Bekerteams 2022-2023
Dit jaar weer een KNSB- en een NOSBO-bekerteam
KNSB-beker
In de eerste ronde werd gewonnen van Schaakwoude.
In de tweede ronde werden we uitgeschakeld door de Spassky‘s,
NOSBO-beker
Een andere opzet van de NOSBO beker: Bekerwedstrijden in drie ratingklassen:
Open klasse: Hoogeveen vrijgeloot in ronde 1, verslaat ESG in ronde 2, ... Groninger Combinatie 3 in ronde 3
Klasse t/m 1900: Hoogeveen wint van Lewenborg in ronde 1en van Oostermoer in ronde 2;maar werd uitgeschakeld door SISSA in ronde 3
In de klasse t/m rating 1650 doet Hoogeveen niet mee.
KNSB-beker ronde 2: Spreken is Silver
En zwijgen is goud. Wat betreft de uitslag, althans. Hoogeveen is gestrand in de tweede ronde van de KNSB-Beker, maar beleefde desondanks toch een geslaagde avond in Groningen. We schaakten tegen Spassky‘s, maar bij gebrek aan een eigen locatie vond de wedstrijd plaats bij Staunton.
Gelukkig bleek dat deze keer de zaal warm was en het bier koud, in plaats van andersom. Doordat onze chauffeur om klokslag 19:00 uur het gaspedaal flink induwde waren we al ruim van te voren aanwezig in de speelzaal. Op oranje krukken tegen een groene bar werd het WK-bracket nog eens doorgenomen. Nadat er een lieftallige barjuffrouw koffie had ingeschonken en het wedstrijdformulier van deelnemers was voorzien werd het tempo nogmaals uitgelegd en kon er begonnen worden.
De avond leek wat stroef te beginnen. Marten Berghuis speelde op bord 1 met wit tegen de Chinese variant van de draak. Gezien mijn laatste wedstrijdverslag moet ik er misschien bij vermelden dat dit geen grap is. Marten koos ervoor om paarden te ruilen, om zo zijn opponent uit de theorie te halen. Dat plan was in ieder geval gelukt, maar een groot voordeel leek er voor wit niet te ontstaan.
Op bord 2 speelde Robert Stalliga een lastige opening. Zijn tegenstander drukte wat pionnen door in het centrum, wat Robert een geïsoleerde pion op e5 opleverde. Teamleider Mostert leek er op dat moment nog het meest solide voor te staan. In een Siciliaanse variant was er aan beide kanten kort gerokeerd. Davin had een loperpaar, verder misschien een klein ruimtevoordeel. Het kostte zijn tegenstander in ieder geval de nodige bedenktijd. Hierdoor kon Davin de zaal eens goed in zich opnemen. Hij keek aan tegen een wand met een stuk of vier wilde dieren erop. Een jaguar, een tweetal olifanten en een logo van Van Der Valk.
Van de olifant heb ik als schaakopening nog wel eens gehoord, maar wie kent de toekan? En waarom speelden juist wij met ons gezicht naar deze muur? Waarom ben ik nu uit mijn concentratie? Ken ik een schaakopening die lijkt op een luipaard? Ik dwaalde weer af. Marc Snuverink stond trouwens een beetje symmetrisch na de opening, met een klein verschilletje wat niet direct in zijn voordeel leek te zijn.
Na een nieuw rondje langs de borden bleek dat mijn eigen stelling inmiddels drastisch verslechterd was. Na twee pionnen te hebben gewonnen bleek mijn toren op b1 hopeloos buiten spel te staan en daar voorlopig ook te blijven. Na De7 wel gezien te hebben, maar te hebben beoordeeld als onvoldoende, speelde ik b3 en even later kon ik inpakken. De trouwe viervoeter die aan het begin van de avond nog als mascotte werd bestempeld zag dit met lede ogen aan en gooide nog een laatste maal zijn witte manen in de lucht voor hij huiswaarts ging.
Silver zag de bui al hangen en besloot zijn avond dus elders voort te zetten. Als in een film wandelde hij door de automatische deur en verliet het strijdtoneel. Op dat moment gaf Davin op en stond het 1-0 voor Spassky‘s.
