbel pion is dat je er een open lijn voor krijgt en hetzelfde geldt eigenlijk voor pionoffers, moest de tegenstander hebben gedacht. Het voordeel van een rokade is dat je koning veiliger staat en je de toren in het spel betrekt, is waar Edwin niet aan toe kwam. Als de actieve stukken van de tegenstander geruild hadden kunnen worden was het een eenvoudig technisch klusje geweest maar de aanval sloeg door en Edwin werd mat gezet.

Op bord 6 ging Marc zijn partij lang gelijk op. Een remise aanbod werd door Marc afgeslagen omdat de andere borden nog grotendeels onduidelijk waren. De tegenstander had in het voordeel kunnen komen als hij een pionnetje had mee gesnoept op a2. Dat moet hem dwars hebben gezeten want later pakte hij wel een pionnetje mee maar deze was giftig. In een reeds gewonnen stelling voor Marc ging de tegenstander door z'n vlag.

Op bord 5 speelde Sander een interessante open partij. De tegenstander leek de meeste druk te hebben door ver opgespeelde (vrij)pionnen maar Sander verdedigde koeltjes. Eën voor ëën verdwenen de pionnen van de tegenstander in de doos en omdat de dames al geruild waren zaten er geen matdreigingen in. De pionnenmeerderheid van Sander was genoeg voor de winst.

Op bord 4 probeerde Herman zijn vorm te herpakken na een teleurstellend Tatasteel toernooi. Herman zijn opening bood aanknopingspunten voor een koningsaanval maar uiteindelijk was de tegenpartij eerder. Beide koningen zijn nooit echt in gevaar geweest en toen alle stukken geruild werden bleef er een gelijke stelling over, remise.

Op bord 3 was Marten als eerste klaar. Aan openingstheorie werd niet gedaan en beide spelers waren al snel op onbekend terrein. De tegenstander was sneller met ontwikkelen maar door de pionnenopmars van Marten moesten de ontwikkelde stukken niet veel later weer teruggespeeld worden. De stelling was reeds gewonnen toen een combinatie de partij na 20 zetten besliste.

Op bord 2 mocht Osama tegen de topscorer van Staunton 2. Met wit hield Osama de druk er constant op, ver opgerukte stukken van de tegenstander werden verdreven en door een fraai paardenvorkje werd de vijandelijke dame gewonnen. De tegenstander had nog wel wat compensatiemateriaal maar in de overgebleven stelling was het een kwestie van tijd voordat Osama mat gaf.

Op bord 1 speelde Andries een in eerste instantie rustige opening totdat Andries zijn dame in een koningsaanval kon betrekken. De tegenstander wist de dames te ruilen maar dit bood geen soelaas. Andries ging in de boa constrictor modus en gaf de tegenstander steeds minder speelruimte. Het punt werd binnen geharkt toen er geforceerd materiaal werd gewonnen.

Hiermee heeft Hoogeveen de 6e overwinning op rij te pakken. Staunton 2 bracht ons nederlaag 5 en 4 toe maar gelukkig betrof dit alleen individuele partijen. Voor Staunton 2 betekende dit hun derde nederlaag dit seizoen.

R7Hoogeveen1940Staunton 217945½ - 2½
1.Andries Mellema2197Bauke Koole18901-0
2.Osama Sadallah2054Anders Bay18981-0
3.Marten Berghuis1992Bram Kruisinga18631-0
4.Herman Voss1964Dick Hummel1800rem
5.Sander Taams1969Henk Seijen16981-0
6.Marc Snuverink1881Jaap van der Graaf16641-0
7.Edwin de Jonge1792Jan Colly17900-1
8.Leo Spaans1671Jeroen Groot17520-1
programma

5e ronde: ESG uit, weer 5½-2½.

