Schaakclub Hoogeveen

Jeugdkampioenschappen

2022

Noël en Besher winnen bekers bij Noordelijk jeugdkampioenschap

Hoogeveen 12 maart 2022

Noël Koene en Besher Mousa zijn voor Schaakclub Hoogeveen in de prijzen gevallen bij het Noordelijk jeugdschaakkampioenschap. Noël werd tweede in de categorie C (t/m 14 jaar) en Besher derde in categorie E (t/m 10 jaar) .

Omdat Noël nog steeds lid is van Schaakclub Hoogeveen mag hij aan Nosbo-kampioenschappen meedoen. Voor Noël duurde het toernooi een hele dag. Officieel was hij als eerste geplaatst, maar Noël heeft tijdens de corona-periode niet zoveel gespeeld. Dat hij nog steeds kan schaken bleek al snel toen hij de leiding pakte. Daarna had Noël een paar wedstrijden pech, maar hij herstelde zich goed en werd knap tweede.

Omdat de Noordelijke schaakkampioenschappen over verschillende dagen worden gehouden, kunnen spelers ook in andere categorieën deelnemen. Zo namen Hugo Roeten en Besher Mousa deel aan het kampioenschap t/m 10 jaar. Besher was met zijn 7 jaar zelfs de jongste deelnemer in zijn klasse. Toch liet Besher zien over veel talent te beschikken. Hij wist de meeste van zijn partijen te winnen en werd mooi derde.

Besher, Hugo en NoëlBesher, Hugo en Noël, foto: Jeroen Bottema

Zie ook de NOSBO-site

2021

Besher (6) pakt Noordelijke schaaktitel

Hoogeveen, 30 mei 2021

Besher Mousa is zondag Noordelijk schaakkampioen tot en met 9 jaar geworden. De 6-jarige Besher kwam twee jaar geleden met zijn ouders vanuit Syrië naar Hoogeveen en bleek al snel een schaaktalent. Dit weekend pakte hij zijn eerste titel

.

Het Noordelijk kampioenschap schaken werd ook dit jaar online gehouden. Besher begon nog wat twijfelend aan het toernooi. In de tweede ronde liep hij tegen een nederlaag aan. Dat werd in de drie ronden daarop ruimschoots goedgemaakt. Hij wist drie keer te winnen, van zijn op papier drie sterkste tegenstanders. Vooral de overwinning in ronde drie was speciaal. Besher versloeg de regerend Nederlands Kampioen in zijn leeftijdsklasse (t/m 7 jaar).

Na deze drie overwinning ging Besher aan de leiding van het toernooi. Van ronde tot ronde werd de spanning groter. De concurrentie lag namelijk nog steeds op de loer. Bijna ging het nog mis in de laatste ronde. Besher kwam vroeg in de partij op achterstand, maar hij vocht zich knap terug. In een spannende slotfase van de partij, zag Besher al vroeg de mogelijkheid om zijn tegenstander mat te zetten en de titel binnen te slepen.

Besher kampioen

Alle aandacht is nu gericht op het Nederlands Kampioenschap tot en met 7 jaar. Dit toernooi is op zaterdag 19 juni en wordt ook online gespeeld. Besher behoort zeker tot de kanshebbers. Hij is namelijk aanvoerder van de nationale ranglijst in zijn categorie.

2019