Schaakclub Hoogeveen

Tweede zaterdagteam 2019-2020

Hoogeveen 2. KNSB 6A (achttal)
Teamleider: Jeroen Bottema

Opgegeven spelers

1Marc Snuverink1738
2Bert Janmaat1699
3Theo Witkamp1659
4Jeroen Bottema1574
5Finn Dullaart1470
6Tino Jonker1413
7Jan Peek1398
8Richard Veninga1119

Programma 2019-2020

Ronde Datum Thuis Uit Uitslag
Ronde 1 02-11-2019 Jeugdschaak Noord Talentteam 1Hoogeveen 2 3-5
Ronde 2 23-11-2019 Hoogeveen 2 Groninger Combinatie 54½-3½
Ronde 3 14-12-2019 Groninger Combinatie 6 Hoogeveen 25-3
Ronde 4 01-02-2020 Hoogeveen 2vrij
Ronde 5 07-03-2020 Hoogeveen 2WSG Winterswijk 34-4

Stand
Individuele resultaten

Omdat er in klasse 6A maar 5 ronden gespeeld hoefden te worden, is deze klasse de enige (?) waar voor het beëindigen van de competitie wegens de Covid-19 pandemie een volledig programma is gespeeld. Hoogeveen 2 werd 2e op een bordpunt van de winnaar

Ronde 5: Gelijk tegen WSG Winterswijk 3

Op zaterdag 7 maart 2020 heeft Hoogeveen 2 met 4-4 gelijkgespeeld tegen WSG Winterswijk 3. Hierdoor is Hoogeveen 2 als tweede geëindigd en mag het in de kruisfinales aantreden tegen de nummer drie Groningen 5 op 28 maart te Groningen.

Hoogeveen 2 trad in de bekende opstelling aan. Helaas moest Bert zich vrijdagavond afmelden, waardoor Ruud kon invallen. Als eerste was Jan klaar op bord 6. Het ratingverschil was behoorlijk en dat bleek ook in de uitslag. Op bord 7 kreeg Finn een volkomen in evenwicht zijnde stelling op het bord en werd de vrede getekend. Tino op bord 5 kon het helaas niet bolwerken en behaalde een nul. Richard op bord 8 speelde weer een puike partij. Ditmaal was remise het resultaat. Een 2-2 tussenstand derhalve.

Jeroen zijn tegenstander op bord 3 gaf per ongeluk zijn dame weg, waardoor Jeroen een vol punt kon bijschrijven. Theo op bord 4 stond de hele partij beter en toen de tijdnoodfase was doorstaan kon hij spoedig een vol punt bijschrijven. De tussenstand was hiermee op 4-2 gekomen waardoor één wedstrijdpunt was veiliggesteld.

Invaller Ruud speelde een prima partij op bord. Hij stond zelfs de hele partij iets beter, maar in het eindspel wist zijn tegenstander toch een voordeeltje te behalen en moest Ruud toch een nederlaag incasseren.

Zelf speelde ik op bord 1 een teleurstellende partij. Een pion voorsprong uit de opening had ik teruggegeven om geen ontwikkelingsachterstand te krijgen. In het middenspel dacht ik een tijdelijk pionoffer te spelen, maar mijn toren op de zevende rij kon geen potten breken en moest terug. Het eindspel speelde mijn tegenstander prima uit, alhoewel er nog even een remise in leek te zitten, maar dat bleek toch niet het geval. Eindstand 4-4.

Het eerste had ruim gewonnen en gezamenlijk werd de dag gezellig afgesloten bij de Italiaan.
Marc

R5Hoogeveen 21488WSG Winterswijk 315184-4
1.Marc Snuverink1759Alfred Schley16780-1
2.Ruud Winkel1689Reinhard Cvetkovic18030-1
3.Jeroen Bottema1568Tim Witteveen16731-0
4.Theo Witkamp1564Han van de Laar16541-0
5.Tino Jonker1411Luc van Harxen14390-1
6.Jan Peek1408Daniel Barachtjansky9951-0
7.Finn Dullaart1385Max Eisenbart1508rem
8.Richard Veninga1116Rob Voogd1390rem
programma

4e ronde: Hoogeveen 2 vrij

Ronde 3: Groninger Combinatie 6 - Hoogeveen 2: 5-3

Na de onverwachte winst tegen GC 5 ging het team nu onderuit tegen GC6.