Op maandag 16 januari speelden we een Zuid-Drentse derby uit tegen Emmen, tevens de nummer 1 tegen nummer laatst van de promotieklasse. Als je iemand 10 jaar geleden zou hebben verteld dat op 16januari 2017 de wedstrijd van de nummer 1 tegen de nummer 10 van de promotieklasse ESG - Hoogeveen zou zijn dan zouden ze verbaasd hebben gereageerd.. Verbaasd dat ESG niet in de KNSB speelt en verbaasd dat Hoogeveen naar de promotieklasse is gepromoveerd. In de tussentijd is er veel veranderd en niet in de laatste plaats omdat ëën van hun sterkste spelers -Herman Voss- nu zijn externe wedstrijden voor Hoogeveen speelt. In de meest recente succesjaren van ESG speelden onze toppers Christiaan Mol en Osama Sadallah nog voor ESG! Overigens hopen wij allemaal dat onze schaakvrienden uit Emmen snel boven de degradatiestreep komen... Maar met die opmars mogen ze beginnen na de wedstrijd tegen ons.

Vrijwel meteen gingen we volledig de mist in en bevonden we ons bovendien op glad ijs.. gelukkig beperkte dit zich tot de heenweg. Nu de wedstrijd.

Op bord 1 speelde de clubkampioen van ESG tegen een meervoudige (maar niet de huidige!) clubkampioen van Hoogeveen: Andries Mellema. In deze partij die pas na half 12 klaar was had Andries steeds een klein positioneel voordeeltje, toen een materieel voordeeltje en uiteindelijk een gewonnen eindspel. Tricky omdat het makkelijk kon verzanden in remise maar Andries hield het hoofd koel en sleepte een vol punt binnen.

Op bord 2 had Osama geruime tijd een ongeveer gelijke stelling waarbij beide spelers een toren en evenveel pionnen hadden. Van de overkant werd remise aangeboden maar Osama kon risicoloos doorspelen was de gedachte. De toren van Osama stond echter niet lekker en moest onvoordelig geruild worden. Het eindspel was verloren.

Op bord 3 kwam ondergetekende goed uit de opening. In het middenspel werd een verkeerde weg ingeslagen en werden er wat dingen toegelaten die beter niet toegelaten hadden kunnen worden. Er werd een kwal voor een pion gegeven waarbij er positionele en praktische kansen in de stelling bleven.. De machine zegt ijskoud dat ik een kwal achter stond maar het hoofd koel houden terwijl er van alles hangt is een kunst op zich. Door een fout van mijn tegenstander werd de dame ingesloten en daarmee de partij in Hoogeveens voordeel beslist.

Op bord 4 werd de langste partij van de avond gespeeld. Een interessante openingskeuze van Herman leverde een lang initiatief op. Het initiatief leverde een pion op maar helaas leverde de extra pion geen heel punt op. De toren van Herman stond aan de verkeerde kant van de pion. Waarschijnlijk was de stelling wel ergens winnend maar de slotstelling was remise.

Op bord 5 speelde Sander gelijk in de opening een "Rover". Dat betekent niet dat hij stiekem materiaal van het bord afgriste maar dat hij zijn "rook up and over" speelde. De toren manoeuvre bleek nuttig want om tegenspel te creëren offerde de tegenstander een stuk en zag dat nooit meer terug.

Op bord 6 zag Marc zijn gambiet geweigerd worden waarna een ongeveer gelijke stelling bereikt werd. Door een ontwikkelingsachterstand kon de tegenstander Marc zijn actieve stukken niet het hoofd bieden. Toen er materiaal gewonnen werd kon Marc het volle punt in ontvangst nemen.

Op bord 7 speelde Edwin een strategische remise, gezien de tussenstand en stellingen op de overige borden. Gedurende de avond leek Edwin wel het beste van het spel te hebben omdat de Koning van de tegenstander nog niet gerokeerd was en er wel mogelijkheden tot schaakjes waren. Desalniettemin een prima uitslag.

Op bord 8 werd een remiseaanbod van Emmer zijde dankbaar aangenomen door Leo. De partij ging lang gelijk op maar Leo had veel meer tijd verbruikt. De stelling leek nog beide kanten op te kunnen maar het halfje bracht ons op dat moment op 4 bordpunten met nog 3 partijen bezig.

Wederom een overwinning, dit keer op onze schaakvrienden uit Emmen. Hopelijk trekt ESG nog een eindsprintje. Wij mogen op 7 februari aantreden tegen de nummer 2 Staunton 2!