Eenmaal in de analyseruimte aangekomen voegde ook Robert zich niet veel later bij dat gezelschap. Robert had nog wel wat initiatief teruggekregen, maar de loper op g7 bleek niet van waarde door de pion op e5. Wit had duidelijk meer bewegingsvrijheid en dit kostte Robert uiteindelijk zijn partij. Hij kon niet anders dan toegeven dat zijn tegenstander ook wel erg goede zetten gespeeld had. Een 2-0 tussenstand, dus.
Terug in de speelzaal kreeg Marten de aanval van de draak over zich heen. Hier bleek hij niet tegen bestand. Hij mompelde nog wel iets over dat hij toch al nooit veel resultaat had met deze opening, maar het veranderde helaas niets aan de uitslag. Inmiddels 3-0 voor Spassky‘s en Hoogeveen was op dit moment dus definitief uitgeschakeld.
Marc was als laatste bezig en had halverwege wel wat activiteit gevonden. Op beide vleugels viel hij dingen aan, maar helaas verzandde de partij in remise. De tegenstander van Marc was ontevreden, omdat hij met wit weinig in de melk te brokkelen had. Marc was ook ontevreden, omdat hij het gevoel had beter gespeeld te hebben, maar door tijdgebrek niet de juiste voortzetting te hebben gevonden. In een stelling waar hij een kwaliteit minder had tegenover enkele pionnen koos hij voor eeuwig schaak.
Met beide spelers ontevreden leek remise een eerlijk resultaat. Achteraf bleek Marc wel gelijk te hebben, hij had stukwinst gemist omdat de dame er niet af zou gaan wegens een mat in 1. Jammer, Marc. De wedstrijd eindigde op deze manier in een 3,5-0,5 overwinning voor Spassky‘s. Hierbij nogmaals de felicitaties aan het team uit Groningen.
Hiermee kwam er een einde aan het KNSB-Bekeravontuur van Hoogeveen. Gelukkig zijn er nog twee bekerteams actief. Natuurlijk ons illustere NOSBO-Cup tot 1900 team, maar ook het team dat meedoet aan de open NOSBO-Cup. Daarnaast zijn er ook nog de NOSBO-Competitie, waar aanstaande donderdag alweer een wedstrijd op de planning staat, en de KNSB-Competitie.
Volgende week zaterdag vindt in die divisie namelijk een belangrijke wedstrijd plaats tegen Assen. Tevens is het intern op het moment erg spannend. Met het oog daarop werd vanavond ook nog even besproken welke spelers mogelijk promoveren en degraderen. Onze club staat nooit stil. Met zoveel wedstrijden is sensatie een garantie. Waarom? We houden van het spelletje. Davin Mostert.
R2 | Spassky's | 2080 | | Hoogeveen | 1911 | 3½-½ |
1. | Riemens, M.J. (Michael) | 2224 | | Berghuis, M. (Marten) | 2025 | 1-0 |
2. | Houtman, J. (Joop) | 2066 | | Stallinga, R.M. (Robert) | 1893 | 1-0 |
3. | Putten van, H.T. (Henk) | 2071 | | Mostert, D.C.J. (Davin) | 1890 | 1-0 |
4. | Veld van 't, M. (Menno) | 1959 | | Snuverink, M. (Marc) | 1837 | rem |
KNSB-beker ronde 1: Gewonnen van Schaakwoude
Hoogeveen was voor de eerste ronde KNSB beker vrijgeloot. In de volgende ronde zou een revanche match tegen de Spassky‘s wachten, de kampioen van vorig seizoen in 3A. Teamleider Davin kreeg een mailtje van Schaakwoude of we misschien toch wilden spelen voor de kans op revanche tegen de Spassky‘s, het zat zo. Schaakwoude wilde eigenlijk ook meedoen aan de KNSB beker ware het niet dat ze te laat waren een team door te geven. Koos Stolk (competitieleider KNSB) verwees de sympathieke Friezen door naar Davin en wij waren de beroerdste niet op de voorwaarde dat de wedstrijd op dinsdag avond 4 oktober in Hoogeveen gespeeld zou worden. Toen al het voorwerk gedaan was restte ons nog het werk achter het schaakbord.