R3Groninger Combinatie 61604- Hoogeveen 214915-3
1.Roel Broekman1664- Bert Janmaat16990-1
2.Gerard Potjer1625- Ruud Winkel15971-0
3.Jouke Houtsma1640- Theo Witkamp16590-1
4.René Streutker1601- Jeroen Bottema15741-0
5.Sandro Sweet - Jan Peek13981-0
6.Wyona van de Poel1489- Tino Jonker1413rem
7.Edwin Schreuder - Finn Dullaart1470rem
8.Bram Schuuring - Richard Veninga11191-0
programma

Ronde 2: Hoogeveen 2 - Groninger Combinatie 5: 4½-3½

Op zaterdag 23 november 2019 werd er voor het eerst in de historie van de schaakclub Hoogeveen een thuiswedstrijd gespeeld door zowel het eerste als het tweede team in de KNSB competitie. En beide teams wonnen! Voor de ontwikkelingen van het vlaggenschip verwijs ik naar het verslag van het eerste team. De zienswijze van de schrijver op de wedstrijd van Hoogeveen 2 zal in dit verslag aan bod komen.

Zaterdagochtend om 10.50 uur stapte ik op de fiets naar het station. De vorige keer was ik 5 minuten later vertrokken en moest ik me nog haasten, wist ik nog. Nu was ik ruim op tijd. De machinist had er zin in en binnen de kortste keren had de trein mij naar Hoogeveen gebracht. Na nog een klein half uurtje lopen kwam ik als eerste aan bij ons clubgebouw Salawaku. De beheerder was reeds aanwezig en onder het genot van een heerlijk bakje koffie bespraken we deze historische dag.

Vroeger moest je nog een KNSB rating van zo minimaal 1800 hebben om überhaupt in aanmerking te komen om in de KNSB competitie te mogen spelen op zaterdag. De mindere goden speelden in de regionale competitie van de NOSBO op een doordeweekse avond. Ook erg leuk, maar soms kwam je dan ruim na middernacht pas thuis, als je bijvoorbeeld uit mocht spelen te Groningen. Gelukkig is twee jaar geleden de KNSB competitie losgekoppeld van de regionale, waardoor in principe iedereen op zaterdag kan spelen. In principe zeg ik, want je moet wel een heel team op de been weten te brengen. Vorig jaar lukte Hoogeveen het nog niet om een tweede team compleet te krijgen. Zelfs niet na wat telefoontjes in de Zuid-Drentse regio bij diverse verenigingen. Dit jaar was er echter zoveel animo binnen de club dat we voor het eerst een tweede KSNB team konden inschrijven!

Een nieuw team begint in de laagste klasse. Er is een nieuwe klasse 6A gekomen met daarin zes teams, waar er normaalgesproken acht teams zouden zijn. Echter de laagste klasse heeft ook gewoon het praktische probleem dat ‘de rest’ van de teams daar in terecht komen. De competitieleider van de KNSB heeft echter een goede oplossing bedacht: een halve competitie tegen de andere vijf teams en daarna nog een kruis- en een finaleronde. Dus uiteindelijk speelt elk team wel gewoon zeven wedstrijden, al zal de indeling van de laatste twee ronden pas in maart bekend zijn, maar dat zien we dan wel weer.

We beschikken in het stichtingsgebouw van de Molukse gemeenschap Salawaku over een ruime speelzaal. Zelfs met een dubbele bezetting van twee externe wedstrijden en daarmee tweeëndertig schakers, is er nog voldoende ruimte. Met het jaarlijks Paasschaaktoernooi passen er zelfs tachtig schakers in de zaal, dus we kunnen in de toekomst nog wel drie teams meer gaan huisvesten. Helaas waren er ditmaal geen Molukse temperaturen. De verwarming bleek te haperen en het werd op een gegeven moment best fris. Langs deze weg nogmaals excuses aan de bezoekers voor het ongemak.

We begonnen in de gebruikelijke opstelling, qua speelsterkte ingedeeld. De tegenstander deed hetzelfde, dus op alle borden waren de ratingverschillen minimaal en beloofde het een spannende wedstrijd te worden, en dat werd het!

