Schaakclub Hoogeveen

Kampioenschappen

Verslagen van de schaakjeugd van Hoogeveen op regionale en nationale kampioenschappen, individueel of als team

seizoen 2023-2024

Dieuwke Inia presteert goed op NK

Nat_Pupillendag
Dieuwke Ina vlak voor het begin van het toernooi.
Foto Jeroen Bottema

Spijkenisse, 22 juni -- Dieuwke Inia heeft zich kranig geweerd tijdens het NK Schaken voor meisjes tot en met 9 jaar. Het toernooi werd gespeeld tijdens de Nationale Pupillendagen in Spijkernisse. Ondanks een gebrek aan ervaring eindigde Dieuwke bijna in de Top 10.

Dieuwke was vooraf behoorlijk zenuwachtig. In Spijkernisse kwamen de 160 beste schakers van Nederland onder de 9 jaar bij elkaar. De meesten spelen bijna elk weekend wel een toernooi. Voor Dieuwke is dit niet het geval. Ze begon het toernooi duidelijk met zenuwen. De eerste partij ging nog snel verloren, maar daarna bood ze partij na partij meer tegenstand. Na de middagpauze wist ze in twee partijen achter elkaar punten te scoren. Met een beetje geluk had ze daarna nog meer punten kunnen scoren en in de top 10 kunnen eindigen.

Met de Nationale Pupillendag zit het schaakseizoen er nog niet op voor de jeugd. Op zaterdag 6 juli wordt het Noord-Nederlands Jeugdkampioenschap nog gespeeld in Hoogkerk.

Meer op de toernooisite

Dieuwke Inia is schaakkampioen na spannende strijd

NPK_FGH
vlnr:jeugdleider Jeroen Bottema met Dieuwke, Jack, Yenz en Nathan.
Foto Janneke Inia

Hoogeveen -- Schaakclub Hoogeveen is weer een kampioen rijker. Dieuwke Inia werd zondag Noordelijk kampioen tot en met 9 jaar. Dieuwke mag nu naar het Nederlands Kampioenschap. Twee andere jeugdleden van de schaakclub misten net een ticket voor het NK.

Dieuwke had een heel spannend toernooi. Met nog twee ronden te gaan stond ze een punt achter op haar concurrent voor de meisjestitel. In de voorlaatste ronde wist ze knap te winnen van een jongen met een flink hogere rating. Omdat haar directe concurrente verloor, eindigde beiden gelijk en moest een snelschaakbarrage de beslissing brengen. Deze barrage was zeer spannend, maar uiteindelijk was Dieuwke de beste.

Jack Kappers en Yenz Nijman speelde ook een erg goed toernooi. Ze speelden in een andere leeftijdscategorie en hadden bij het ingaan van de laatste ronde nog een kans op een plek bij de eerste drie. Dat is erg knap. Voor Jack was dit zijn tweede toernooi en voor Yenz zijn eerste. Helaas duurde het toernooi net te lang voor hen om een prijs mee naar huis te kunnen nemen.

Nathan Liu speelde ook een goed toernooi. Hij wist het elke partij lang vol te houden en wist uiteindelijk twee partijen te winnen.

Verslagen, resultaten en partijen op de toernooisite

Besher Mousa valt in de prijzen op NK

NK_E
Foto Schaakclub Hoogeveen

Tilburg 29-30 maart 2024 -- Besher Mousa is in het paasweekend met een achtste plaats in de prijzen gevallen bij het NK Schaken tot en met 10 jaar. Een knappe prestatie. De eerste dag liet Besher erg goed spel zien, terwijl hij op de tweede dag veerkracht toonde.

Het toernooi vond zoals gebruikelijk in Tilburg plaats. Op de eerste dag speelde Besher de ene goede partij na de andere. Hij wist vier van de vijf wedstrijden te winnen met mooi spel. De enige nedelaag was tegen de koploper na die eerste dag. Besher zelf stond derde.

De eerste partij van de tweede dag ging weer erg goed, maar net op het moment dat hij zijn tegenstander mat wilde zetten, verloor hij zijn dame en daardoor de partij. Direct daarna moest Besher tegen de als eerste geplaatste speler. De emoties zaten nog hoog en Besher verloor ook deze partij. Gelukkig was er daarna een pauze. Besher herstelde zich goed in deze pauze en wist 1,5 punt uit de laatste twee partijen te halen. Daarmee werd hij achtste en won naar eigen zeggen de mooiste beker ooit.

Anders jeugdschakers waren paaszaterdag actief in Damwoude. Hugo Roeten wist hier derde te worden in zijn groep.