Marten

R5ESG1800Hoogeveen1950 2½ - 5½.
1.Marcel Struik1861Andries Mellema22000-1
2.Jan van Os1832Osama Sadallah20781-0
3.Wim Fokkens1881Marten Berghuis20150-1
4.Douwe Többen1800Herman Voss2031rem
5.Evert Hondema1849Sander Taams19520-1
6.Willem Boontje1779Marc Snuverink18420-1
7.Bastiaan van Os1679Edwin de Jonge1791rem
8.Ton Selten1719Leo Spaans1688rem
programma

4e ronde: Weer winst, ook tegen Leek 5½-2½

Op dinsdag 29 november speelden we thuis tegen 'angstgegner' Leek. Het was alsof we tegen Co Stompé speelden want er werden geen punten gehaald bij de Leek-side. We wonnen met 5,5-2,5 door 3 winsten en 5 remises. In tegenstelling tot de vorige ronde tegen Assen 2 waar we ook 3 winsten en 5 remises boekten werd nu de wedstrijd beslist aan de onderste borden. Osama had afgezegd en Bert Janmaat was zijn invaller.

Op bord 1 kwam Andries met zwart moeizaam uit de opening. Er zat weinig muziek in de stelling en uitzicht op een kansrijkere stelling was er evenmin. Het remise aanbod van Andries werd geaccepteerd.. Toch handig als je 200 ratingpunten meer hebt dan je tegenstander. Op bord 2 speelde Herman een hoop theorie in een scherpe opening. Dit ging geruime tijd redelijk gelijk op. Laat op de avond had Herman een kwaliteit en 2 pionnen meer, dat speelt hij 9 van de 10 keer uit naar winst. Bij de komende 9 ronden met een dergelijke materiaal verhouding tellen we het punt automatisch, dit keer werd het remise.

Op bord 3 speelde ondergetekende met zwart. De witte opening was niet zo ambitieus en het kostte zeeën van tijd om er met zwart iets ambitieus tegenover te zetten. Zwart kwam geleidelijk beter en uiteindelijk winnend te staan maar de stand op de klok werd steeds relevanter. Twee centrumpionnen denderden als stormrammen door de witte stelling en een kwaliteitsoffer maakte de vrijpionnen nog gevaarlijker. Helaas werden er een aantal winstkansen gemist en miste zelfs wit een zet die groot voordeel opgeleverd zou hebben. Uiteindelijk gaf wit eeuwig schaak, derhalve remise. Op bord 4 had Marc met wit moeite om aanknopingspunten te vinden tegen de solide opening van de tegenstander. De partij was redelijk in evenwicht en beide spelers konden zich wel vinden in een puntendeling.

Op bord 5 speelde Sander. Er werd al vroeg in de partij vrij veel geruild en de stelling leek af te vlakken en te verzanden in remise. Met remise werd echter geen genoegen genomen en met een afgevlakte stelling ook niet. Met elke zet werd er nieuwe hoop in de partij geblazen en er werd een pion gewonnen. Er werden geen fouten gemaakt en het eindspel werd op techniek gewonnen. Op bord 6 kwam Bert prima uit de opening. Zijn hoofdpijn had dan ook vast niet te maken met wat er op het bord stond maar was wel de reden dat er al vrij vroeg op de avond werd besloten tot remise.

Op bord 7 had Edwin geruime tijd het betere van het spel. Meer ruimte, betere stukken en uiteindelijk ook meer materiaal. De beslissende fase is me ontgaan maar het leek een overtuigende overwinning. Hetzelfde kan gezegd worden over de partij van Leo op bord 8. Een gezonde pionnenstructuur zorgde voor mooie steunpunten van Leo zijn stukken. Ook hier is de voordelige stelling omgezet in winst.

Ongeslagen voor de winterstop. Laten we hopen dat 2017 meer goede uitslagen brengt!