Toparbiter Marc zorgde dat alles soepel verliep, deed de loting die ons de zwarte stukken op bord 1 en 3 gaf en startte de klokken iets na 19:30. Elez speelde een Zwitsers gambiet. Normaal gesproken spreken we van een Zwitsers gambiet na de zetten 1. f4 f5 2. e4 fxe4 3. Pc3 Pf6 4. g4 of nadat je een tactische remise speelt in de hoop op een gunstige loting de volgende ronde in een Zwitsers toernooi. In het geval van Elez was het een gambiet op het Zwitserse uurwerk naast het bord. In werkelijkheid komen die DGT klokken uit Nederland maar een kniesoor die daar op let.
Nadat alle spelers hun openingskennis op het bord tentoongespreid hadden kon worden geconcludeerd dat de witborden van Hoogeveen in het voordeel waren en vice versa voor Schaakwoude. De stellingen kwamen in het middenspel terecht en de meeste spelers waren weer aangewezen op hun eigen denkkracht, creativiteit en langste adem.
Gelukkig hoefde ik het na 4 dagen stoptober (*kuch kuch, oké oktober begon op een zaterdag dus 3 dagen) niet aan te laten komen op de langste adem. In elk geval rookte mijn tegenstander een zware pijp na wat onnauwkeurigheden, was de sigaar naar een blunder en was de resterende stelling een kolfje naar mijn hand. Een lichess analyse gaf een nauwkeurigheid met de computer van 97%. Nu maar hopen dat er geen Carlsen-Niemann taferelen gaan plaatsvinden de volgende ronde. Even een zijprongetje, wat als mensen die dingen zonder bluetooth of andere verbindingen voor hun plezier daar hebben zitten en ineens verdacht worden na een gênante vondst bij onverwachts fouilleren? Ieder z‘n ding maar niks voor mij.
In elk geval was de partij van Christiaan na de opening geen thrillseeker. Als ik het goed heb staat de gespeelde opening te boek als ambitieus voor zwart. Deze ambities werden de kop ingedrukt. Met kunst en vliegwerk werd het materiaalverlies beperkt tot een aantal- en tenslotte 1 pion, daarover later meer.
Osama rechtte zijn rug tegen een ruimteoverwicht van zijn tegenstander. Osama -niet claustrofobisch aangelegd- zocht naar tactische uitwegen en vond deze in een partij waarin een echo van zijn leven resoneerde. Hij zocht eerst zijn heil in het Hollandse en op dat terrein was het niet goed vertoeven. Als opgeleid veearts sprong hij fier om met zijn paarden (en deze voelen zich thuis in de wei, Osama werkt al jaren in Hoogeveen in de kaas (en wei)). De dienstdoende lopers van de tegenstander hadden geen antwoord op het kletterende dierendaggeweld. Osama vergaloppeerde zich niet en trok een vol punt over de streep.
Toen Elez. Een veelbelovende stelling bleef bij het niveau van cripto-influencer. Nog even zal de partij in de lichess-analyse de grote pieken (en dalen) hebben laten zien maar eenmaal vanuit death valley bleek de mount everest vooral een mooie herinnering. Een hoogtepunt dat (zelfs met Carlsen-Niemann taferelen?) niet meer bereikt zou worden. Death Valley was Elez‘s thuisbasis en de dubbele D promotie waarbij Elez een zet later zijn dame weer verloor zal wat extra zout in de wonden hebben gestrooid.
Dan nog een belofte, dat was Christiaan ooit ook voordat hij 13(!) keer clubkampioen werd. Toreneindspelen zijn berucht, Christiaan is dat niet. Christiaan is de rots in de branding en zijn behandeling van het toreneindspel bleek de verdedigingswerken van Gibraltar. Het winnende halfje werd op zijn naam geschreven.
Marten
Uitslag in Netstand
R1 | Hoogeveen | 1958 | - | Schaakwoude | 1949 | 2½-1½ |
1. | Sadallah, O.G. (Osama) | 2034 | - | Veen van der, R. (Ronald) | 1976 | 1-0 |
2. | Berghuis, M. (Marten) | 2018 | - | Lemstra, B. (Bart) | 1948 | 1-0 |
3. | Mol, C.A. (Christiaan) | 1950 | - | Broersma, S. (Sven) | 1965 | rem |
4. | Limani, E.L. (Elez) | 1829 | - | Heide van der, G. (Gerben) | 1908 | 0-1 |
Nosbo-beker, open klasse
NOSBO Open beker ronde 3: Uitgeschakeld door Groninger Combinatie
Groningen, 30 maart 2023.