Zelf speelde ik op bord 1 en dacht ik op zet vijf al een winnende aanval in te zetten. Mijn tegenstander had mij echter juist in deze situatie gelokt en ik moest oppassen dat ik geen materiaal verlies zou oplopen. Dat lukte nog net, maar ik had wel een forse ontwikkelingsachterstand. Erg druk was ik met mijn eigen partij dat ik niet alles van de overige borden heb meegekregen, maar ik doe een verwoede poging het toch in goede chronologische volgorde weer te geven.

Als eerste was Jan Peek klaar op bord 5. De monarch van de tegenstander leek ondanks diverse witte stukken om hem heen ook alleen te zijn en toen mat alleen voorkomen kon worden door dame verlies konden de felicitaties in ontvangst worden genomen. Bert speelde op bord 2 tegen de legendarische Jaap Ham. Jaap zijn verslagen zijn legendarisch, evenals zijn excentrieke verschijning. Bert en Jaap maakten er een mooie pot van. Op een gegeven moment was de muziek echter wel een beetje uit de stelling en Jaap bood remise aan. Bert speelde nog een paar zetten door, maar zag toen ook dat remise de verhoudingen goed weergaf. Remise was derhalve het resultaat voor beide échte schaakdieren, want liefhebbers van het schaakspel.

De derde uitslag kwam vanaf bord 7. Finn vertelde me later aan de bar dat als één van beide spelers de remise-achtige stelling zou forceren een nederlaag in het verschiet zou liggen; een gelijkspel derhalve. Een snelle blik op de overige borden deed mij vermoeden dat er waarschijnlijk wel een nipte overwinning behaald zou moeten kunnen worden. Zelf stond ik nog steeds onder druk. Weliswaar was de ontwikkelingsachterstand grotendeels weggewerkt, mijn tegenstander had een loperpaar en goede kansen op de koningsvleugel dankzij ver opgerukte pionnen. Ik besloot remise aan te bieden, je weet maar nooit. Mijn tegenstander speelde echter gedecideerd door, wat ik ook zou hebben gedaan had ik de witte legers onder mijn hoede. Tijdnood kwam voor mij nu wel echt in het zicht, vandaar een summiere opsomming over de laatste andere partijen, want het is mij ontgaan.

De chronologisch volgorde is mij onbekend, dan maar op volgorde van de borden. Op bord 3 moest Theo helaas in het stof bijten. Hij baalde er zichtbaar van, want de derde helft liet hij ditmaal verstek gaan. Op bord 4 zat een man met twee petten op. Jeroen is teamleider, maar Jeroen is in eerste plaats de wedstrijdleider. Mocht er ergens in de zaal bij één van de wedstrijden de inzet van de wedstrijdleider benodigd zijn, dan was dat Jeroen zijn primaire taak. Niet zeker wetende of de petten invloed hebben gehad op de partij, maar Jeroen bleek nog lang niet jarig. Al duurde dat nog maar een paar uurtjes. Langs deze weg nogmaals gefeliciteerd met je 33ste verjaardag! We tellen namelijk terug vanaf iemands verjaardag. ?? (smiley)

Op bord 6 behaalde Tino remise. Op bord 8 liet de puntenmachine Richard zich niet afleiden van zijn taak en hij haalde een vol punt binnen. De tussenstand was hiermee op 3,5 - 3,5 gekomen. Alleen bord 1 was nog in volle gang. Dankzij een penning had ik ergens een pion mee kunnen snoepen, maar het initiatief lag nog steeds bij de witte legers. De 40ste zet naderde en de tijdnoodfase begon serieuze vormen aan te nemen. De 40 zetten werden echter behaald en het half uur extra op de klok gaf wat lucht om kwalitatief weer wat betere zetten te spelen. Wit koos ervoor om de torens af te ruilen waarna er een eindspel ontstond met 4 pionnen en een loper voor wit tegen 5 pionnen en een paard voor zwart. En daarnaast uiteraard een witte en zwarte koning.