Verslagen, resultaten en partijen op de toernooisite

Thomas Roeten laat talent zien

Nosbo_E
Foto NOSBO

Groningen, 10-11 februari 2024

Thomas Roeten heeft dit weekend een gooi gedaan naar een plaatsing voor het NK Schaken tot en met 14 jaar. Zoals vooraf verwacht slaagde hij daar niet in. Toch liet hij met veel mooie partijen en twee punten zien uit het juiste hout gesneden te zijn.

Thomas zit niet nog niet zolang op schaken en heeft ook niet zoveel ervaring. De kwalificatietoernooien voor het NK tot en met 14 moet in landelijke toernooien worden behaald. Dit betekent dat er dit weekend een ijzersterk deelnemersveld in Grongingen was. Thomas had de pech in de eerste ronde vrij te zijn. Daarvoor krijg je een punt, maar het betekend ook dat je daarna de beste deelnemers krijgt. Thomas verloor, door gebrek aan ervaring, telkens in het begin van de partij materiaal. Hij bleef vechten en kwam telkens weer in de partij. Twee keer leidde dat zelfs tot een remise. De laatste partij had hij misschien zelf wel kunnen winnen.

Nena Bruins uit Assen, die ook getraind wordt door de jeugdleider van Hoogeveen, haalde het NK voor de meisjes tot en met 14 jaar net niet. Nena speelde een goed toernooi, maar had de pech dat ze in haar zaterdagavondpartij, net een tegenstander in bloedvorm tegenkwam.

Verslagen en resultaten op de NOSBO-site

Besher Mousa mooi tweede op Noordelijk Kampioenschap

Nosbo_E
Foto Schaakclub Hoogeveen

Groningen, 4 februari 2024

Besher Mousa mag voor de derde keer naar het NK Schaken t/m 10 jaar. Besher werd zondag tweede bij het Noordelijk Kampioenschap. Hij bereikte deze ereplaats na een fenomenale eindsprint. Dieuwke Ina deed ook mee en behaalde een uitstekende score van twee punten.

Omdat de jeugdschakers uit Groningen en Drenthe zo goed presteren, mogen er dit jaar vijf spelers uit dit gebied rechtstreeks naar het NK. Besher was vooraf als derde geplaatst, maar de tegenstand was sterk. Na een gelukkige remise en een ongelukkige nederlaag in ronde twee en drie, had Besher heel wat te doen.

Hij liet echter zien meer dan opgewassen te zijn tegen deze taak. Hij wist de ene na de andere partij met groot gemak te winnen. Dit leverde hem een mooie tweede plaats op. Hij mag nu voor de derde keer met Pasen meedoen aan het NK t/m 10 jaar.

Dieuwke ziet schaken vooral als gezelligheidsport, maar dat ze er ook echt was van kan, bewees ze tijdens dit toernooi. Dieuwke is nog maar 8 jaar en op papier was ze de zwakste schaker. Toch wist ze twee mooie punten binnen te halen.

Verslagen en resultaten op de NOSBO-site

Nena Bruins zet mooi prestatie neer

NJKT
Foto Schaakclub Hoogeveen

Apeldoorn, 18 november 2023

Nena Bruins van Schaakclub Hoogeveen heeft een mooie prestatie neergezet op het eerste landelijke kwalifikatietoernooi voor het het NK t/m 14 jaar. Ze wist zich weliswaar net niet te plaatsen voor het titeltoernooi, maar liet in Apeldoorn wel zien dat ze daar thuishoort.

Vooraf was de verwachting dat het een zwaar toernooi voor Nena zou worden. Het eerste kwalificatietoernooi is traditioneel het moeilijkste om je te plaatsen, maar Nena liet zien dat ze het afgelopen jaar veel geleerd heeft. Dat is nog maar de periode dat ze serieus schaakt.

Het toernooi in Apeldoorn ging over twee dagen. Na de eerste dag lagen alle kansen nog open. Toen Nena de eerste partij van de tweede dag wist te winnen maakte ze een serieuze kans op plaatsing voor het NK. In de volgende partij moest ze tegen de stekste speler en latere toernooiwinnares. Het werd een lange partij waar de kansen beide kanten opging. Nena wist twee keer een gewonnen stelling te bereiken, maar uiteindelijk gaf de ervaring van haar tegenstandster de doorslag.

In het nieuwe jaar zijn er nog drie kwalificatietoernooi. Met de ervaring van het afgelopen weekend moet het gek lopen wel Nena zich niet plaatsten voor het NK, dat in de voorjaarsvakantie in Groningen wordt gehouden.

Toernooisite