Hoogeveen kan onderhand best een sterk team opstellen in de NOSBO-beker. Maar there’s always a bigger fish , Groninger Combinatie.
Een verslag van het team is (nog) niet ontvangen. De cijfers spreken voor zichzelf, en laten we maar geen naamgrappen maken over Abraham en die man uit Scheveningen aan bord 4.
B3 | Groninger Combinatie | 2129 | - | Hoogeveen | 2019 | 2½-1½ |
1. | Hagen van der, L.G.J. (Loek) | 2249 | - | Mellema, A. (Andries) | 2187 | rem |
2. | Schippers, M. (Maurice) | 2234 | - | Berghuis, M. (Marten) | 1925 | 1-0 |
3. | Clemens, A.H.P. (Adrian) | 2031 | - | Sadallah, O.G. (Osama) | 2063 | 0-1 |
4. | Mostertman, X.V. (Xander) | 2001 | - | Mostert, D.C.J. (Davin) | 1899 | 1-0 |
NOSBO Open beker ronde 2: El Clasico 1 nipt gewonnen
Emmen, 20 februari 2023.
De correspondent van dit team heeft het druk ...
R2 | ESG | 1960 | - | Hoogeveen | 2011 | 1½-2½ |
1. | Struik, M. (Marcel) | 1976 | - | Mellema, A. (Andries) | 2209 | 0-1 |
2. | Wageningen van, A.J.H. (Arie) | 2010 | - | Sadallah, O.G. (Osama) | 2035 | 1-0 |
3. | Brinks, J.W. (Jan Willem) | 1932 | - | Berghuis, M. (Marten) | 1921 | rem |
4. | Voss, J.H. (Herman) | 1922 | - | Stallinga, R.M. (Robert) | 1880 | 0-1 |
Nosbo-beker, klasse tot 1900
NOSBO_1900-beker ronde 3: De Formaliteit
Groningen, 24 maart 2023.
Hier bedoel ik niet mee dat het slechts een formaliteit zou zijn om de finale te halen. Integendeel, SISSA was een geduchte tegenstander. Hoewel we stiekem hoopten op een finale tegen ESG wisten we wat ons te doen stond in Groningen. En dat werd zeer serieus genomen. Ik betrapte mezelf erop dat ik opeens mijn achternaam onder de mails begon te zetten. Ook checkte ik dubbel of iedereen aanwezig was, de verzamel- en aanvangstijd wist en of de auto van onze chauffeur wel voldoende brandstof bevatte. Dergelijk formeel gedoe zijn we in Hoogeveen eigenlijk helemaal niet gewend.
Natuurlijk komen we georganiseerd voor de dag, maar er zit toch altijd een bepaalde ontspanning in, een soort souplesse. Dat was deze keer niet zo. Stipt en strikt leken de sleutelwoorden deze ronde. Marc Snuverink verscheen om 18:34 bij Davin, om daarna om 18:39 bij Christiaan aan te komen. Hiermee bereikten we precies om 18:45 ons eigen clubgebouw, Salawaku. Elez verontschuldigde zich meermaals, omdat hij om 18:48 arriveerde, 3 minuten na de afgesproken tijd. Marc wist het rechterpedaal echter wel te vinden en zodoende kwamen we keurig op tijd aan in het Denksportcentrum. Hier bleek Ria niet zo lekker van de kip kerrie van gisteravond. Om gezondheidsredenen hebben we deze keer dan ook maar geen gehaktballen besteld. Na enig koffieleuten verscheen toch ook onze tegenstander en konden we de opstellingen uitwisselen. We lootten wit op het eerste bord en begonnen rond 8 uur aan onze halve finale.
Christiaan Mol speelde op bord 2 en verzeilde in een opening die hij niet bleek te kennen. Zijn stukken leken wat immobiel, maar hij had er toch een pion aan over gehouden. De pion bleef behouden en het lukte Christiaan om zijn toren te activeren. In een toreneindspel met een pion meer was het echter toch lastig om de winst te vinden. De toren stond bij nader inzien toch niet heel goed en kon het punt niet forceren. Even dacht ik terug aan de partij die hij speelde in de eerste ronde, gelukkig bleef Christiaan nu geconcentreerd en liet hij de partij eindigen in remise. Een plusremise, maar ja, wat koop je ervoor? Uiteindelijk telt een halfje, niet meer en niet minder.