Officieel heeft de koning geen waarde, qua puntentelling, maar onofficieel worden er wel eens 4 punten toegekend aan het belangrijkste stuk van het schaakspel. Een koning heeft namelijk wel degelijk invloed op het spel. Het is dan wel niet zo snel als de andere stukken, het kan wel overal naartoe. Wit koos ervoor om de koning naar voren te spelen, terwijl terug misschien meer kans op remise had bewerkstelligd. Het gevolg was dat het zwarte paard zich in een snoepwinkel waande en de witte loper en de witte pionnen veelvuldig opjaagde. Pionverlies leek onvermijdelijk. Om dit te voorkomen werd het paard geruild tegen de loper, maar het eindspel bleek alsnog gewonnen voor zwart. Winst derhalve voor de zwartspeler en tevens voor Hoogeveen 2. Eindstand 4,5 3.5.

De winst van het tweede werd nog uitgebreid gevierd aan de bar. Ook nog het vermelden waard is de inzet van onze bardame en mascotte Esther. Ze had ditmaal voor het eerst ook gezorgd voor koeken, repen mars en nog meer lekkers voor maar een euro per stuk. Dus voor komende bezoekers naar Hoogeveen: er zijn voortaan wel versnaperingen beschikbaar. Doe er je voordeel mee! Het eerste team had de teamoverwinning ook al binnen, echter werd er nog op één bord doorgespeeld tot na 18.30 uur. Edwin zijn tegenstander hoopte nog op een misstap, die niet meer kwam. Toen kon het feest helemaal losbarsten. We gingen in polonaise naar de pizzeria waar het nog erg gezellig was tot in de late uurtjes. Ondergetekende moest daarna nog flink doorstappen naar het station om de trein te halen.

De conducteur bleek, gelijk aan zijn collega de machinist, er ook zin in te hebben. Hij floot op zijn welbekende fluitje en normaalgesproken mag je dan niet meer instappen. Brutalen hebben de halve wereld dus ik sprong nog net naar binnen, voor de deuren sloten. Ik vroeg de conducteur of dat nog wel had gemogen. Ach, zei hij. Overdag zijn we er wat strenger op dan ‘s avonds. Ik dacht bij mezelf: ‘misschien moet ik toch eens wat beter aan time management gaan doen’. Eerst tijdnood bij het schaken, dan bij het halen van de trein. De volgende keer vertrek ik toch maar weer vijf minuten eerder.

Marc Snuverink

R2Schaakclub Hoogeveen 21502Groninger Combinatie 514484½-3½
1.Marc Snuverink1757Henk van der Meer18161-0
2.Bert Janmaat1691Jaap Ham1701rem
3.Theo Witkamp1643Alex van Huisstede16400-1
4.Jeroen Bottema1568Menno-Peter van der Meer14450-1
5.Jan Peek1401Remy Netten12541-0
6.Tino Jonker1415Wim Krijnen1353rem
7.Finn Dullaart1439Broer Akkerboom1252rem
8.Richard Veninga1102Jane Kempenaar11191-0
programma

Meteen overwinning bij eerste wedstrijd 2e team

..

R1Jeugdschaak Noord Talentteam 11047Schaakclub Hoogeveen 215023-5
1.Noël Koene1453Bert Janmaat16910-1
2.Levi Sekema1471Marc Snuverink17570-1
3.Sander Wage1126Theo Witkamp1643rem
4.NOJeroen Bottema15680-1R
5.Gianluca Cioffi904Jan Peek14011-0
6.Tommaso Cioffi796Tino Jonker14151-0
7.Noël van der Veen909Finn Dullaart14390-1
8.Quinn van Dijk672Richard Veninga1102rem
programma

Stand

r56ARavMpBp12345
1.Groninger Combinatie 61592517½x534
2.Hoogeveen 21495516½3x45
3.Groninger Combinatie 51490416½5x44
4.WSG Winterswijk 3155541644x
5.Jeugdschaak Noord Talentteam 11308213½434x

Individuele resultaten

Hoogeveen 2Ro12345NWBrdkl RcTPRW-We
1.Marc Snuverink175911--0321.33z16551778+0.129
2.Bert Janmaat16931½1--31.33w16061882+0.679
3.Ruud Winkel1689--0-0202 17141429-0.878
4.Theo Witkamp1564½01-143.32w16221713+0.494
5.Jeroen Bottema15681r00-1313.81z15731450-0.477
6.Jan Peek1408010-1425.32w12481248-0.669
7.Tino Jonker14110½½-0415.82z13411148-1.279
8.Finn Dullaart13851½½-½47 12921383+0.051
9.Richard Veninga1116½10-½428 10951095+0.483