Marten

R4Hoogeveen1900Leek16915½-2½
1.Andries Mellema2200Erwin Heijnen1967rem
2.Herman Voss2031Sander Westerlaan1998rem
3.Marten Berghuis2015Arjen Admiraal1793rem
4.Marc Snuverink1842Pieter Doller1854rem
5.Sander Taams1952Martien Veldman17271-0
6.Bert Janmaat1682Frans Huisman1527rem
7.Edwin de Jonge1791Teije Smedinga13431-0
8.Leo Spaans1688Jan Arie Stokhorst13191-0
programma

3e ronde: Blijven scoren: 2½-5½ uit bij Assen 2.

Op vrijdag 11 november speelden we een uitwedstrijd tegen Assen 2. Spelen op de vrijdag avond is prettig omdat de volgende ochtend de wekker niet afgaat. Helaas werd ons wel een avondje snoephalen afgenomen, dan maar proberen punten af te snoepen van onze tegenstander.Assen trad ons met open vizier tegemoet, een opstelling op rating. Dat doen wij ook altijd ware het niet dat Herman ondergetekende bij de laatste ratingverwerking heeft ingehaald. Derhalve hadden we een ratingoverwicht op alle borden.

Op bord 1 speelden de kanonnen. Toen Andries met wit geen voordeel uit de opening wist te halen werd er remise aangeboden. Dat werd afgeslagen en uiteindelijk werd er doorgespeeld totdat er twee koningen op het bord stonden. Daar tussenin hebben beide spelers het betere van het spel gehad, het eindspel met dubbelpion en toren (Andries) tegen pion en toren (Geon) was spannend voor de omstanders maar werd knap remise gemaakt door de zwartspeler.

Op bord 2 won Osama met zwart een pion in de opening maar bleven er verder alleen ongelijke lopers en twee torens over. Er kwam een moment in de partij dat Osama voor de winst kon spelen met een riskante zet die ook een kleine kans op verlies gaf, of veilig door kon spelen met een pion meer en een hoog remise gehalte. Er werd gekozen voor optie 2, remise met zwart op bord 2 was ook prima in het belang van het team.

Op bord 3 zat ondergetekende tegen een goed voorbereide tegenstander, dat is wel een nadeel van het spelen in een vaste opstelling. De eerste 9 zetten van de partij Marten Berghuis - FM Zoubaier Amdouni 2016 te Vlissingen (1-0) werden gespeeld waarna zwart in plaats van 10..Lc5 koos voor 10..Lxc3. Het resulteerde in een klein plusje en initiatief voor wit. Toen de zwarte stukken in de verdediging stonden werd een nuttig wachtzetje gespeeld door wit en ontstond er een soort zetdwang voor zwart. De gekozen voortzetting zorgde er voor dat het witvoordeel alleen maar groter werd en dit werd niet meer uit handen gegeven.

Op bord 4 speelde Herman een scherpe partij maar dat is nou eenmaal Hermans speelstijl en een direct gevolg van de gekozen opening. Herman wist wat hij deed en strafte een verkeerde zetvolgorde van de tegenstander af. Zo mocht Herman al relatief vroeg op de avond toekijken hoe de rest van het team het deed. Op bord 5 wist Sander een interessante stelling op het bord te brengen met veel tactische wendingen. Hoewel Sander zich als een vis in het water voelt in zulke stellingen lukte het dit keer niet om de vis op het droge te krijgen. De dame van Sander woog ongeveer op tegen de twee torens van de tegenstander en er werd besloten tot puntendeling.

Op bord 6 speelde Marc eveneens een spannende partij met kansen aan beide zijden. Het viel trouwens op dat er veel spannende partijen werden gespeeld en halverwege de avond was het nog helemaal niet zo duidelijk wat de uitslag zou worden. Eerst werd de aanval van de tegenstander gepareerd waarna Marc tot aanval over mocht gaan. Dat is hem over het algemeen wel toevertrouwd. Het matje mocht er zijn, er werd met de dame een stuk geslagen die gedekt was door een gepend stuk en daar had hij wel een punt zo ondervond ook de tegenstander die verrast leek door de mat in 1.