Elez Limani had zwart op het laatste bord van dit viertal en koos voor het Russisch. De witspeler bleek beter uit de opening gekomen en kon het ruimtevoordeel omzetten in een krachtige aanval. Dit resulteerde in een stelling waar zo’n beetje alle stukken van Elez werden aangevallen. Hij spartelde nog even met een stuk minder, maar moest toen toch erkennen dat deze Sissaan het toch wel erg sterk en mooi aangepakt had. 1,5-0,5 voor Sissa.
Teamleider Mostert moest hiermee dus op de overwinning gaan spelen. Na wederom een twijfelachtige opening kwam hij door wat nonchalance van zijn tegenstander op bord 3 een pionnetje voor. Ook Davin moest, net als Christiaan, inleveren op de activiteit van zijn stukken. Er was niet veel aan de hand, maar Davin moest risico nemen om er een winst van te maken. Tegen Oostermoer lukte dit goed, vanavond was het minder succesvol. Een paard gewonnen, maar twee pionnen verloren. Toen de keuze gemaakt moest worden tussen een beknelde koning en een toren die een pion moest tegenhouden of een paard behouden maar zelf geen pionnen meer overhouden koos hij voor het laatste. De zwarte koning was actiever, maar het witte paard zou de pion van zwart hebben kunnen slaan. Een remise was dus ook hier de uitslag.
Hiermee kwam de druk te liggen op onze kopman Marc. Hij leek te worstelen met good old Sjoerd Rookus in een partijtje Wie kent zijn theorie beter? . De winnaar hiervan leek Sjoerd, daar hij een paard op e3 plantte en Marc het daar even moeilijk mee had. Even later leek de schade mee te vallen en uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord met twee dames en wat pionnen. In tijdnood trapte Marc in een matje, wat de definitieve nekslag voor Hoogeveen inhield. 3-1 Sissa.
Helaas bleek het bekeravontuur tot 1900 rating hier te eindigen. Het stukje getiteld de platte kar zal dus niet geschreven worden. De successen van dit team hebben er wel voor gezorgd dat enkele leden van Hoogeveen hun rating zijn gaan drukken, om volgend jaar mee te mogen doen in dit fameuze viertal. Het was ook een mooie reeks wedstrijden, een reeks die jammer genoeg voor ons te vroeg eindigde. In de auto concludeerden we wel dat er niks op af te dingen viel, de overwinning was niet gestolen. Omdat er aanstaande donderdag nog een halve finale gespeeld wordt, die om een finaleplek in het open toernooi, wacht ik toch nog even met het weer vol zetten van mijn schoorsteenmantel.
Davin Mostert
R3 | SISSA | 1839 | - | Hoogeveen | 1857 | 3-1 |
1. | Rookus, S.P. (Sjoerd) | 1885 | - | Snuverink, M. (Marc) | 1823 | 1-0 |
2. | Pouw, M. (Marcel) | 1833 | - | Mol, C.A. (Christiaan) | 1933 | rem |
3. | Roorda, M. (Maarten) | 1838 | - | Mostert, D.C.J. (Davin) | 1910 | rem |
4. | Manenschijn, W. (Wouter) | 1798 | - | Limani, E.L. (Elez) | 1763 | 1-0 |
Naschrift webmaster: Onze correspondent van dit bekerteam leek deze dag nogal afgeleid door de verwikkelingen rond het Nederlands Elftal. Zorgen rond de voorbereiding van Oranje op dit interlandweekend en over Koemans keuze tegen de Franse Verdediging. Gezien eerdere bijdragen van hem aan deze pagina zal hij wel opgelucht zijn dat Gibraltar maandag naar Rotterdam komt!
NOSBO_1900-beker ronde 2: Onbeschrijflijk
Hoogeveen, 12 januari 2023 ∼ Sommige avonden zijn met geen pen te beschrijven. Ik zal toch een poging doen, de bekerwedstrijd Oostermoer tegen Hoogeveen was er namelijk zo eentje. Het was een verlate kerstgedachte of een geste vanuit gastvrijheid, de route was in ieder geval perfect voorafgaand aan de wedstrijd doorgegeven door onze contactpersoon. Een uitgebreide beschrijving met foto’s en parkeermogelijkheden. Mede daardoor waren we ruim op tijd bij de speellocatie aangekomen in Zuidlaren. Dat, en doordat onze chauffeur besloten had om niet meer te gaan tanken. Daarover later meer.
