Schaakclub Hoogeveen

Teamkampioenschappen jeugd


Jeugdschakers laten veerkracht zien

1 oktober 2022


De jeugdafdeling van Schaakclub Hoogeveen deed afgelopen weekend mee aan de halve finales van het Nederlands Kampioenschap D (t/m 12 jaar). Een gedeelde elfde plek was een meer dan prima prestatie. Vooraf was duidelijk dat dit een zware middag zou gaan worden. Het team kwam uit met twee spelers die normaal in een leeftijdscategorie lager spelen en een invaller.

De eerste wedstrijd was meteen een zware tegen een van de favorieten uit Amstelveen. De nederlaag was dan ook geen verrassing. De ronde daarna had het team pech om vrij te zijn. Dat betekende in de derde ronde opnieuw een sterke tegenstander. Nijmegen was dan ook duidelijk de betere. In de vierde ronde had het team met Almelo de eerste tegenstander tegen wie men kansen had. Even leek het goed te gaan. Lyvia de Jonge kreeg in het begin een zeer goede stelling op het bord, maar uiteindelijk was dat niet voldoende om een nieuwe nederlaag te voorkomen.

In de laatste ronde was een schaakvereniging uit Arnhem de tegenstander. Er stond veel op het spel: een plek in de middenmoot of een plek in het achterveld. Het werd de middenmoot. Het team liet zien uit veerkracht te beschikken. Eerst zette Hugo Roeten zijn tegenstander op een knappe manier mat, daarna wist Joas Dekker zijn tegenstander te verschalken en tenslotte was het Besher Mousa die een eindspel naar winst voerde.

De Hoogeveense schakers hebben laten zien over genoeg talent te beschikken. Dat betekent dat men over een paar jaar, met meer ervaring, mee kan spelen om de topplaatsen.

Hoogeveen NK D

Op de foto van links naar rechts: Besher Mousa, teamcaptain Jeroen Bottena, Hugo Roeten, Joas Dekker en Lyvia de Jonge. Foto Martijn Hardeman/ NOSBO