Op bord 7 kon Edwin zijn winning streak niet voortzetten. Met wit kwam Edwin iets beter uit de opening maar toen zwart het tactisch maakte kwam de partij ongeveer in evenwicht. Dit evenwicht werd niet meer verbroken en het remise aanbod werd aangenomen.Op bord 8 speelde Leo eveneens een tactische partij, veel mogelijkheden, veel varianten berekenen. Toen de rook was opgetrokken had Leo een pion meer en een dame tegen twee torens. Dat is tenminste remise maar wellicht was er meer mogelijk. Op het juiste moment ruilde de Assenaar zijn twee torens voor de dame. Met alleen een pion op de 3e rij en twee koningen resterend werd de partij logischerwijs remise.

Een spannende match waarin niemand van onze kant heeft verloren. De winsten van Herman, Marc en ondergetekende brachten ons de winst. Doordat wij bij deze Assen 2 onderling hebben verslagen en de andere concurrenten ook al averij hebben opgelopen staan we nu al 2 matchpunten los van de nummer 2.

Marten .

R3Assen 21771Hoogeveen19502½-5½
1.Geon Knol2099Andries Mellema2200rem
2.Frank van der Werff1974Osama Sadallah2078rem
3.Hans Smit1855Marten Berghuis20150-1
4.Sjoerd Homminga1819Herman Voss20310-1
5.Sybrand Houtsma1805Sander Taams1952rem
6.Kenneth Muller1609Marc Snuverink18420-1
7.Jesper Post1537Edwin de Jonge1791rem
8.Abedin Heij1467Leo Spaans1688rem
programma

2e ronde: Ook 2e wedstrijd dik gewonnen: 6-2 tegen Middelstum.

De tweede wedstrijd van seizoen 2016-2017 was een thuiswedstrijd tegen Middelstum. Dat Middelstum niet te onderschatten is bleek uit het feit dat ze in de eerste wedstrijd KNSB-degradant en concurrent van ons Haren&Oostermoer versloegen.

We traden aan met een gemiddelde rating van 1950, wellicht het hoogste ooit? En daar stelde Middelstum 1734 tegenover. Op papier dus favoriet maar hoe ging het werkelijk? Het waren mooie partijen stuk voor stuk, net als de offers.. stuk voor stuk.

Herman was in een dozijn zetten klaar. Daar gingen er geen 13 van in een partij dus was een snelle 1-0 voorsprong een feit. Of het een openingstrucje was antwoordde Herman "Nee, ik offerde een pion, dat leek me wel goed", het bleek zich uit te betalen.

Marten trok een opening uit de kast die daar al een tijdje had liggen verstoffen. De tegenstander speelde de opening snel en gedecideerd maar gelukkig niet helemaal foutloos. Er werd een pion gewonnen, een aanval afgeslagen en initiatief overgenomen. Niet veel later gingen er nog meer pionnen af met behoud van initiatief en dat geloofde de tegenstander verder wel, 2-0. Andries startte de partij positioneel sterk, de actieve stukken van de tegenstander werden zwak gemaakt en zelf pakte hij veel ruimte. De sterke stelling werd tactisch met een sterk offer verzilverd. Osama had vanuit de opening een mooie aanval. Deze aanval leverde de winst van de d-pion op maar dit bleek niet genoeg voor partijwinst. In het uiteindelijk resterende toreneindspel werd remise overeengekomen.

Het beslissende punt werd gescoord door Marc. Rond deze tijd van het jaar blijkt het veld e5 op Marc z'n schaakbord altijd een soort Cenote te zijn waar paarden geofferd worden. Ik heb nog even gekeken welke datum hij boven z'n partij genoteerd had: 11 oktober.. Misschien aangedreven door alle 'killerclowns' die het nieuws domineren speelde Marc het Halloween gambiet. Voor de leken, dit is een paardoffer in de hoop op een goede oogst. De tegenstander pareerde hardnekkig maar 1 ogenschijnlijk onschuldige zet bleek gelijk fataal.

Toen de winst binnen was konden we kijken hoeveel bordsaldo er werd bij geschoten. Met nog een half punt zouden we voorlopig koploper blijven. Edwin leek lang in moeilijkheden te zijn, er gingen aardig wat pionnen verloren maar de zware stukken stonden nog op het bord. Edwin verdedigde een mataanval met een eigen mataanval door een fraai -schijn-Dameoffer.