We kwamen aan in een gezellige ruimte, waar de borden al opgezet waren en de ambiance niets te wensen over liet. Een aantal bekerborden die langs de raamzijde waren gepositioneerd, zodat het rokend publiek niets hoefde te missen. Een barretje met voor-Oekraïne-oorlogse prijzen (een snelle rekensom leerde ons dat het verschil in de drankprijzen de kosten van een taxi heen en weer helaas niet zou dekken). Een ruime analysetafel en een aquarium met tropische vissen. Ik weet niet, maar sinds Silver de hond heb ik toch wel iets gekregen met dieren bij schaakwedstrijden. Een zwarte platte vis, wat kleine blauwe vissen en nog een witte sluierstaartachtige waren getuigen van een memorabele bekeravond in het noorden van Drenthe. Toen alle spelers binnen waren mocht het wedstrijdformulier worden gefotografeerd voor de supporters die de wedstrijd volgden vanuit Hoogeveen.
Aan bord 3 hadden we Elez Limani zitten. Na een mooie partij laatst in de NOSBO competitie had eigenlijk niemand er rekening mee gehouden dat hij de winst zou laten liggen, laat staan verliezen. Hij had na een dameruil en goed spel twee pionnen gewonnen, maar liet een toren binnen op g2. Een pionnetje, nog een ander pionnetje, daarna lopers op b3 en c3. Het begon er steeds enger uit te zien. Toen de toren op a2 kwam en mat op a1 niet meer voorkomen kon worden gaf Elez op. Het enige wat Elez nog kon doen was een biertje van €1,50 bestellen en proberen zich te revancheren als het zou uitdraaien op snelschaken.
Leo Spaans viel in en mocht op bord 4 met de zwarte stukken laten zien wat hij kon. Een dubbele fianchetto aan de koningszijde en wat onduidelijkheid op de damevleugel zorgden ervoor dat ik niet precies wist hoe dit af zou lopen. Toen ik even later terug kwam bij Leo zag ik dat hij een kwaliteit en een pion achter stond, weer even later liep hij slechts nog als toeschouwer door Zuidlaren. 2-0 in het voordeel van Oostermoer.
Geen gunstige stand, zeker niet bij een bekerwedstrijd waar er vier tegen vier gespeeld wordt. Een gelijkspel was het hoogst haalbare en dat was op voorhand toch niet de insteek geweest. Marc Snuverink stond na de opening erg prettig met zwart, maar moest dit voordeel nog wel zien om te zetten in resultaat op bord 2. Na een stuk gewonnen te hebben ruilde hij twee lichte stukken voor een toren. Met drie lichte stukken tegen een toren zag het er al gewonnen uit en toen de toren ook nog eens werd opgesloten werd de stand teruggebracht naar 2-1.
Kopman Mostert moest voor de tweede keer deze week recht buigen wat krom is door een remisestelling om te zetten in winst. Toen er op de damevleugel niets meer te halen bleek begon hij een koningsaanval, welke ook niet helemaal doorsloeg. Plotseling zag hij na oeverloos manoeuvreren een kans om een pionnetje te winnen, waarna zijn tegenstander in tijdnood een paard gaf voor een pion. Met paard en loper tegen loper en allebei twee pionnen moest het eindspel nog behoedzaam worden uitgespeeld. Deze zetten waren onbeschrijflijk. Niet eens zo zeer van schoonheid of effectiviteit, maar meer doordat de twee pennen die Davin bij zich had allebei de geest gegeven hadden en de twee pennen in zijn andere jaszak onder een portefeuille en een telefoon begraven lagen. Leo stopte hem vlug een goedschrijvend exemplaar toe, waardoor Davin aan de notatieplicht kon voldoen en het eindspel kon uitspelen. 2-2, snelschaken!
Snel werd er nog even een plasje gedaan, wat drinken gehaald, een sigaretje gerookt en er werden wat snelschaakspieren opgewarmd. Want ja, hoe vaak gebruik je die nu? Elez wilde nog net een verhaal gaan vertellen, maar werd onderbroken door de wedstrijdleider. Hij had Leo al meermaals zien gapen en er werd beaamd dat hij normaal gesproken ook al lang op bed zou liggen. De regels werden doorgenomen, het startsein werd gegeven door de wedstrijdleider. De partijen begonnen zo tegelijkertijd. Helaas heb ik er niet veel van gezien, omdat ik zelf speelde. Elez bleek al klaar te zijn, want ik zag Leo in mijn ooghoek naast zijn bord staan en roepen, 2-0!
