Kampioenschap Basisscholen

‘t Oelebröd weert zich kranig in Noordelijke schaakgeweld

NOSBO schoolschaak 2024
Het team van ‘t Oelebröd vlak voor een wedstrijd.
Foto Jeroen Bottema

Hoogkerk -- Het team van ‘t Oelebröd uit Ruinen heeft zich kranig geweerd tijdens de Noordelijke finale van het scholen schaakkampioenschap. Weliswaar wisten de jongens zich niet te plaatsen voor de landelijke halve finale, maar ze lieten stuk voor stuk zien veel geleerd te hebben de afgelopen weken.

Vorige week werd de school derde van Drenthe. In de Noordelijke finale bleven Vincent Vis, Wout Rumpt, Valentijn Opmeer en Jan-Wietse Klijn in de winning mood. De eerste wedstrijd werd dik gewonnen en ‘t Oelebröd stond aan kop. Daarna kwam de realiteit. Schaken tegen scholen waar schaken vast op het programma staat, is toch wel moeilijk. Desondanks schitterden de spelers van de school uit Ruinen om de beurt met een hele mooie partij. Zo werd elke match spannend, maar ging toch verloren.

Verslagen en resultaten op de toernooisite.
een quote: De hele top 5 mag zich dan ook gaan bewijzen op het NK. Door de goede resultaten in voorgaande jaren mogen (ook) dit jaar maar liefst 5 scholen uit Groningen/Drenthe meedoen aan het NK.

Brons voor ‘t Oelebröd op Drents Scholenkampioenschap

Drents BSK 2024
Het team van ‘t Oelebröd
Foto Jan van Os

Hoogeveen -- ‘t Oelebröd uit Ruinen is derde geworden op het Drents kampioenschap schaken voor basisscholen. De basisschool heeft zich daarmee geplaatst voor de Noordelijke finale die volgende week wordt gespeeld. Het team van 10-14 uit Hoogeveen deed het ook goed, maar plaatste zich niet.

De jongens van ‘t Oelebröd lieten zien erg goed te kunnen schaken. Het toernooi werd gedomineerd door twee scholen uit Assen, waar schoolschaken vast op het programma staat. Het viertal uit Ruinen werd vlak achter deze twee scholen derde en maakte het deze teams nog knap lastig. Eén van de wedstrijden tegen de top scholen werd met 2-2 gelijkgespeeld, maar ‘t Oelebröd had net zo goed kunnen winnen.

Buiten de top 3 waren de krachtsverhoudingen erg klein. Veel wedstrijden werden dan ook 2-2 gelijkgespeeld. Het viertal van 10-14 speelde ook vaak gelijk. Met een beetje geluk hadden ze enkele wedstrijden gewonnen. Dan hadden ze ook kunnen meedoen in de strijd om een plaatst in de Noordelijke finale van volgende week in Hoogkerk.

‘t Oelebröd pakt schaaktitel voor scholen

BSK Hoogeveen 2024
Team ‘t Oelebröd

Hoogeveen, 31 januari 2024

De prijs van het Basisscholen kampioenschap schaken van Hoogeveen en De Wolden ging dit keer naar ‘t Oelebröd. De basisschool uit Ruinen mag zich een jaar lang de beste schaakschool van Hoogeveen en De Wolden noemen. Het eerste team van 10-14 werd tweede en mag samen met ‘t Oelebröd naar de Drentse finale.

Het toernooi werd voor de tweede keer bij RSG Wolfsbos gehouden. Deze school vindt schaken belangrijk en heeft ook een eigen schaakclub. De faciliteiten in de aula van de locatie Groene Driehoek waren weer uitstekend. De scholen die eerste en tweede werden waren vooraf ook favoriet omdat twee talentvolle spelers van Schaakclub Hoogeveen op deze scholen zitten. Toen het onderlinge duel in de tweede van vijf ronden in het voordeel van ‘t Oelebröd uitviel, leek het toernooi al beslist, maar het werd uiteindelijk toch nog spannend.

Meestal is het rustig tijdens een schaaktoernooi. Deze keer ging dat iets anders. Met 42 deelnemers was er een recordaantal deelnemers. Vele kinderen speelden voor het eerst een schaaktoernooi. Er waren zelf kinderen bij die speciaal voor dit toernooi schaken hadden geleerd. Dat zorgde voor veel rode koontjes bij de deelnemers. Zodra een partij klaar was gingen de deelnemers snel hun uitslag doorgeven aan de wedstrijdleider om vervolgens nog een vriendschappelijke potje te spelen, uitleg te krijgen van een van de schaakdocenten of te genieten van de vele versnaperingen. Zo werd de belangrijkste doelstelling gehaald en werd het vooral een gezellig toernooi.

10-14 moest vanaf de tweede ronde in de achtervolging. Hier slaagde het team goed in. De ene na de andere match werd gewonnen. Zo werd het op het laatst dus toch nog spannend. Zeer spannend zelf. Oorzaak daarvan was de Eben-Haezerschool uit Hollandscheveld. Dit team was vorig jaar nog tweede geworden. Dit jaar ging het in het begin iets minder, maar aan het eind van het toernooi kwam het goed terug en zorgde ervoor dat de eindstand bijna op de kop werd gegooid.

In de laatste ronde moesten ‘t Oelebröd en de Eben-Haezerschool tegen elkaar. Gelijkspel zou voldoende zijn voor een eerste plaats voor de Ruiners. Binnen de korste keren stonden ze echter met 0-2 achter. Dat betekende dat ze de laatste twee partijen moesten winnen om kampioen te worden. Het werd vrij snel daarna 1-2. Alles hing nu van de laatste wedstrijd af. Als deze remise werd zou er zelfs nog een barrage gespeeld worden. Alle kinderen stonden vol spanning toe te kijken. Het werd een partij die erg spannend was. De speler van ‘t Oelebröd stond eerst voor, maar zijn tegenstander kwam goed terug, maar uiteindelijk won ‘t Oelebröd toch en mochten ze zich kampioen noemen.

Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking. De jonge schakers stonden al in drommen om het grote scorebord toen wedstrijdleider Jeroen Bottema werd weggeroepen. RTV Drenthe was langgekomen voor een interview op de radio. Dit was live, dus dat ging even voor. Het mocht het plezier bij de kinderen niet drukken. Toen Bottema terugkwam en vroeg of de kinderen het leuk hadden gehad, klonk het keihard JA door de zaal.

De bekendmaking van de eindstand was spannend voor drie scholen. Er was namenlijk ook een beker voor nummer 3. Hiervoor zijn drie scholen bijna gelijk geeindigd. Na de druk op de knop bleek dat de derde prijs naar het tweede team van 10-14 ging.

BSK 2023