Leo speelde het grootste gedeelte van de partij praktisch met een stuk meer omdat de loper van de tegenstander opgesloten stond achter eigen pionnen. Door een flinke dosis schaakblindheid werd een toren weggeblunderd. In een stelling die menig schaker had opgegeven werd toch nog even doorgespeeld. Er werd een kwal gewonnen waardoor de achterstand nog een loper was. Niet lang erna kwam een verrassend remiseaanbod van de tegenstander dat dankbaar werd aangenomen. Hij zag het niet meer, eveneens schaakblindheid waarschijnlijk.

Christiaan kreeg een interessant stukoffer om de oren waar hij in eerste instantie bovenop leek te komen daar hij niet mat ging. Blijkbaar had het offer een lange nabrander, de stukkenverhouding was constant in Christiaans voordeel maar er gingen zoveel pionnen verloren dat de compensatie van de tegenstander ruim voldoende was. Paard+Loper en twee pionnen tegenover een loper en 7 pionnen. Dit kon zelfs Christiaan niet keepen waardoor we bleven steken op 6-2.

R2Hoogeveen1950Middelstum17346-2
1.Andries Mellema2200Albert Verheij18831-0
2.Osama Sadallah2087Harry Wubs1785rem
3.Marten Berghuis2059Fred Steggink18111-0
4.Herman Voss2045Johan Mostertman17221-0
5.Christiaan Mol1886Frits Brandsma16980-1
6.Marc Snuverink1823Jan Bol16971-0
7.Edwin de Jonge1767Gerry Wubs16411-0
8.Leo Spaans1731Jan Mark Hof1635rem
programma

Prima uitslag, leuke partijen en leuke tegenstanders. Zo lusten we er nog wel meer.

Marten

1e ronde: Hoogeveen start goed, 6-2 uit tegen HSP/Veendam 2.

Op donderdag 29 september trapten we het nieuwe seizoen af tegen de sympathieke Oost-Groningers uit Hoogezand-Sappemeer-Veendam, het tweede team van deze combinatie althans. We moesten het deze wedstrijd stellen zonder onze topper Osama maar hadden in Bert Janmaat een uitstekende invaller. Bert? Invaller? Hoezo? Hoor ik u denken.. Nou het zal even wennen zijn om Bert niet in het eerste te zien maar dit seizoen heeft Leo de kans gekregen zich te bewijzen in de sterkste gelederen van Hoogeveen.

Op rating zijn we dit seizoen kampioenskandidaat #1 maar we moeten de huid niet verkopen voor de beer geschoten is.. Dit ons terdege realiserend zitten er zomaar 8 vastberaden Hoogezand-Sappemeer-Veendammers tegenover ons, van plan hun huid zo duur mogelijk te verkopen. Wij waren niet geïnteresseerd om hun aangeboden waar te kopen en besloten alle beren op de weg maar meteen te schieten te beginnen bij.. Leo! Het gambiet van zijn tegenstander bleek pure pionwinst onzerzijds. In het wedstrijdverslag van onze ex-opponenten valt te lezen dat dit gambiet (ik zal de opening niet bij naam noemen, doen zij ook niet) erg bekend is bij de tegenstander, gelukkig ook bij Leo! Dit gevecht der experts werd in ons voordeel beslist. Hij bewijst daarmee direct dat zijn basisplaats in het vlaggenschip niet alleen een investering is voor in de toekomst, maar direct waar is voor je geld!

Volgens mij was daarna Sander klaar. De open stelling, op het scherpst van de snede gespeeld is zijn favoriete jachtterrein. Ook dit keer kwam hij niet met lege handen thuis. Met een stuk meer moest hij alleen even uit alle schaakjes lopen om erna de vis op het droge te halen.

Marc was de volgende die een vol punt in de wacht sleepte. De partij begon wat droogjes door Marc zijn openingskeuze en remise leek een tijdje het meest logische resultaat. Marc kreeg op zet 14 remise aangeboden toen zijn tegenstander zag dat een pion voorsprong weer geretourneerd moest gaan worden. Het aanbod werd beleeft afgeslagen, want wellicht zat er nog meer in het vat dan het gelijk trekken van het materiaal. Twaalf zetten later kon zelfs een heel punt worden geïncasseerd. Dat is uit een ander vaatje tappen!