Marc en ik waren nog bezig. Beiden niet wetende dat we niet 2-0 voor stonden, maar alweer 2-0 achter. Marc maakte wederom gehakt van zijn sympathieke tegenstander, die ervan baalde dat hij niet een derde keer tegen Marc mocht spelen. 2-1, maar dat wist ik toen niet. Ik had een tijdvoordeel en door een defensieve zet van mijn tegenstander kwam kreeg ik steeds meer initiatief. Ik won wat materiaal en met een trucje liet ik mijn tegenstander in een stikmat trappen, die achteraf dus goed bleek te zijn voor een nieuw gelijkspel: 2-2. Omdat in dit geval de uitslag van het laatste bord in de reguliere wedstrijd vervalt, waren we met een 2-1 zege toch nog door in de NOSBO-Cup tot 1900!
Het verloop van deze avond begon terug in de auto pas door te dringen. Toen de spanning eraf viel bleek dat we toch wel heel veel mazzel gehad hadden. Met deze living on the edge instelling besloot Marc nog steeds niet te gaan tanken en de terugweg werd een live verslag van de brandstofmeter. Het dashboard begon rond Beilen veel weg te hebben van een flipperkast uit de jaren ’80, met alle knipperende lampjes en signaaltjes. Inmiddels was het ook al na twaalven, wat betekende dat vrijdag de dertiende inmiddels was begonnen. Een periode van stilte en concentratie (of angst om richting de dichtstbij zijnde pomp te moeten gaan lopen) was pas voorbij toen het plaats maakte voor een zucht van opluchting op het moment dat we de afslag Hoogeveen genomen hadden. Ook hier hadden we Vrouwe Fortuna niet tegen ons. Zoals gezegd een zeer gedenkwaardige avond, die we uiteraard vervolg willen gaan geven in de halve finale van dit toernooi. Het zal nog even duren voor we weten wie er aan ons gekoppeld is, maar ook dan zullen we wederom ons best doen om onbeschrijflijke schaakgeschiedenis te schrijven.
Davin Mostert.
R2 | Oostermoer | 1726 | - | Hoogeveen | 1813 | 2-2 |
1. | Meirink, J. (Johan) | 1760 | - | Mostert, D.C.J. (Davin) | 1877 | 0-1 |
2. | Groot de, H. (Harry) | 1603 | - | Snuverink, M. (Marc) | 1804 | 0-1 |
3. | Graaf de, J.E. (Hans) | 1651 | - | Limani, E.L. (Elez) | 1845 | 1-0 |
4. | Steevensz, C. (Carel) | 1889 | - | Spaans, L. (Leo) | 1726 | 1-0 |
NOSBO_1900-beker ronde 1: Alle ogen op Hoogeveen
Hoogeveen, 22 nov. ∼ Waar in grote delen van de wereld volop gekeken wordt naar een kampioenschap in Qatar, bleek schaakminnend Noord-Nederland zich vooral te richten op een nieuw en spectaculair toernooi. We hebben het natuurlijk over de NOSBO-Cup voor spelers met een rating tot 1900. Maar liefst 5 ploegen waren vrijgeloot voor de eerste ronde, maar dat gold niet voor Hoogeveen. In de ouverture van dit hagelnieuwe bekertoernooi nam Hoogeveen het namelijk op tegen een oude bekende, Lewenborg. Gevoelige lezers dienen hier nu te stoppen. Vorig jaar heeft Lewenborg namelijk een genadeloze klap uitgedeeld door Hoogeveen in het open toernooi na snelschaken uit te schakelen. Zowel in de reguliere wedstrijden als in de 3+2 partijen vielen de stukken nog sneller van het bord dan one-love banden van de armen van aanvoerders op een WK. Vandaar dat deze bekerkraker ook enig publiek trok en het een spannende avond beloofde te worden.