Zelf was ik als vierde klaar. De opening was mij wel bekend, de tegenstander niet zo waardoor een mooi tijdsvoordeel werd opgebouwd. Na de opening werden de meest principiële zetten gekozen, er ging een pion verloren maar alle stukken stonden nagenoeg ideaal. De stelling incasseren leverde een vol stuk en later een vol punt op.

De wedstrijdpunten werden binnen gesleept door kopman Andries. Niet met een vol punt zoals we gewend zijn van hem maar slechts met de helft van die waarde. Het spelen tegen 'systemen' is niet hoe zijn ideale schaakavond eruit ziet. Toch won hij een pionnetje en leek op winst af te stevenen. Helaas bleek dit niet waar, met weinig tijd op de klok vond de tegenstander eeuwig schaak (of stukverlies Andries).

Wie ook een pionnetje voorstond was Edwin. Er moest nog heel wat werk verricht worden om deze pion te verzilveren maar Edwin werd een handje geholpen door zijn tegenstander die een stuk cadeau deed. De tegenstander van Herman koos voor een rustige, langzame, je zou het zelfs saaie opening kunnen noemen maar effectief was het wel. Niet het stellingstype waarin Herman excelleert maar Herman verliest zelden voor Hoogeveen. Deze partij ging er een kwal verloren en met al vroege tijdnood was dit niet meer te repareren. Een valse start voor Herman maar nog genoeg kansen op herstel.

Als laatste was Bert bezig. Geruime tijd leek het op remise af te stevenen maar een tijd later had Bert goede winstkansen. Nauwkeurige techniek had de partij kunnen beslissen maar een paar kleine foutjes op elkaar gestapeld zorgen uiteindelijk voor remise.

Al met al een goede start. Volgende wedstrijd is op 11 oktober thuis tegen Middelstum. Ze wisten in ronde 1 verrassend te winnen van het sterke Haren/Oostermoer, dus we zijn gewaarschuwd!

Marten.

R1HSP/Veendam 21776Hoogeveen18992-6
1.Olaf Cliteur1923Andries Mellema2200rem
2.Bernard Bontjer1894Herman Voss20451-0
3.Sander Sprik1834Marten Berghuis20590-1
4.Lucien Jerphanion1774Marc Snuverink18230-1
5.Frits Wijbenga1730Sander Taams18810-1
6.Erwin Reintke1715Leo Spaans17310-1
7.Wouter Havinga1681Edwin de Jonge17670-1
8.Arjen Waijer1659Bert Janmaat1683rem
programma

Stand

r9PromotieklasseRavMpBp12345678910
1.Hoogeveen19091850X566
2.Assen 217901341½X544455
3.Het Kasteel173712383X6445
4.Groninger Combinatie 41756936½4X464
5.Staunton 2178993442X5
6.Haren&Oostermoer18168353443X5
7.HSP/Veendam 217637332343X5
8.Middelstum1704730½242X5
9.Leek1714532½3X4
10.ESG178722933434X

Individuele resultaten

Hoogeveen Ro123456789NWBrdkl RcTPRW-We
1.Renë Los1644--------½1½11w17281728+0.116
2.Andries Mellema2185½1½½111½-861 19532146-0.366
3.Osama Sadallah2060-½½-0111-642 18601983-0.562
4.Jeroen Bottema1555--------11121z17761858+0.780
5.Marten Berghuis1945111½11½½-83 18192072+0.469
6.Herman Voss1955011½½½11-83.5 18121952-0.476
7.Christiaan Mol1917-0-------1051z16981615-0.745
8.Sander Taams19481-½11101½8652w17541946+0.011
9.Marc Snuverink1820111½111½1985.61z17022051+2.066
10.Bert Janmaat1743½--½----½361z16511651-0.208
11.Edwin de Jonge176811½1½0½0196.61w16441724-0.427
12.Theo Witkamp1636--------01071w14631357-0.728
13.Leo Spaans16161½½1½0½1½97.81z16181698+0.312