Hoewel er met een wat korter tempo gespeeld werd duurden alle partijen in deze 4 tegen 4 match tot in de tijdnoodfase. Leo Spaans speelde op bord 4 tegen de Senegalese variant van de Caro-Kann. Voor de lezers die niet zo thuis zijn in de openingstheorie, dit is een blok van vier achterin, pionnen op f7, f6, g7 en g6. Het leek erop dat Leo deze opening toch nog eens moet bekijken, want een thematisch offer had hij niet voorzien. Leo leek er aardig uit te komen en een loper tegen een pion aan dit alles over te hebben gehouden, maar stond wel behoorlijk open. Hij kreeg op dat moment remise aangeboden en snelde naar teamleider Mostert.
Davin, die nog de meeste tijd over leek te hebben, keek de borden na en concludeerde dat alle borden op dat moment gelijkwaardig waren. Elez Limani had op bord 3 namelijk zojuist een klein wonder verricht door na een hele avond met een stuk minder gespeeld te hebben, de g-pion van de witspeler in beslag te nemen en zo af te wikkelen naar een remisestelling. De randpion zou immers niet verder komen. Christiaan Mol gebaarde echter vanaf het eerste bord dat er doorgespeeld moest worden. Hoewel Christiaan er niet slecht voor stond, nam Davin dat advies maar over en Leo speelde verder.
Elez bleek even later als eerste klaar, de partij was inderdaad geëindigd in een remise. Hoe Elez niet gezien kon hebben dat de grote afruil in het middenspel zou leiden tot stukverlies is me onduidelijk gebleven. Zelf zij hij erover dat hij dit jaar nog niet zo slecht gespeeld had als vandaag. Wellicht dat hij er met zijn gedachten niet bij was door de wedstrijd tegen Brazilië, die Servië vrijdag moet gaan spelen. Op deze manier toch nog remise houden is echter wel sterk, dus knap herpakt van Elez.
Davin zag Christiaan op dat moment een pion voorsprong nemen in een toreneindspel, Leo raakte onder de druk vandaan en ruilde wat zware stukken af. Davin speelde ondertussen een eindspel op z’n Duits. Met een klein trucje kon Davin de zwarte koning op de 8e rij houden en mat voorkomen kostte een toren. Dat er inmiddels een paard, een loper en een toren rondom de witte koning stonden mocht voor zwart niet meer baten. 1,5-0,5 tussenstand.
De laatste twee partijen moesten dus een punt opleveren, bij een remise en een verlies zou er wederom gesnelschaakt moeten worden. Twee keer verliezen leek niet te gaan gebeuren, maar je weet het natuurlijk nooit. Daarom was het zeker nog even spannend in het slot van deze eerste knock-out ronde. Ik vind het jammer dat ik dit voor de volledigheid toch in het verslag moet opnemen, maar Christiaan verloor uiteindelijk zijn eindspel. Ondoordacht ruilde hij torens af, waarna wit met een krachtig pionzetje de baan vrijmaakte voor de pion op de h-lijn. Christiaan gaf direct op en ik hoop dat hij in de nacht van dinsdag op woensdag nog heeft kunnen slapen. Zelf gaf hij aan de bar te kennen daar weinig moed op te hebben. Jammer, Christiaan!
Don Leo liet zien dat het eindeloze snelschaken op vrijdag- en zaterdagavonden zijn vruchten afwerpt. In tijdnoodfase was zijn tegenstander inmiddels door zijn vlag gegaan, iets wat beide spelers trouwens niet hebben opgemerkt tijdens de partij. Leo speelde zijn stelling uit en kon de winst ook op die manier afdwingen. Goed gedaan, Leo. Hiermee werd de eindstand bepaald op 2,5-1,5 en stootte Hoogeveen direct door naar de kwartfinales van dit prestigieuze toernooi.
Davin Mostert.
R1 | Hoogeveen | 1831 | - | Lewenborg | 1680 | 2½-1½ |
1. | Mol, C.A. (Christiaan) | 1950 | - | Dijkhuizen, K.G. (Klaas) | 1824 | 0-1 |
2. | Mostert, D.C.J. (Davin) | 1862 | - | Veen van, J.W. (Jan Wiebe) | 1705 | 1-0 |
3. | Limani, E.L. (Elez) | 1829 | - | Frieswijk, R.A. (Rudy) | 1580 | rem |
4. | Spaans, L. (Leo) | 1682 | - | Prins, P.A. (Albert) | 1611 | 1-0 |
|